Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla v Číně nabízí vylepšený model Y, má lepší dojezd i zrychlení

Ondřej Mára
Diskuze (12)

Modernizovaná verze je podle všeho dostupná zatím jen v Číně.

Tesla nedávno výrazně modernizovala svůj populární elektrický sedan Model 3, nyní však v tichosti představila i lehkou modernizaci odvozeného crossoveru Model Y. Vylepšený model je možné objednávat od 1. října, ovšem zatím pouze na čínském trhu. Na první pohled si ale vylepšení možná ani nevšimnete.

Jak uvádí kolegové z CarNewsChina, kteří na modernizaci upozornili, upravená Tesla Model Y nabízí například nový design 19“ litých kol, která jsou nově (podobně jako u modernizovaného Modelu 3) dostupná v tmavé barvě.

Video se připravuje ...

V kabině se nově objevilo ambientní osvětlení s 256 barvami, podobně jako v nové Tesle Model 3, které umožňuje lepší individualizaci prostředí. Novinkou je však i nový dekor palubní desky, pracující s textilními materiály.

Asi nejzajímavější změnou je však úprava technických parametrů. Zatímco dříve standardní verze zrychlovala z 0 na 100 km/h za 6,9 sekundy, jak je stále patrné i v českém ceníku, v Číně zvládá základní verze akceleraci z 0 na 100 km/h nově již za 5,9 sekundy. U verzí Long Range ani Performance se však parametry zrychlení nijak neměnily.

Došlo však k prodloužení dojezdu, který se ovšem v Číně nepočítá dle standardu WLTP, ale CLTC – proto hodnoty na evropských trzích a čínském trhu nesouhlasí. Nicméně u základní verze došlo k posunutí dojezdu z 545 na 554 kilometrů a verze Long Range nabízí nově 688 místo 660 kilometrů. U verze Performance zůstaly parametry nezměněny.

Kolegové z CarNewsChina navíc využili skutečnosti, že Tesla provozuje PR oddělení pro čínský trh. Na otázku, zda vylepšená Tesla Model Y dostala i vylepšený hardware (HW4) s vylepšenou technikou a snímači, například pro autonomní jízdu, však dostali negativní odpověď. I vylepšený čínský Model Y tak stále pracuje s technikou HW3.

Ondřej Mára
Diskuze (12)

Doporučujeme

6. 10. 2023 22:48
Re: Tesla jede bomby
Furt stejna pisnicka, ty proruskej blbe, co si prejes krach vseho zapadniho.

https://www.autoforum.cz/…pohadka-u-konce/
Krize Tesly se prohlubuje, objevily se další problémy. Je elektrická pohádka u konce?
3.4.2018 | Mirek Mazal
Avatar - Barrichello
6. 10. 2023 13:26
Re: Tesla jede bomby
zato se tam dočteš, že čínan s BYDem tu Tesly už velmi brzy porazí, co se týče celosvětových prodejů
https://www.autoforum.cz/…e-to-dalsi-zlom/
6. 10. 2023 11:21
Tesla jede bomby
O tom kolik vydelava Tesla se na AF nedoctes.

Na "objektivnim" mediu AF jsi se dozvidal informace o ekonomicke situaci Tesly jen dokud prodelavala...

https://elektrickevozy.cz/…m-o-vice-nez-100

"Ze společnosti Tesla, kterou ještě před lety mnozí „experti“ odepisovali (protože byla v červených číslech a nevěřili elektromobilitě jako takové – pozn. redakce) a tvrdili, že skončí jako ostrašující případ na poli výrobců elektromobilů, je tady naopak příklad a vzor pro všechny automobilky, které také chtějí vydělávat velké peníze na svých elektrických autech."
:-! :-!
6. 10. 2023 08:51
Re: Rychla iterace
A cena?
Avatar - Emel
5. 10. 2023 20:24
Re: Rychla iterace
Úzká? To si nemyslím... nechce se mi hledat čísla, ale šířka je docela normální, ne?
Jinak... Y je taková hrouda na kolech, to je pravda... ale je to funkční - jak co do prostoru, tak co do aerodynamiky. V podání 3 to vypadá o dost líp.
Inovace jdou napříč značkama, ale Tesla je k tomu schopná tlačit na cenu... v poměru technika (myšleno zejména efektivita pohonu, dojezd, dynamika) vs. cena je na tom o parník líp než většina konkurence.