Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru BRZ: Nová generace znovu ve spolupráci s Toyotou

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)
Japonské automobilky Subaru a Toyota se dohodly na vývoji nové generace svých sportovních kupé.

Na podzim loňského roku byl potvrzen nástupce Toyoty GT86 a rovněž se objevily informace o budoucnosti sesterského Subaru BRZ. Podle nich se nejprve další generace dočkat nemělo, ale následně se objevily zprávy o plánování nástupce.

Nyní Yasuyuki Yoshinaga, prezident firmy Fuji Heavy Industries Ltd, majitele automobilky Subaru, serveru Automotive News potvrdil, že došlo k dohodě s Toyotou o vývoji nové generace sportovních kupé.

Prozatím se obě společnosti domluvily na kompletně nové generaci modelu, ale nedošlo ještě na vypracování časového harmonogramu celého vývoje.

Aktuální Subaru BRZ i Toyota GT86 a Scion FR-S, jejichž produkce se rozběhla na jaře roku 2012, mají podle neoficiálních informací před sebou minimálně ještě tři roky života.

Toyota podle nedávných informací zkoumala možnosti využití platformy a podvozku aktuální Mazdy MX-5. Ta je přitom již základem pro očekávaný Fiat 124 Spider, který bude výsledkem spolupráce italského koncernu s Mazdou.

Zda bude nová generace kupé značek Toyota a Subaru využívat i techniku Mazdy, není ještě oficiálně potvrzeno, ale vedle zpráv o platformě se již objevují i informace o pohonné jednotce, kterou se může stát přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,5 litru.

Toyota údajně zvažuje využití systému rekuperace kinetické energie po vzoru KERS z monopostů Formule 1, z automobilu by se tedy stal takový „mild hybrid“, což by pomohlo jak výkonům, tak spotřebě.

V případě nové generace Subaru BRZ se nejspíš dočkáme podobné techniky jako u sesterské Toyoty. Vyloučen není ani příchod verze s hybridním pohonem, i když o něm Yasuyuki Yoshinaga nehovořil přímo v souvislosti s novým kupé.

Prezident firmy Fuji Heavy Industries Ltd zmiňoval uvedení plug-in hybridu v blíže nespecifikovaném modelu v souvislosti se stále přísnějšími emisními normami na severoamerickém a evropském trhu, kam má kolem roku 2018 dorazit první model značky Subaru s tímto typem pohonného ústrojí.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)
10. 11. 2015 22:37
Re: vypadalo by to hezky
Ano, nie len som o nom pocul, ale ho vidim kazdy den cestou do prace v jednom autosalone. Musis uznat, ze "vykonostna diera" medzi WRX STI a ostatnymi modelmi od Subaru je viac nez velka a prave BRZ by bola podla mna alternativou. Okrem vykonnostnej medzeri by to bolo plus aj ohladom ceny, lebo nalejme si cisteho vina: Kto ma na WRX STI? Cenouka za BRZ je radikalne mensia a bola by to zas tak vhodnou alternativou nie len co do vykonu, ale i do ceny, bol by to taky "vjazd" do "vyssej triedy"
10. 11. 2015 10:10
4x4
Práve náhon len na zadnú nápravu a z výroby úzke kolesá sú to najzábavnejšie na tom aute. Vyhadzovanie zadku v každej zákrute pri 50ke na tachometri nieje problém. Keď v tomto momente zistíš, že to nezvládaš - proste otvoríš dvere a vystúpiš z auta, no nie? ;-)
Avatar - Kobler
9. 11. 2015 21:45
Brz
BRZ jsem si opravdu oblíbil a jsem rád že se dočká další generace. Na tu aktuální se chystám prakticky od začátku, ale je fakt že ted by se mohlo vyplatit počkat na facelift.
Škoda jen že v Evropě nelze koupit verzi STI protože ta vypadá náramně.
9. 11. 2015 20:35
Re: vypadalo by to hezky
Augustíne, slyšel jsi někdy o Subaru WRX STI? Proč by mělo Subaru dělat další auto s pohonem 4x4? Tenhle projekt navazuje na slavnou Toyotu AT 86... driftovací legendu.
9. 11. 2015 20:25
Re: vypadalo by to hezky
Nejde ani tak o prenos sily ako skor o to, aby si v zime cosi s nim aj presiel. Ja som napr. nad tymto autom premyslal a keby bol s pohonom 4x4, mozno by uz bol v mojej garazi. Bohuzial su oblasti, kde i ja zijem, kde sa bez 4x4 jednoducho nezaobides. Momentalne vitam Focus RS