Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tak už i u nás se chystá série opatření na podporu elektromobilů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (101)
Vláda chystá sérii opatření na podporu elektromobilů. Navrhuje, aby nemusely platit dálniční známky či registrační poplatky a měly bezplatný vjezd do center měst.

Mezi návrhy je také možnost zrychleného odepisování pro podnikatele nebo možnost kombinace dotace na pořízení s operativním leasingem. Opatření vyplývají z vládního Akčního plánu o budoucnosti automobilového průmyslu ČR, který je v meziresortním připomínkovém řízení. Schvalovat by jej měla ještě současná vláda během září.

Na vytvoření akčního plánu se dohodli zástupci automobilového průmyslu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) letos v únoru. Plán je součástí memoranda, které mají automobilky s vládou v září uzavřít. Vedle elektromobility se zabývá rozvojem autonomního řízení a digitalizace automobilového provozu.

Elektromobily jsou stále výrazně dražší než vozy na konvenční pohon. Ročně se jich v Česku prodají řádově stovky. Již od loňského roku mohou státní organizace žádat na pořízení ekologických vozidel dotaci od ministerstva životního prostřední a firmy od ministerstva průmyslu a obchodu. Její čerpání ale nebylo možné kombinovat s operativním leasingem.

O možnosti zrychleného odepisování elektromobilů akční plán uvažuje v letech 2019 až 2025, již do konce letošního roku by pak mohla být zavedena barevně odlišená registrační značka pro elektromobily, která by jim umožnila vjezd do center měst nebo využití vyhrazených jízdních pruhů pro MHD. V příštím roce by mělo ministerstvo dopravy zavést osvobození elektrických aut od správního poplatku 800 Kč za registraci a dálničního poplatku, který je v současnosti 1500 Kč ročně.

Stát by měl rovněž ještě letos analyzovat možnosti podpory budování dobíjecích stanic a jejich provozu. Provozní podpora by mohla být formou provozní dotace, zvýhodněného distribučního tarifu nebo umožnit flexibilnější sjednávání rezervovaného příkonu či zjednodušeného postupu připojování nabíjecí infrastruktury.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (101)
16. 8. 2017 11:20
Re: DÍZLPRASATA český KOLENOVRT co nemá na benzín MUSÍ ZE SI
Tady jsem si to porovnal. Mas pravdu, zanedbatelne urcite neni.

Citace:
Na celkových emisích pevných látek (TZL, PM10) ve výši 6,3 tis. tun měla v roce 2006 nejvyšší
podíl silniční nákladní doprava – 3,5 tis. tun, silniční veřejná doprava – 1,6 tis. tun. a IAD – 948
tun. Na celkových emisích NOx (96.8 tis. tun) byl podíl silniční nákladní dopravy - 52,9 tis. tun,
IAD – 19,8 tis. tun, silniční veřejné – 16,9 tis. tun a letecké 4,1 tis. tun. Rovněž na emisích VOC má
největší podíl silniční nákladní doprava – 22,5 tis. tun, následuje IAD – 16,4 tis. tun a silniční
veřejná – 3,2 tis. tun. V emisích CO2 měla dominantní postavení naopak IAD – 9,8 tis. tun,
následuje silniční nákladní – 5,4 tis. tun, silniční veřejná – 2 tis. tun a letecká – 1,1 tis. tun (1).

Je to sice deset let stare. Ale jestli mas lepsi srovnani, sem s nim ;-)

Jeste citace
Nejvýznamnější negativní vlivy jsou připisovány silniční dopravě, to je dáno jednak absolutním
objemem (množstvím spotřebovaného paliva) a rovněž skutečností, že silniční doprava je
koncentrována do oblastí s největší hustotou osídlení. Z hlediska ohrožování atmosféry má stále
vzrůstají význam doprava letecká, jejíž přepravní kapacity každoročně dynamicky rostou, vliv lodní
a železniční dopravy se spalovacími motory je řádově menší.

PS IAD je myslim individualni automobilova doprava
16. 8. 2017 07:36
Re: retardery skodi zdravi
A ještě vice nez retardéry (kterých není zase tolik a většinou jejich vyznam je opodstatneny) tak mnohem vice mi vadi semafory, kdy je jeden za druhym. Například Svehlova ulice v Praze 10. Když jsem zacinal ridit tak tam stacilo par semaforu a ted jich je tam na stejnem useku 3x tolik a jsou tesne za sebou, coz podle me uplne ztraci logiku plynulosti provozu a je to vse uz staveno na lenost lidi, udelat par kroku navíc k prechodu na křižovatce a tak je nutne delat další semafory par metru před křižovatkou, který slouží jen pro chodce. Chapu, bezpečnost musí byt, ale tohle uz je vylozene moc, narizeni EU a sikana ridicu ve mestech a totalni zpomaleni provozu, zvyseni spotreby a opotrebeni aut a ty auta smrdi o to vic, když stoji na svetlech nez kdyby plynule jezdila....stejne jako jsou stupidni prechody se semafory, které funguji i když tam zadni chodci nejsou, takze dostanete červenou a cekate i když siroko daleko není ani noha, takze by tam klidne mohl byt prechod bez semaforu. A co me ted nejvíce zacina rozčilovat tak jsou kdysy dvouprode silnice ve mestech, kdy najednou udelaji ostrůvek a před prechodem se to smrskne na jeden pruh a hned za prechodem opet na dva pruhy....Na jedne strane ochrana chodcu, aby je nesrazilo auto v druhem pruhu, ale přitom to totalne zabije plynulost....a stacilo by podle me apelovat jak na ridice, aby daval pozor před prechody, tak hlavne mnohem vice apelovat i na chodce aby davali pozor. Od doby, co se zavedla absolutni prednost tak obzvláště mladi a duchodci skacou do silnice hlava nehlava. Mladi cumi do mobilu a duchodci proste jdou a nerozhlizi se, protože mají prednost. Kde je selsky rozum, kdy me rodice ucili, ze i když jsem na prechodu, musim se rozhlednout na obe strany a když ma silnice dva pruhy tak jit pomalu a zkontrolovat, ze i v druhem pruhu muze jet auto, které me prehledne? Nemuze vsechnu vinu nest ridic jen proto, ze je v aute a tudíž on je ten nebezpecny. I chodec by mel mit krome svých prav i sve povinnosti.
16. 8. 2017 07:35
Re: Výborně!!!! Absurdistán!!!
Jen tak na okraj - nakladove stoji barel arabske ropy cca. 4 USD a jen diky kartelu Arabu a obrovskym danim je elektrina jakz takz konkurence schopna vuci benzinu / nafte. Pokud chces chytnout Araby pod krkem, tak to bude diky uvolneni tezby ropy v USA, ktere mimochodem 8 let blokoval Obama, pravdepodobne drzeny na prezidentskem miste Saudskou Aarbii.
16. 8. 2017 06:23
Re: DÍZLPRASATA český KOLENOVRT co nemá na benzín MUSÍ ZE SI
Porovnaj si, kolko ton svinstva vypusti do vzduchu auto a kolko lietadlo, a vynasob to ich poctom. Znecistenie leteckou dopravou nie je nijak zanedbatelne, len nie je tak na ociach.
16. 8. 2017 00:11
Re: Výborně!!!! Absurdistán!!!
Umim cist.

I psat :-)

Odpovidas otazkou?