Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Temsa MD9 Electricity je městský midibus na elektřinu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Tureckou značku Temsa v kategorii autobusů s elektrickým pohonem reprezentuje i dvounápravový model MD9 Electricity pro městský provoz.

Temsa byla založena v roce 1968 jako ocelárna se specializací na stavební armatury, ale rychle expandovala. Autobusům se tato turecká společnost začala věnovat v roce 1984 a poměrně rychle se z nich stal nejdynamičtěji rostoucí obor jejího podnikání.

V současnosti se může Temsa pochlubit pestrou paletou moderních midibusů a autobusů pro městský, příměstský i dálkový provoz. Vedle vozidel s konvenčními spalovacími motory nechybí v nabídce značky ani městské autobusy s elektrickým pohonem.

Temsa MD9 Electricity se díky svým rozměrům i přepravní kapacitě řadí mezi midibus. Dvounápravové a částečně nízkopodlažní vozidlo s celkovou délkou 9496 mm, šířkou 2400 mm a výškou 3226 mm má rozvor náprav 4600 mm.

Pohon tohoto elektrického midibusu značky Temsa zajišťuje třífázový elektromotor, disponující výkonem 250 kW a točivým momentem 2600 N.m, který je s poháněnou nápravou spojen bez převodovky.

Potřebnou energii elektromotoru poskytují lithium-iontové baterie s kapacitou 200 kWh, které jsou uloženy v zadní části vozidla a jejich dobíjení na plnou kapacitu může při výkonu nabíjecí stanice 90 kW trvat kolem tří hodin hodiny, resp. dvě hodiny při výkonu 150 kW.

Temsa MD9 Electricity nabízí 26 míst k sezení a jeho celková přepravní kapacita je 63 cestujících. Palubní deska je zde plně digitální. K ovládání rychlosti může řidič používat pouze jeden pedál, jímž reguluje zrychlení i brzdění autobusu vybaveného rekuperací kinetické energie.  

Zdroj: Temsa

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme