Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tenhle Jaguar XK120 stál 50 let na jednom místě. I jako vrak by měl vydělat slušné peníze

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Jaguar XK120 ve své době platil za nejrychlejší auto planety. Dnes je z něj veterán, který má slušnou hodnotu. A jak to vypadá, ceněný může být i jako vrak.

Naznačuje to alespoň příběh tohoto kupé, které strávilo posledních 50 let v jediné garáži. A je to na něm vidět, auto už připomíná spíš vrak.

I tak by při prodeji mohlo vynést zajímavou částku. Nečekejte tedy miliony, to ne, očekává se, že by se XK120 vyrobené 16. března roku 1954 mohlo vydražit za 24 tisíc liber, tedy asi 714 tisíc korun.

V souvislosti s touto sumou pak je zajímavé, že v 60. letech přímo za tento Jag majitel zaplatil jen 25 liber, což by mělo po započítání inflace být asi 480 "dnešních" liber - podle současného kurzu zhruba 14.300 korun.

Už tehdy však bylo XK120 v mizerném stavu, vlastník si ho totiž pořídil s vidinou, že ho kompletně zrenovuje. Nestalo se. Místo toho kupé jen stálo 50 let v garáži.

Odhaduje se, že v současnosti existuje už pouze něco málo přes 50 dochovaných exemplářů. Cena kusů ve výborném stavu přesahuje i 3 miliony korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme