Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru Forester druhé generace

Michal Fokt
Diskuze (15)
Na právě probíhajícím autosalonu v Chicagu se představila druhá generace automobilu pro všechny cesty, Subaru Forester.

Na právě probíhajícím autosalonu v Chicagu se představila druhá generace automobilu pro všechny cesty, Subaru Forester.

Zatímco model Legacy Outback je automobilem formátu Audi Allroad a Volva Cross Country, Forester není ani auto pro všechny cesty, ani SUV, nachází se prostě někde mezi. To mu však rozhodně nevadí a patří k nejoblíbenějším vozům značky, přestože designem příliš nezaujme. To se však již nedá říci o jeho nástupci pro modelový rok 2003, ten totiž rozhodně rozpoutá vášnivé diskuse. Stejně jako imprezu, která je zároveň oslavovaná i zatracovaná, budou i forestera pronásledovat výtky ke stylingu, a upřímně řečeno, nikoliv neprávem. Záď napovídá, že je Subaru i Suzuki spřízněno koncernem General Motors – z tohoto pohledu si totiž jsou Liana a Forester nápadně podobné. Profil získal více dynamiky díky výraznějším prolisům, ovšem příď se vrátila o nějaký ten rok zpět a připodobnění k vozu Kia Joice není úplně „od věci“.

V Chicagu se vůz představil se čtyřválcovým motorem boxer o objemu 2,5 l s výkonem 121 kW při 5600/min, který by měl být pro tamní trh jedinou pohonnou jednotkou, což ovšem zdaleka nemusí platit o tom evropském. Poháněna budou pochopitelně všechna kola, a to prostřednictvím samočinné čtyřstupňové, nebo mechanické pětistupňové převodovky. V posledně jmenovaném případě bude vůz standardně vybaven spojkovým systémem SHH (Subaru Hill Holder). Zatímco modely s pětistupňovým ústrojím budou mít poháněcí sílu rozdělenu na obě nápravy v poměru 50/50, verze s automatem dostanou systém Active All-Wheel Drive, který bude rozdělovat točivý moment mezi nápravy v závislosti na jejich trakci.

Nový model má pevnější, ale lehčí konstrukci (váží asi o 45 kg méně), nově vyladěný podvozek, větší brzdové kotouče a šestnáctipalcová kola, obutá do celoročních pneumatik 215/60 (platí pro americký trh). Je vybaven systémy ABS, EBD, dvoustupňovými předními airbagy, bočními vaky a aktivními opěrkami hlavy. Za příplatek bude v rámci výbavy All-Weather Package k dispozici mimo jiné diferenciál s omezenou svorností, vyhřívaná přední sedadla a vnější zpětná zrcátka.

Michal Fokt
Diskuze (15)