Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tata Aria: Indické MPV s pohonem všech kol

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Indická Tata uvádí na domácí trh model Aria. Sedmimístné MPV kombinuje karoserii od italského studia IDEA s podvozkem SUV.

Před pěti lety se na ženevském autosalonu představila studie Tata Xover. Výsledek spolupráce indické automobilky s italským designérským studie IDEA. V lednu letošního roku se na autosalonu v Delhi představil sériový model Tata Aria, který si zachoval základní koncepci a linie konceptu.

Tata Aria se díky italskému studiu IDEA může pochlubit karoserií bez zbytečných módních výstřelků. Designéři vsadili na plynulé linie bez dramatických přechodů. Robustní, vysoké a dlouhé MPV, se podle indické automobilky vyznačuje tím, že se do něj nenastupuje, ale vchází.

Podle tiskových materiálů Aria spojuje přednosti sedanu se schopnostmi SUV. Jakmile sedíte na některém z kapitánských křesel, bude vás opečovávat dvouzónová automatická klimatizace nebo audio systém s 3D zvukem. Součástí výbavy je i parkovací kamera, tempomat, dešťový a světelný senzor.

Jízdu ulehčí vestavěná navigace, a když dojde na nejhorší, má pomocí některý ze šesti airbagů na palubě. Aria dostala do vínku jako první indický model stabilizační systém, kterému dělá společnost ABS a EBD.

Interiér je uspořádán do tří řad sedadel. Druhou je možno podélně posunovat a opěradla individuálně naklápět. Třetí řadu sedadel lze sklopit a vytvořit tak objemný přepravní prostor.

Tata Aria je dlouhá 4650 mm, široká 1918 mm a vysoká 1925 mm. MPV s podvozkem terénního vozu má rozvor náprav 2650 mm, světlou výšku 205 mm a pohotovostní hmotnost 1920 kg. Pod karoserií a interiérem MPV se ukrývá technika, na kterou jsme zvyklí u terénních vozů. Tata Aria nemá samonosnou karoserii, ale stojí na dvojici podélných nosníků.

Pohon všech kol zajišťuje prostřednictvím pětistupňové manuální převodovky turbodiesel 2,2 DICOR (Direct Injection Common Rail) s výkonem 103 kW (140 k) při 4000 min-1 a točivým momentem 320 Nm při 1700 min-1. Aria dosáhne maximální rychlosti 152 km/h a z 0 na 100 km/h zrychlí za 16,2 s.

V současnosti Tata Motors zahajuje prodej novinky na indickém trhu. Zákazníci mohou volit ze tří stupňů výbav s označeními Pride, Prestige a Pleasure.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)