Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Také Toyota chce vyrábět auta v Mexiku

David Bureš
Diskuze (0)
V plánované mexické továrně by se jako první měl začít vyrábět kompaktní sedan Toyota Corolla.

Mexiko je díky své blízkosti Spojeným státům americkým a levné výrobě zajímavým výrobním místem. Toyota v této zemi již produkuje pick-up Tacoma, v následujících letech jej doplní také osobní vozy.

O schválení výroby osobních aut v Mexiku by vedení Toyoty podle zdrojů zpravodajské agentury Reuters mohlo rozhodnout již příští měsíc. Produkce by podle těchto zdrojů byla zahájena v roce 2019, prvním vyráběným modelem by se stala nová generace kompaktního sedanu Corolla.

Japonská automobilka zatím zvažuje možnosti, kde by nová továrna mohla být vystavěna. Delegace Toyoty navštívila například stát Guanajuato v centrálním Mexiku, aby možnosti produkce projednala s místními úředníky. Automobilka údajně chce postavit nový závod v tom místě, který umožní případnou expanzi výroby v následujících letech.

Schválení nové mexické továrny by mohlo znamenat konec tříletého zmrazení expanze automobilky Toyota. Automobilce sice rostly prodeje, neotevírala však nové závody. Dřívější mohutný růst byl totiž posléze kritizován – prezident značky Akio Toyoda tvrdil, že způsobil problémy s kvalitou, se kterými se automobilka v posledních letech potýkala.

Vedle produkce Tacomy a zvažované výroby Corolly se v Mexiku bude vyrábět také nový malý hatchback. Ten však bude vznikat ve zdejším závodě Mazdy, jeho základem bude technika Mazdy 2. Tato továrna mimochodem leží ve státě Guanajuato, kde by mohl být vystavěn i závod Toyoty.

Mexiko je aktuálně pro výrobce velice zajímavou destinací. Výrobu zde chce v následujících letech postupně zahájit i německé luxusní trio Audi, BMW a Mercedes-Benz. Loni plány na zdejší produkci oznámila též Kia. Již příští rok by se Mexiko díky expanzi zdejších závodů mohlo stát čtvrtým největším exportérem aut na světě, když podle odhadů předběhne Jižní Koreu.

David Bureš
Diskuze (0)