Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Světový rekord: Passat TDI ujel 2617 km na jednu nádrž

Aleš Dragoun
Diskuze (74)
Kolik ujede váš turbodieselový Passat na jedno natankování? Američané John a Helen Taylorovi se chlubí tím, že na jednu nádrž absolvovali přes 2,6 tisíce kilometrů.

Výkonem 2.616,9 km se jim podařilo stanovit nový světový rekord v ujeté vzdálenosti. Nešlo o žádný upravený vůz, ale běžný sériový Passat NMS TDI. Ten si v USA může koupit každý, pokud na něj tedy má. Vůz v provedení SE byl vybaven motorem 2,0 l s výkonem 103 kW (140 k) a šestistupňovou manuální převodovkou, která přenáší maximální točivý moment 320 Nm. Zároveň překonal předchozí hodnotu, která činila 2.456,8 km. Stanovil ji také Passat, ale evropské specifikace ve verzi 1,6 BlueMotion, navíc na silnicích starého kontinentu.

Taylorovi svůj pokus absolvovali v reálných podmínkách silničního provozu, nešlo tedy o žádný test na letišti nebo v laboratoři. Jeli navíc pouze ve dne, maximálně 14 hodin a za volantem se pochopitelně střídali. Snažili se ovšem o co nejúspornější jízdu. Vyrazili 3. května 2012 z Houstonu v Texasu a do cíle ve Sterlingu (stát Virginia) dorazili 5. května. Cesta jim tedy trvala přes dva dny a vzali s sebou navíc přes půl metráku (přesně 54,4 kg) zavazadel. Navzdory všem pochybnostem byl pár schopen spálit v průměru pouze 2,8 l nafty na 100 km. Dle americké metodiky EPA přitom takto motorizovaný Passat NMS spotřebuje 5,5 l/100 km.

John Taylor poté řekl: „Jsme rádi, že jsme zlomili rekord v nejdelší ujeté vzdálenosti na jednu nádrž paliva. Passat TDI byl ideálním vozem na tuto cestu. Nabízí spoustu místa v interiéru i nákladovém prostoru, přesto je natolik úsporný, aby nám pomohl dosáhnout takového záznamu do historie.“ Taylorovi nejsou v soutěžích ve spotřebě žádnými zelenáči, zúčastňují se jich po celém světě a mají na kontě na devět desítek rekordů.

Marketingové oddělení amerického Volkswagenu má tedy další práci navíc, ostatně, na celé akci participovalo a poskytlo i vůz. Bylo by však určitě hloupé tohoto úspěchu obchodně nevyužít.

Aleš Dragoun
Diskuze (74)
20. 8. 2012 10:29
Re: Kto tak reálne cestuje ?
Ja jsem jel pred nekolika lety se starym Passatem B4 (Tdi 66KW) v ne zrovna ukazkovem stavu do Chorvatska a zpatky na jednu nadrz. V te dobe mel najeto uz minimalne 260000 Km . Celkem jsme najeli cca 2000 km a jeste tam byla rezerva odhadem na 100 km. Auto bylo obsazene 2 dospeli + 2 deti. Klimatizaci jsem pouzival jen chvilema. Vetsinou jsem jel po dalnici okolo 100 ale hlavne jsem nacvaknul nadrz na plno. Stary pasat ji mel jako cisternu. (70 oficialne+ jeste tak mozna 20 do trubek). Vysledna spotreba byla cca 4,3 l. Tedka mam B5 (81KW) a Chorvatsko v pohode za 4.8 l. To uz bylo i se stale zapnutou klimou pres den. Pokud jede clovek s dobre zajetym autem a snazi se jet na spotrebu tak to asi zajet jde. :-)
12. 5. 2012 23:20
Re: realna premavka mozno, realna jazda urcite nie
Praveze tam kamiony lietaju kludne aj 85mph. Prave preto som napisal 110kmh (70mph) lebo tak tam cca priemerne behaju na us dialniciach mam nejaku tu milu nabehanu.
Rozdiel v spotrebe medzi 80kmh a 110kmh(cca1500 vs 2000rpm) nie je nejako zavratny zacina to rast citelne az od tych cca 110kmh takze za kamionom ist 110 sa rozhodne oplati.
Avatar - baca42
12. 5. 2012 21:40
Re: Klobouk dolů...
To je pravda, 1000 km na nádrž jezdím normálně: [odkaz]
a už docela dlouho:[odkaz]
11. 5. 2012 13:09
Re: Kto tak reálne cestuje ?
A co v praxi? Jde o rekord. Tečka. Definice určuje, co možné je a co možné není. Až bude kategorie pro sériová osobní vozidla, kdy budeš muset mít zapnutou klimatizaci, odvětrávání sedadel, otevřená okénka, psa vyčuhujícího z okna alespoň 80% cesty a poslouchat na plné pecky dechovku, tak hold budeš muset zapnout klimatizaci, odvětrávat si zadek, otevřít okna, čímž kompletně zneguješ klimatizaci a narušíš si aerodynamiku, donutit ubohé zvíře jet stovky/ tisíce kilometrů s hlavou vystrčenou ven a doufat, že ti z té hudby nešibne. Nevím, co je tak těžké pochopit na rekordu. S běžným životem mají málokdy co společného. Kdy jsi si naposledy dal s partnerkou polibek delší než 24 hodin? Nebo jsi do práce doskákal na jedné noze? VW vyrobil nástroj, který tohle umožnil, tak je teď na nich, jak to dokáží zužitkovat. Stejně tak jako výrobce obuvi může zužitkovat rekord ve skákání přes švihadlo.

Takže se nechápeme. Někdo tady očividně má alergii na jeden německý průmyslový koncern a problém pochopit, co to je rekord. Pro mne osobně tohle nic neznamená. Nechci si koupit Passat ani víc, ani míň. Jen si říkám, sakra, 2600 kilometrů je pěkná štreka. Stejně, jako když byl ecorun Peugeotů. Kromě 3 litrového Pola jsem si nějak nevšiml, že by s tímhle VW operoval. A to Polo mělo normovanou spotřebu, nešlo o rekord, takže trochu jiná situace. Nebo jsi si snad v reklamě na Fabii všiml Plattnera?
10. 5. 2012 22:09
Re: Klobouk dolů...
I v USA se dělají tyto pokusy.
[odkaz]
[odkaz]
No a dosahují dost dobrých výsledků nejen po rovině,ale i přes hory,a s auty kterým prý dálnice nesvědčí.