Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes EQT za rohem. Bude to elektrický bratr nového Citanu

David Bureš
Diskuze (0)

Mercedes-Benz dále rozšiřuje svoji nabídku elektrických modelů. Dojde i na expanzi v oblasti rodinných vozidel, EQV tak doplní menší bratr EQT.

První měsíce roku 2021 jsou v případě luxusních značek ve znamení rozsáhlé expanze na poli elektrických modelů. Platí to jak pro Audi, tak pro Mercedes. Právě ten už na začátku roku prezentoval kompaktní SUV EQA, v minulých týdnech pak následovala vlajková loď EQS a rodinné SUV EQB. A nyní se chystá další lektronovinka, Mercedes-Benz EQT.

Ten se zatím představuje na prvním snímku, kterým láká na svoji premiéru. Ta se odehraje v pondělí 10. května, a to v digitálním prostředí, prostřednictvím platformy Mercedes me media. Zatím půjde o koncept, který však podle automobilky už bude mít blízko sériové variantě.

Mercedes-Benz EQT bude úplná novinka v nabídce. Její základ poskytne nově plánovaná třída T, která bude osobním derivátem druhé generace kompaktní dodávky Mercedes Citan, chystané pro letošní rok. Automobilka takto odlišuje už své zástupce v segmentu středně velkých užitkových modelů - užitkové Vito doplňuje osobní třída V a její elektrický derivát EQV.

Mercedes ostatně přiznává, že úspěšný recept ze středně velkých dodávek hodlá aplikovat také mezi těmi kompaktními. Osobní derivát chce do segmentu přinést novou úroveň kvality, lákat plánuje také na vnitřní prostor a variabilní interiér. Oslovovat bude hlavně rodiny a privátní zákazníky hledající auto pro volný čas.

Design EQT naváže na aktuální stylistický jazyk „smyslná čistota“, zveřejněný snímek novinky však naznačuje použití nízkých světlometů a výrazné masky.  

Techniku pak naznačil Renault Kangoo, jehož základ třída T/Citan využijí. Také ten bude dostupný v čistě elektrické verzi, a to s elektromotorem o výkonu 75 kW a udávaným dojezdem 265 km. U Mercedesu však není vyloučen příchod výkonnější verze. Nové Kangoo Van E-Tech se má začít prodávat v roce 2022.

Příchodem EQT se nicméně expanze Mercedesu na poli elektromobilů nezastaví. Pro následující roky chystá ještě elektrické modely EQS SUV (zřejmě jako alternativa ke GLS s konvenčním pohonem), EQE (jako alternativa k třídě E) a EQE SUV (alternativa k GLE). Využít mají nově vyvinutou platformu pro velké elektrické modely EVA 2.0, která letos debutovala v EQS.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme