Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki Jimny Black Bison Edition: Wald přetvořil roztomilý off-road v drsňáka

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Češi na oficiální uvedení čtvrtého Jimnyho stále čekají. V jeho domovině se ale tuneři můžou přetrhnout a prezentují jednu úpravu za druhou. Černý bizon od Waldu ztratil takřka všechen půvab originálu...

Suzuki nestačí uspokojovat poptávku po nové, oficiálně čtvrté generaci malého off-roadu Jimny. Tuningové firmy se ale předhánějí ve všemožných úpravách retro auta s pohonem všech kol, které tradičně zvládne i obtížnější terén. I když vzhled odkazuje na starší generace, pozornosti neuniká podobnost s Geländewagenem od Mercedesu, „jimník“ je jen o dost menší. Pravda, na lednovém Tokyo Auto Salonu představila svoje kreace rovněž samotná automobilka se samurajským S ve znaku. Včetně pick-upu.

Black Bison Edition je však zase výtvorem nezávislé firmy, konkrétně společnosti Wald. Japonci v Ósace fungují už od počátku 90. let minulého věku, prosluli zejména úpravami mercedesů, pod vedením Ryutara Moriho se ovšem věnují i dalším evropským dražším značkám a samozřejmě neopomíjejí ani domácí produkci.

Jimny v jejich podání zcela ztratil svou vzhledovou roztomilost a název přestavbového kitu sedí, byť ho Wald rozhodně nepoužil poprvé, už je tradicí. Tmavá hranatá krabička dostala doslova armádu ledek, jsou na střeše coby přídavná světelná rampa, v hlavních kulatých světlech i na nárazníku. Auto má jinou mřížku chladiče, kapotu s hranatými vystouplými otvory pro přívod vzduchu, pravděpodobně jen naoko, Přídavné směrovky jako kdyby z oka vypadly zmíněnému většímu německému (pardon, vlastně rakouskému) vzoru. A vzadu na střeše trůní křídlo.

Montáž řádného terénního obutí si vyžádala rozšíření blatníků, ty mají viditelné spoje. Dvojitá chromovaná koncovka výfuku ústí vlevo před zadními koly. Na rozdíl od dříve vydaných renderů nemá reálné auto na fotkách vzadu klasickou rezervu, tvarovaná výplň třetích dveří prozrazuje, že se schovala dovnitř. Postrádá také červené doplňky hlavně na kolech.

Premiéru má Jimny Black Bison na 23. ročníku veletrhu Ósaka Automesse, který se koná od 9. do 11. února. Nejde o kei car s turbem dopovaným tříválcem 0,66 l, jako základ úpravy posloužil model Sierra. To je ekvivalent širší a delší evropské verze s větším zážehovým nepřeplňovaným čtyřválcem K15B, tedy objemu 1,46 l s výkonem 75 kW.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme