Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Středočeský kraj požaduje zpoplatnění silnic první a druhé třídy

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Vedení Středočeského kraje usiluje o zpoplatnění silnic první třídy a vybraných úseků silnic druhé třídy pro nákladní dopravu.

Důvodem tohoto rozhodnutí jsou problémy s kamiony v obcích ležících podél dálnic a rychlostních komunikací. Vedení kraje kvůli problému oslovilo náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka.

Jak by rozšíření mýtného mohlo vypadat v praxi, podle něj záleží na dalším jednání. "Nedovedu si představit, že by někdo budoval mýtné brány, dovedu si představit GPS, ale to už je potom věc technická - a já si myslím, že řešitelná," uvedl hejtman Miloš Petera.

Nejdříve se však podle Petery musí vůbec rozhodnout o tom, že se doprava na těchto silnicích také zpoplatní. "To je zásadní rozhodnutí, ale o tom nerozhoduje kraj, ale vláda nebo ministerstvo dopravy," řekl hejtman.

Připomněl, že po silnicích první a druhé třídy jezdí hodně řidičů kamionů, kteří se vyhýbají placení mýta na dálnicích nebo si tudy zkracují cestu. Lidé z postižených obcí se podle Petery proti těžké kamionové dopravě stále více bouří. Problém je i to, že opravy těchto silnic už nechce platit Evropská unie.

Předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek nedávno uvedl, že kraje chtějí iniciovat projekt vysokorychlostního vážení kamionů a pomoci tak obcím na tranzitních trasách podél dálnic. Dynamické váhy instalované přímo do silnic mají podle Haška odhalovat přetížené kamiony a také poskytovat použitelná data pro policii a celníky.

Elektronické mýtné se v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných částech silnic první třídy. Celkem je v systému zaregistrováno přes 800.000 kamionových palubních jednotek. Za celý loňský rok se na mýtném vybralo 8,7 miliardy korun, což meziročně představovalo růst o 160 milionů korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Avatar - Blue Sun
24. 6. 2015 14:09
Re: Jsem pro.
To víš, že jo... Udělej všude povinnost přepravovat tyhle věci železnicí a Česmad (nebo jak se ten lobbyspolek jmenuje) bude řvát, že půl roku neuslyšíš nic jiného. To bude kupa řečí o likvidaci malých dopravců a jak jsou kamióny důležité...
24. 6. 2015 12:40
Re: Poplatky...
Turistická návštěvnost v Stč.? Karlštejn,Kutná Hora možná Poděbrady a šmytec.
24. 6. 2015 12:37
Jsem pro.
Okolí Prahy tj. Středočeského kraje je doslova poseta obřími skladovacími areály, v každém Prdelákově min. jeden , silnice ještě z doby Franty Procházky kdy po nich projeli dva volské potahy a později dva družstevní traktory. Potkat na některých místech v kraji čtyřicetitunové kamiony je opravdu mňamka. Nepatří to zcela sem, ale nelze si toho nevšimnout. Na mnoha místech vede železnice přímo za ploty těchto skladů, ovšem vlečka chybí. Za silnici se přece neplatí.Myslím si, povinnost vybudovat vlečku by taky prospěla. .
Avatar - woody-alien
24. 6. 2015 10:45
Re: Poplatky...
No, minimálně na některých úsecích (oba víme >:-[] ) by Středočeský kraj měl hlavně zpoplatnit vjezd tanků, protože žádné jiné vozidlo tam normálně jezdit nemůže. ;-)
24. 6. 2015 09:47
Re: Poplatky...
To je vyreseny hned, proste nevybiras na dalnici mytne a pak nikdo nema duvod jezdit mimo dalnice.