Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki poslalo spor s VW k arbitrážnímu soudu

Ondřej Láník
Diskuze (68)
Japonská automobilka dnes podala u londýnského soudu návrh na arbitráž s VW.

Suzuki Motor Corporation oznámila, že dnes v Londýně podala návrh k zahájení arbitrážního řízení s Volkswagen AG, ve věci zpětného odkoupení akcií firmy Suzuki vlastněné německou automobilkou. Celý případ bude rozhodovat mezinárodní rozhodčí soud sídlící v Londýně.

Zahájení arbitráže souvisí s jednostranným ukončením aliance Suzuki-Volkswagen, které Suzuki oznámilo 18. listopadu 2011 a s chybějící odezvou VW na výzvu Suzuki k odprodání akcií.

Firmy zhruba před dvěma lety uzavřely dohodu o spolupráci, Japoncům se ale obchodní vztah nelíbí a chtějí jej ukončit. Němci se prý k Suzuki nechovají jako k rovnocennému partnerovi.

Volkswagen minulý týden potvrdil, že akcie Suzuki prodávat nehodlá. Upozornil rovněž, že japonská firma ho nemá právo k prodeji nutit.

Volkswagen drží asi 19,9 procenta akcií Suzuki, které koupil v roce 2009 za zhruba 1,7 miliardy eur (asi 43,5 miliardy Kč). Podle agentury Reuters si Němci prostřednictvím Suzuki chtěli upevnit pozice na indickém trhu malých automobilů. Od uzavření dohody však firmy neuskutečnily žádný společný projekt a jejich vztahy postupně ochladly.

Volkswagen v září svého japonského partnera obvinil z porušování dohody a současně mu dal několik týdnů na to, aby sjednal nápravu. Suzuki následně uvedla, že chce spolupráci s Volkswagenem ukončit, což ale Němci odmítli. Suzuki je proto vyzvala, aby odvolali tvrzení, že Suzuki zmíněnou smlouvu o spolupráci porušuje.

Spor se vyostřil v říjnu, kdy naopak Suzuki obvinila německého partnera, že mu neumožnil přístup k hybridním technologiím, ač podle smlouvy měly obě firmy uvedené technologie sdílet. Suzuki prý šla do partnerství hlavně kvůli těmto technologiím, které si nemohla dovolit vyvíjet sama. Aliance s Volkswagenem ale prý Japoncům prakticky nic nepřinesla.

Ondřej Láník
Diskuze (68)
29. 11. 2011 17:35
Re: Sklamanie
To, cos tady napsal má hlavu a patu natolik, že k tomu není třeba nic dodávat :yes:
29. 11. 2011 17:34
Re: Zdroje blízké SUZUKI CZ,
Asi taky ofiko zastoupení...
25. 11. 2011 09:01
Re: Zdroje blízké SUZUKI CZ,
Koukám zdroje blízké i VW....
25. 11. 2011 08:55
Re: spor Suzuki vs. VW
O pozadí tohoto "obchodu" zde můžeme jen spekulovat a za sebe klidně napíšu, že snaha v pozadí klidně mohla být ovládnutí Suzuki. Ferdinand je tvrdý hráč a několikrát to již ukázal/dokázal.
Jde mi spíš o to, že diskutující zde "vědí", že VW nemá žádnou hybridní technologii a tudíž ji nemohl poskytnout Suzuki. Pokud to ví i diskutují zde a nevěděl to management Suzuki jehož to byla hlavní motivace, tak si nezaslouží nic jiného než být nahrazeni. ;-)
25. 11. 2011 08:51
Re: spor Suzuki vs. VW
Tak má to VW hybridní technologii, nebo ne ? Protože němci měli poskytnout něco, o čem tvrdíš, že nemají. Nebo najednou ano ?