Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Studie Ford Iosis: nové Mondeo je na cestě

Ondřej Láník
Diskuze (198)
Studie, jejíž budoucnost je jako vždy nejistá, má v každém připadě naznačovat, jaký designérský styl ponese nové Mondeo, které by se na trh mělo dostat v roce 2007. Další "čtyřdveřové kupé" by se na trhu zřejmě chytlo...

Alchymie věří v přeměnu neušlechtilého kovu na zlato, kterou rozděluje do čtyř fází: tetrasomia, agryropea, chrysopea a iosis. Čtvrtá fáze obsahuje vylepšování zlatisté barvy povrchu a přípravu transmutačního činidla, tedy jakési finální pilování, potřebné k dosažení naprosté dokonalosti. Symbolika této fáze se zalíbila lidem od Fordu a proto je předobraz nového Mondea jmenuje Iosis.

Studie, jejíž budoucnost je jako vždy nejistá, má v každém případě naznačovat, jaký designérský styl ponese nové Mondeo, které by se na trh mělo dostat v roce 2007. Další "čtyřdveřové kupé" by se na trhu zřejmě chytlo, i když klientela současných Mondeí je zvyklá spíše na konzervativní přístup k designu automobilu střední třídy.

Ford nabízí ve studii několik nových řešení. Nejzajímavější jsou čtyři vzhůru výklopné dveře, otevírané pomocí elektromotorů. Absence B-sloupku znamená zvláštní volnost v nastupování pro všechny čtyři pasažéry. Je to však současně jeden z prvků, který se pravděpodobně do sériové výroby nedostane. Interiér působí značně futuristicky, je mixem křiklavé kombinace kovových odstínů s oranžovou, použity jsou nejen tradiční materiály jako plasty, hliník nebo kůže, ale také neopren. K netradičním detailům, které mají styl patří aerodynamické tvary výdechů ventilace nebo vymodelování "hranatého volantu" a voliče sekvenční převodovky. V její hlavici se nachází startovací tlačítko.

Ford sice takové revoluční novinky neslibuje, ale nové modely budou prý vzhledově dynamičtější než dosud - jak zvenku tak zevnitř...

Přímo před řidičem je jedna z palubních obrazovek. Jednou z jejích funkcí je zobrazování signálů z videokamer, nahrazujících zpětná zrcátka. Centrální dotyková obrazovka je využívána jak pro ovládání palubních systémů, tak pro navigaci nebo jako monitor DVD přehrávače.

Studie ručně vyrobená v Itálii bude mít světovou premiéru zanedlouho na frankfurtském autosalonu.

Po návratu z frankfurtského autosalonu zveřejníme rozsáhlou přílohu čítající okolo 1500 fotografií, zajímavá videa, čtivý popis novinek či plakáty. Na výstavišti pro vás vyfotografujeme také krásné modelky a možná se dočkáte i nějakého překvapení. Nezapomeňte proto sledovat Auto.cz.

Ondřej Láník
Diskuze (198)
1. 9. 2005 17:53
Re: s čistou hlavou
Do vany bílej, 39 a půl stupně. 140litrů. Popíjet budu ve vaně červenej. Elegantní pařba >:D Stačí už jen dvě blondýny. Vlastně, co blbnu, stačí jedna. >:D No, i když... v tom teple... Tak raději dvě. Předem ti děkuju - díky. :-) P.S. Ne ne, jsem už roky v situaci - všechno dovnitř, všechno ven ;-) ... >:D :yes:
1. 9. 2005 17:49
Re: TAKŽE KOLIKÁTÁ BIJE
S tím souhlasím.
1. 9. 2005 17:47
Re: TAKŽE KOLIKÁTÁ BIJE
Kolikrát je ta verbální komunikace to nejlepší, cos v tu chvíli prožil, viď. :-)
1. 9. 2005 17:37
Re: s čistou hlavou
Mně udělej svařáka... :-)
1. 9. 2005 17:36
Re: TAKŽE KOLIKÁTÁ BIJE
Jo,jo, také jsem registroval, že Ford má konečně tvář.