Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley Bentayga pokořil rekord SUV na Pikes Peak a oslaví to speciální edicí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Bentley Bentayga během letošního Pikes Peak International Hill Climb stanovil nový rekordní čas v kategorii sériových SUV. Britská automobilka tento úspěch oslaví prostřednictvím série deseti speciálně upravených vozů.

Bentley Bentayga se v rámci 96. ročníku tradičního závodu do vrchu Pikes Peak, pořádaného v americkém Coloradu, zapsal do dějin a stanovil zde nový rekordní čas v kategorii sériových SUV.

Rhys Millen s vozem luxusní britské značky absolvoval trať, která má na necelých dvaceti kilometrech celkem 156 zatáček a překonává převýšení 1438,66 metrů, v čase 10 minut a 49,9 s, čímž překonal rekordní čas v kategorii sériových SUV o zhruba dvě minuty. Bentley uvádí, že průměrná rychlost této jízdy byla 107,02 km/h.

S ohledem na pravidla pro třídu, v níž Bentley Bentayga startoval, bylo na voze provedeno minimum změn a například jeho pohonná jednotka v podobě přeplňovaného dvanáctiválce s nejvyšším výkonem 447 kW se dočkala pouze montáže sportovního výfukového systému Akrapovič. Beze změn byl údajně i adaptivní vzduchový podvozek a pro závod došlo k použití pneumatik Pirelli.

Karoserie se dočkala jen několika poměrně nenápadných doplňků, nabízených v rámci výbavy na přání. Nejzásadnější změny se s ohledem na pravidla odehrály v interiéru, v němž je instalována ochranná klec, systém protipožární ochrany a závodní sedadlo řidiče, zatímco ostatní sedadla spolu s významnou částí obložení a tlumících hmot byla odstraněna. Výsledkem je snížení hmotnosti o 300 kg.

Bentley na dosažení rekordního času reagoval prakticky okamžitě a představuje speciální limitovanou edici Bentayga Pikes Peak, jejímž prostřednictvím tento sportovní úspěch svého SUV hodlá oslavit.

Britská značka svým zákazníkům v USA a Evropě nabídne celkem pouhých deset vozů v provedení Bentayga Pikes Peak. Tyto automobily budou k dispozici ve dvou barevných provedeních. První z nich nabídne lak pojmenovaný Radium a odpovídající svým odstínem závodnímu vozu, zatímco druhým bude decentnější černý lak Beluga. Ve stejných barvách jsou i 22palcová kola.

Všechny chromované prvky na karoserii budou u těchto vozů vyvedeny v černé barvě a jejich exteriér ozdobí přední spoiler, nástavce prahů, zadní spoiler a difuzor pod zádí z uhlíkových vláken. Na předních blatnících pak bude ještě malý motiv Pikes Peak.

V interiéru vládne kombinace kůže, Alcantary a uhlíkových vláken ve stejných barvách, v nichž budou vyvedeny karoserie vozů Bentayga Pikes Peak. Palubní desku před spolujezdcem pak zkrášluje stylizovaná mapa závodu, v němž velké luxusní SUV stanovilo nový rekordní čas pro svou kategorii.

Technika ukrytá pod kapotou bude sériová a zároveň odpovídající závodnímu vozu, což znamená, že všech deset Bentley Bentayga Pikes Peak má být vybaveno přeplňovaným dvanáctiválcem s nejvyšším výkonem 447 kW a točivým momentem 900 N.m, spolupracujícím s osmistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
26. 6. 2018 22:30
Re: Nemáte tam chybu?
Jj, nejspíš ten rekord držela nějaká bedna kitu.
26. 6. 2018 21:50
Re: Hmmm
.... prozatím myslím bude stačit odlišení dle paliva.... samozřejmě, v případě nouze se dá udělat kategorie dle barvy čalounění apod..... ;-)
26. 6. 2018 21:49
Re: Nemáte tam chybu?
evidentně je to nadupaná kategorie.... ;-)
26. 6. 2018 20:50
Re: Hmmm
Tak vzhledem k tomu že to Bentley může mít tak sedm jíst tak kodiak má asi opravdu vážný problém. Musí si vymyslet nějakou speciální opět vlastní kategorii třeba nejrychlejší SUV z Mladé Boleslavi nebo něco takového.
26. 6. 2018 19:55
Hmmm
Ten rekord aj tak neplati, nebol tam Kodiaq RS :-D.