Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Švýcaři proměnili Mercedes EQV v čistě elektrický obytňák

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Elektrifikace evropského automobilového průmyslu se nevyhýbá ani trhu s obytnými vozy.

Automobilka Mercedes-Benz se etablovala na trhu obytných automobilů především vlastní řadou modelů s označením Marco Polo z vlastního vývoje, současně je však dodavatelem vozů a podvozků pro nezávislé společnosti, které realizují vlastní úpravy a přestavby.

Jednou z nich je například švýcarská firma Sortimo Walter Rüegg AG, která připravila vlastní verzi obytného automobilu na základě čistě elektrického modelu Mercedes-Benz EQV, tedy bezemisní alternativy modelů Mercedes-Benz třídy V.

Zákazníci si tak objednají výchozí vůz EQV, který se nabízí ve dvou délkách a několika výkonnostních verzích, do kterého pak společnost Sortimo Walter Rüegg AG dodá samostatně fakturovanou obytnou přestavbu, která je koncipována jako modulární. Zákazníci si tak mohou zvolit, co vlastně chtějí.

Při objednání kompletního řešení ale dostanou výklopnou střechu, která zvětšuje vnitřní prostor a současně obsahuje další lůžko, a multifunkční box do zavazadlového prostoru, který obsahuje kuchyňský a lůžkový modul.

Video se připravuje ...

Kuchyňský modul využívá zásuvkový systém, který obsahuje dřez, dva vyjímatelné plynové vařiče, chladicí box a zásuvky pro kuchyňská náčiní a zásoby. Na boxu je pak umístěn lůžkový systém, který se několika úkony rozloží na pohodlnou postel uzpůsobenou šířce modelu EQV. Při jeho složení je však možné bez omezení využívat i zadní sedadla.

Specialitou celého multifunkčního boxu by přitom měl být důraz na lehkou konstrukci, která je obzvlášť důležitá právě pro elektricky poháněné vozy. S každým ušetřeným kilogramem se totiž prodlužuje dojezd.

Volitelným příslušenstvím jsou pak ještě dva lehké střešní solární panely s celkovým výkonem 400 W, které montuje přímo společnost Sortimu. Panely přitom nabíjejí jak akumulátor pro napájení systémů vozidla, tak i dodatečný akumulátor pro napájení kempinkové výbavy.  Součástí výbavy jsou i tmavě tónovaná zadní skla, systém osvětlení zadní části kabiny, USB vstupy nebo otočná přední sedadla.

Trh obytných vozů má pro divizi Mercedes-Benz Vans strategický význam. Chceme na něm pokračovat v růstu a plnit roli průkopníka inovací a trvalé udržitelnosti. Jsme přesvědčeni o tom, že budoucnost je elektrická, a to i v kategorii obytných automobilů,“ uvedl Klaus Rehkugler, vedoucí prodeje a marketingu divize Mercedes-Benz Vans

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

7. 1. 2022 20:21
"Švýcaři proměnili Mercedes EQV v čistě elektrický obytňák"
To je prd, ale keby Švajčiari spravili z EQV čiste naftový obytňák, to by bola šupa! :D
7. 1. 2022 14:21
Re: dojezd
:-[] :yes:
7. 1. 2022 13:59
dojezd
....Specialitou celého multifunkčního boxu by přitom měl být důraz na lehkou konstrukci, která je obzvlášť důležitá právě pro elektricky poháněné vozy. S každým ušetřeným kilogramem se totiž prodlužuje dojezd....

Fakt ? Já myslel že nedostatečný dojezd elektromobilů je jen mýtus
https://www.auto.cz/…ne-zmylil-142222
Avatar - Fauda
7. 1. 2022 12:30
Tak tohle auto
by se mi opravdu líbilo. Marco Polo je odjakživa můj "dream car" a jako elektromobil je to prostě dokonalost