Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Model Y má být nejúspornější elektrické SUV na trhu. Navíc dorazí podstatně dřív

Ondřej Mára
Diskuze (80)

Dlouho čekávané kompaktní SUV má být díky pokračujícímu technickému vývoji vůbec nejúspornějším elektrickým SUV na trhu. A zřejmě se ho dočkáme dříve, než jsme vůbec očekávali.

Elon Musk představil kompaktní elektrické SUV Model Y již v březnu minulého roku, přičemž prodej měl být zahájen až na podzim roku 2020. Na konci třetího čtvrtletí 2019 se však automobilka chlubila výrazným urychlením příprav na jeho výrobu a před koncem roku se dokonce mluvilo o zahájení prodeje v průběhu léta.

Tesla však před pár hodinami zveřejnila své výsledky za poslední čtvrtletí roku 2019, ve kterých se chlubí dosažením zisku, rekordním počtem doručených vozidel, prodloužením dojezdu Modelu Y s pohonem všech kol a také zahájením jeho výroby již v průběhu ledna 2020.

Dojezd verzí Modelu Y s pohonem všech kol (model s pohonem pouze zadních kol má dorazit později a zatím není v on-line konfigurátoru) se zvedl z původně očekávaných 280 mil (cca 450 km) na působivých 315 mil (cca 507 km). Změna se přitom vztahuje jak na model Long Range, tak na výkonnější Performance.

Verze Performance však slibuje akceleraci z 0 na 96 km/h za 3,8 sekundy, zatímco model Long Range potřebuje 4.8 sekundy. Maximální rychlost se pak u verze Performance pohybuje okolo 233 km/h, zatímco Long Range dosáhne „jen“ 217 km/h.

Celkem výrazného navýšení dojezdu se přitom mělo podařit dosáhnout jen díky optimalizaci systému pohonu všech kol, jak uvádí Tesla: „Díky pokračujícímu technickému vývoji pohonu všech kol (AWD) Modelu Y se nám podařilo navýšit maximální dojezd podle EPA na 315 mil, oproti původně očekávaným 280 mílím.

Automobilka současně dodala, že se Model Y stává díky tomuto navýšení dojezdu energeticky nejhospodárnějším elektrickým SUV na trhu. To navíc Tesla dokládá tabulkou, ve které je vidět dramatický náskok Modelu Y nad konkurencí v podobě Jaguaru iPace, Mercedesu EQC, Ford Mach E AWD i Audi e-tron.

Video se připravuje ...

Podle tabulky je Model Y jako jediný schopen urazit na 1 kWh vzdálenost přes 4 míle (6,4 km), zatímco konkurence nedosahuje ani 3 mil (4,8 km) na 1 kWh. Tesla tak znovu navyšuje svůj náskok v dosahování vysoké efektivity, což byla vždy její silná stránka.

Slabou stránkou však bývají termíny a kvalita výroby. Minimálně v tom prvním by si však Tesla mohla výrazně napravit reputaci. Testovací produkce Modelu Y měla být zahájena již v průběhu ledna a první dodávky zákazníkům se očekávají ještě před koncem prvního čtvrtletí tohoto roku.

Nezbývá tak než doufat, že Tesla tentokrát nic nepodcení a konečně se ji podaří včas vychytat všechny mouchy. Velkou úsporu času a úsilí by však měl zajistit už jen fakt, že Model Y vznikl na stejné platformě, jako populární sedan Model 3.

Ondřej Mára
Diskuze (80)

Doporučujeme

Avatar - .StenLi.
7. 2. 2020 00:33
Re: TM3 za 35k
Pre presnost je to 35K dolarov a da sa kupit uz skoro rok ;) Ja osobne by som si urcite priplatil za Standard Range Plus.
6. 2. 2020 16:28
TM3 za 35k
Jen pro zajímavost, ten Model 3 za 35000 už se dá koupit. A dokonce ho i vyrobí a dodají :)
https://www.teslarati.com/…te-buying-guide/
2. 2. 2020 16:05
Re: stale to same
A nezastavit svědčí o nezodpovědnosti a zbytečném riskování.
1. 2. 2020 21:55
Re: stale to same
A v čem je rozdíl prodat elektřinu nám, když zaplatíme stejně (cena je dána burzou)?
Když se prodá nám, tak to není byznys?
Avatar - Barrichello
1. 2. 2020 19:03
Re: Auto za 2 mega
Za 300 těžko tak do 20 ti let :-) 650 km za kolik? A jaká je realita při -10,, zaplém topení a jízdě 120+km/h :-)