Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla oslavila výrobu miliontého elektromobilu, trvalo to 12 let

Ondřej Mára
Diskuze (14)

Elon Musk se pochlubil fotkou zářivě červeného crossoveru Model Y, který se stal miliontým vyrobeným vozem americké automobilky Tesla.

Gratuluji týmu Tesla k výrobě našeho miliontého vozu,“ napsal na svůj Twitter Elon Musk a připojil k příspěvku dvě fotky. Na jedné můžeme vidět zářivě červený crossover Tesla Model Y, který pak na druhé fotce doplňuje i část zaměstnanců automobilky.

Za připomenutí přitom stojí, že první zákazník obdržel elektromobil Tesla (model Roadster) před dvanácti lety. A nikoho nejspíš nepřekvapí, že tím prvním zákazníkem byl právě Elon Musk, jeden ze spoluzakladatelů automobilky.

Skutečnost, že se miliontým vozem stala právě Tesla Model Y, pak jen přiživuje časté spekulace, že je její uvedení na trh za dveřmi. Tesla přitom původně plánovala zahájit prodeje teprve v druhé polovině roku.

Konfigurátor na amerických stránkách automobilky však zatím nabízí pouze varianty Long Range a Performance, jejichž cenovka začíná od 52.990 dolarů (1,2 mil Kč), respektive 60.990 dolarů (1,38 mil Kč). Dostupnější varianta se standardním dojezdem by měla na americký trh dorazit až v průběhu příštího roku.

Za zmínku ovšem stojí i informace jednoho z uživatelů Twitteru, podle kterého by dosažení hranice 1.000.000 vyrobených vozů Tesla znamenalo, že automobilka stihla v průběhu prvního čtvrtletí vyrobit 106,550 automobilů, neboť do konce minulého roku se měla výrobní čísla pohybovat okolo 893.450 vozidel.

Výrazný nárůst počtu vyrobených kusů však můžeme přičítat skutečnosti, že Tesla od začátku roku vyrábí elektromobily již ve dvou závodech Gigafactory - ve Fremontu a Šanghaji. Současně se dá také předpokládat, že pokud by v Číně nevypukla epidemie nového koronaviru, mohla být hranice milionu vyrobených elektromobilů pokořena ještě o pár dnů či týdnů dříve.

Ondřej Mára
Diskuze (14)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
13. 3. 2020 16:50
Re: 12 let k milionu? Blahoprejeme
Ty tu počítaš gramy CO2 a toto nevadí? https://auto.pravda.sk/…urdnych-dovodov/?…
Avatar - Barrichello
12. 3. 2020 20:09
Re: Super, Tesla jede
Musíš mít komu prodávat, nestačí jen vyrábět.

A ještě je otázka jak dlouho vyrábět :-)
12. 3. 2020 16:13
Re: Super, Tesla jede
Co kdyby ses podival do toho odkazu v prispevku, na ktery reagujes?
12. 3. 2020 15:57
Re: 12 let k milionu? Blahoprejeme
Ten je zavisly na pouzite energii. Vlastne setri do 100.000km pri pouziti ciste energie (timto opravuji puvodni prispevek).

Prumerne auto 15,4 t CO2 na 100.000km.
Tesla baterie 8t CO2.
Tzn. v pripade (blizkem.. ) nulovych emisi (energie z obnovitelnych zdroju) by to bylo 8/15,4.. po 52.000km.

V pripade aktualniho energetickeho mixu rekneme, ze ma Tesla 12t na 100.000km.
Pak bude mit Tesla lepsi energetickou bilanci po 250.000km?

Presne vypocty neprovadim, jelikoz vzhledem k chabym vstupnim parametrum jsou zbytecne.

Nicmene zaver je, ze podle pouzite energie bude mit Tesla lepsi bilanci po max. 250.000km.
V nejlepsim pripade uz po 52.000km :-o

https://www.elektrina.cz/…vatelu-elektriny

Tohle jsi se na acz jeste nikdy nedocetl, vid ;-)

PS Klidne me oprav, ja jsem ten vypocet udelal narychlo. Jsem ochotny zpresnovat. Hlavne mi jde o to, kde se radove pohybujeme. EV davaji skutecne velky smysl v Norsku, ve Franci, v GB. Mensi smysl v Polsku, kde by to srovnani vyslo lepe pro Teslu za vice jak 300.000km.. Ja se predevsim pokousim vyvratit mytus o silenych co2 na baterie - v pripade Tesly se jedma o max. 8kg na kWh baterky nutnych pro vyrobu..
https://cleantechnica.com/…n-two-years-ago/
Today, carbon emissions from battery manufacture range from a low of 61 kilograms per kilowatt-hour to a high of 106 kilograms per kilowatt-hour.
Tesla se pohybuje samozrejme v lepsi polovine diky (opet jsme u toho) pouziti energie z obnovitelnych zdroju (viz solary na Gigafactory).
Avatar - Barrichello
12. 3. 2020 15:07
Re: Super, Tesla jede
A Evropa a USA bude mít taky jiné starosti, navíc překupníci z Evropy už si nazletí vybrat ojeté Tesly, business nešlape :-)

Takže jenom vlhké sny sekty Elonovy a marxistických ekofanatiků :-)