Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tajemné Lamborghini Urus si na Pikes Peak dojelo pro rekord mezi SUV

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Maskovaný vůz pokořil rekord Bentley Bentayga mezi sériovými SUV o působivých 17 sekund.

Včera se automobilka Lamborghini pochlubila ukázkou nové verze SUV modelu Urus, během které se mluvilo o jízdě na ikonický vrch Pikes Peak. Dnes se už automobilka chlubí stanovením nového rekordu mezi produkčními SUV, přičemž předchozí rekord modelu Bentley Bentayga padl o 17 sekund.

Zatím nepředstavenou verzi sportovního SUV vyvezl na slavný vrchol v americkém státě Colorado testovací jezdec Simone Faggioli, který na této trati drží rekord také pro vůz s pohonem zadních kol. Jeho jízda přitom trvala 10 minut a 32,064 sekund, zatímco předchozí rekordman za volantem Bentley Bentayga zajel v roce 2018 čas 10 minut a 49,902 sekundy.

Bentley na trať vystartovalo v maximálně sériovém stavu, navíc dostalo jen výfuk Akrapovič, lepší pneumatiky Pirelli a pochopitelně odpovídající bezpečnostní výbavu. Pod kapotou přitom ukrývalo motor W12 s nejvyšším výkonem 447 kW a točivým momentem 900 Nm. Motor byl spojen s osmistupňovým automatem a výkon posílal na všechna kola.

Video se připravuje ...

Parametry zatím tajemného Lamborghini bohužel neznáme, pod jeho kapotou se však měl ukrývat upravený 4,0litrový motor V8 s twin-turbo přeplňováním, zatímco na kolech byly obuty semi-slick pneumatiky Pirelli P Zero Trofeo R, na jejichž vývoji se Lamborghini podílelo.

Exteriér vozu zatím maskuje výrazná fólie, která nese nápis „Keep raising the bar,“ odkazující na posouvání laťky u nového modelu. V kabině pak byla použita závodní sedačka s šestibodovými pásy a samozřejmě nechyběl bezpečnostní vnitřní rám.

Rozhodnutí otestovat se na Pikes Peak odráží ducha Lamborghini ‚očekávat neočekávané‘ a demonstruje vynikající výkon nového modelu Urus, který bude brzy představen,“ řekl Rouven Mohr, technický ředitel Lamborghini.

Připomeňme, že trať závodu na vrchol Pikes Peak měří téměř 20 kilometrů, poseta je 156 zatáčkami a jezdce vyvede ze startu ve výšce 1.440 metrů nad mořem až do výšky 4.302 metrů nad mořem. Výjimkou tak nejsou ani změny počasí na trati. Absolutní rekord zde v roce 2018 stanovil Romain Dumas za volantem elektrického závodního speciálu VW ID. R Pikes Peak.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme