Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra představuje Phoenix s kombinovanou nástavbou IBOS s recyklací

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Tatra Phoenix je díky svým vlastnostem často používaným základem pro stavbu nejrůznějších speciálních vozidel. Tento konkrétní exemplář byl například osazen cisternovou nástavbou IBOS s recyklací.

Kopřivnická Společnost Tatra Trucks dodala vozidla modelové řady Phoenix svým partnerům a zákazníkům již v celé řadě provedení a konfigurací podvozků. Společnost IBOS se sídlem v Českých Budějovicích použila za základ pro svou kombinovanou nástavbu s recyklací osvědčené šasi Phoenix 6x6.2 s odpružením vzduchovými vaky.

Konstrukce s centrální nosnou rourou v kombinaci s rámem tvoří pevný a tuhý celek, který velmi dobře odolává namáhání při jízdě v terénu nebo například rázům způsobeným přeléváním kapaliny v cisternových nástavbách. I proto je používán pro montáž sacích, kombinovaných či recyklačních nástaveb pro komunální a vodárenské firmy.

Pohon vozidla s nástavbou IBOS zajišťuje přeplňovaný vznětový šestiválec Paccar MX 13 o objemu 12,9 l, který disponuje nejvyšším výkonem 340 kW a točivým momentem 2300 N.m. Nástavbu pak oživuje kombinace pomocných pohonů z motoru a převodovky. Dvoumístná kabina vybavená klimatizací byla dodatečně osazena displayem a kamerou monitorující prostor za vozidlem.

Cisternová nástavba o objemu 11.000 litrů je rozdělena na nádrž na čistou vodu o objemu 3000 litrů, a na kalovou část o objemu 8000 l, z níž je pomocí filtračního zařízení možno zpět získat čistou vodu. Vývěva JUROP disponuje výkonem 2600 m3/hod, vysokotlaké čerpadlo Pratissoli pracuje s 346 litry vody při tlaku 170 bar.

Díky partnerství s firmou PARMA servis s.r.o., která je autorizovaným dealerem i servisním místem značky Tatra, má IBOS ideální zázemí pro vývoj a výrobu takových nástaveb.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)