Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Takový Passat B2 jste ještě neviděli! Má oturbený pětiválec z Audi RS2 a šlehá plameny

Filip Melich
Diskuze (0)

Není Passat B2 jako Passat B2. Tenhle exemplář druhé generace úspěšného modelu značky Volkswagen se dočkal řady úprav, které mu pod kapotu umístily plameny šlehající pětiválec z Audi RS2.

Upravený Passat generace B2 nevidíme poprvé. Zatímco někteří úpravci jdou cestou takzvaných sleeperů, majitel kousku na fotkách se toho nebál a už na první pohled je zřejmé, že se tady o žádného sériového pašíka nejedná. Na co se tedy díváme?

Tenhle Volkswagen Passat druhé generace byl poprvé registrován v dubnu roku 1988, přičemž stávající majitel jej vlastní devatenáct let. Na autě za tu dobu upravil prakticky všechno. Po vizuální stránce mluvíme především o novém laku karoserie, kolech či kapotě vzhledem připomínající Audi Sport Quattro. Uvnitř pak najdeme například přední sedadla Recaro, volant OMP nebo novou řadicí páku vytaženou blíže k volantu.

Ty největší změny se však schovávají pod karoserií. Pod přední kapotu se nastěhoval dvacetiventilový 2,2litrový přeplňovaný pětiválec od Audi. Tuto jednotku ve své době používalo například Audi RS2. V této aplikaci je pětiválec vybaven snad všemi myslitelnými úpravami – od kovaných pístů přes turbo Garrett až po větší mezichladič nebo nový výfukový systém. Výsledkem je dle majitele výkon minimálně 550 koní a točivý moment 650 Nm. Tvrzení má podložené výsledky z dynamometru, viz galerie. V galerii mimochodem naleznete také fotku, na které z výfuku vozu šlehají plameny.

Dále jsou instalovány nové nápravy, zavěšení kol typu coilover s nastavitelnými tlumiči Koni a posílená brzdová soustava, která kombinuje kotouče a třmeny z vozů koncernu Volkswagen. A přestože vůz začal existenci jako předokolka, celočerný exemplář na fotkách má poháněna kola obou náprav. Za dárce dílů posloužil jiný, „Syncro“ vůz. Pětistupňová převodovka z dárcovského vozu byla vyměněna za převodovku se stejným počtem stupňů, avšak původem z Audi 200 a s diferenciálem Torsen. Zadní diferenciál je také Torsen, tentokrát z Audi V8.

A jestli vás tenhle upravený Volkswagen Passat B2 zaujal, máte štěstí – aktuálně je na prodej. Dle inzerátu se nachází v Dolním Sasku, konkrétně v obci Suthfeld. Všechny úpravy na voze údajně prováděl sám majitel a za svého Passata v inzerátu žádá 40.000 euro, tedy v přepočtu téměř 982.000 korun. Šli byste do něj?

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme