Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru ukázalo nové závodní WRX, jezdit s ním bude i Travis Pastrana

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Vývoj trval 18 měsíců, svou premiéru bude mít v druhé polovině srpna.

Značka Subaru už se sice šampionátu WRC neúčastní, stále se však objevuje v regionálních soutěžích, včetně těch amerických. Právě pro šampionát American Rally Association (ARA) pak vznikl i nový soutěžní speciál WRX, jehož premiéra je naplánována na Ojibwe Forrest Rally v Minnesotě, která se bude konat od 24. do 25. srpna

Subaru plánuje nasadit do sezony 2024 rovnou dva vozy. Posádku prvního bude tvořit Brandon Semenuk a Keaton Williams, v druhém voze se pak objeví slavný jezdec Travis Pastrana, který nedávno zazářil za volantem brutálně upraveného Subaru Family Huckster.

Video se připravuje ...

Vývoj vozu začal zhruba před 18 měsíci, kdy si divize Subaru Motorsports sebrala z výrobní linky první produkční model WRX současné generace a pustila se do jeho úprav. S přípravou pak pomáhala také společnost Vermont SportsCar, která je technickým partnerem Subaru Motorsports.

Pod kapotou je uložen zakázkově postavený 2,0litrový turbem přeplňovaný čtyřválcový boxer, upravený podle požadavků ARA. Motor je naladěn na nejvyšší výkon 239 kW (324 k) a 515 m točivého momentu. O přenos výkonu na všechna kola se stará šestistupňová převodovka s krátkými převody.

Úpravou prošel také podvozek, který dostal speciálně naladěné pružiny i tlumiče od R53 Suspension. Vyměněny však byly i další komponenty, díky čemuž by měl vůz lépe zvládat ostrou jízdu na různých typech povrchu.

Šasi vozu bylo zpevněno dodatečnými svary, v kabině je pak ochranná klec vyrobená podle příslušných standardů. Nechybí závodní sedadla Sparco ADV se zařízením HANS pro ochranu krční páteře jezdců, nehořlavá textilie a obložení materiálem, který absorbuje sílu nárazů.

Exteriér dostal nový rozšířený body kit s vystouplými blatníky, nástavci prahů a masivním křídlem, který je vyrobený převážně z karbonu a zlepšuje aerodynamiku vozu. Karoserie je lakována v tradiční modré, zdobí ji žlutá grafika a podběhy vyplňují zlatá kola, jak je pro stroje WRX charakteristické.

Bližší informace o novém soutěžním WRX a jeho vývoji by měl odhalit šestidílný dokument, který plánuje Subaru zveřejňovat na svém YouTube od devátého srpna. Už první ukázka přitom naznačuje, jak komplexní přestavbou vůz prošel.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme