Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tento Land Rover absolvoval v 50. letech letech cestu kolem světa. Teď může být váš

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Speciálně upravený Land Rover sloužil dvěma dobrodruhům na cestě kolem světa.

V padesátých letech minulého století dva mladíci z Kanady absolvovali životní cestu plnou dobrodružství. Společnost jim na 14 měsíců dlouhé cestě okolo světa dělal upravený Land Rover první série. Jak ale myšlenka na cestu okolo světa vznikla?

Bristol Foster dokončil magisterské studium a nevěděl, co dál. Měl sen vidět svět a jeho bohatý otec byl ochoten mu přání splnit. Mladý Foster však potřeboval kolegu, se kterým by cestu absolvoval. Vzpomněl si na přítele z klubu mladých přírodovědců, kanadského malíře Roberta Batemana. 

Batemanovi se původně představa cesty kolem světa příliš nezamlouvala. Místo dobrodružství po světě si chtěl najít přítelkyni a založit rodinu. Nakonec ale Bateman přeci jen povolil.S Fosterem se pustili do plánování trasy. Každý z nich si musel vydělat 2 tisíce dolarů na cestu, aby jim Fosterův otec na oplátku zařídil průvodní dopisy ambasádám v zemích, kterými projedou. 

Kanadští mladíci měli při výběru vozu, který je provede po náročné trase, zcela jasno. Volba padla na Land Rover první série. The Grizzly Torque byl vyroben v roce 1957 se speciálním podvozkem s rozvorem 2718 mm. Model vybavený dvoulitrovým zážehovým čtyřválcem byl poslán k úpravci Pilchers ve Wimbledonu, který na zakázku namontoval hliníkovou karoserii vybavenou pozorovacím poklopem, dvěma lůžky, vnější sluneční clonou, navijákem a zeleným koženým čalouněním. 

Automobilka Land Rover poskytla mladšímu Fosterovi kurz, ve kterém se naučil Land Rover řídit v terénu, ale také to, jak vozidlo do posledního šroubku rozebrat a znovu sestavit, aby mohl provádět nezbytné opravy během dlouhé a náročné cesty. 

Cesta o délce 60 tisíc kilometrů a 14 měsíců vedla přes Evropu, Afriku, ze které se dobrodruzi dostali lodí do Indie. Putovali dále přes Nepál, Malajsii, Thajsko, Singapur a nakonec Austrálii. Celkově projeli přes 19 zemí na 4 kontinentech. Na karoserii vozu Bateman postupně kreslil malé obrázky k zemím, které dvojice kanadských mladíků navštívila.

Video se připravuje ...

Po návratu vůz Foster ještě několik let využíval, než ho prodal do Britské Kolumbie. Odtud vůz zmizel neznámo kam. Bateman i Foster neúnavně hledali a v roce 2008 se konečně našel. 

Po potvrzení pravosti vozu od Fostera a samotného Land Roveru se model dočkal v roce 2014 restaurování dle původní specifikace z roku 1957. Pro co nejlepší opravu dodal Foster řadu dobových fotografií a Bateman znovu nakreslil obrázky, které představovaly každou z navštívených zemí. 

Vůz byl od té doby prezentován na různých výstavách včetně oslav 70 let existence Land Roveru. Nyní bude skrze aukční společnost RM Sotheby’s na prodej v kalifornském Monterey. Cena se může dle odhadů vyšplhat až na dva a půl milionu korun, což vzhledem k pozoruhodné historii a skvělému stavu není zase tak moc.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme