Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla zahajuje dodávky crossoveru Model Y

Ondřej Mára
Diskuze (62)

Americká automobilka není zrovna známá dodržováním vlastních termínů, zahájit dodávky důležitého crossoveru Model Y se ji však podařilo ještě před původně plánovaným termínem.

Před pár hodinami zveřejnila Tesla na Twitteru jednoduchý příspěvek - „Model Y deliveries begin“, čímž oficiálně oznámila dodávky prvních modelů Y zákazníkům. O jejich výrobě a skladování na parkovištích u závodů už se přitom mluví několik týdnů.

Model Y by měl pro Teslu představovat jeden z nejdůležitějších modelů, což lze vysvětlit ve dvou rovinách. Tou první je samotná popularita vozidel typu crossover/SUV, které v současnosti válcují prodeje. Tou druhou pak ekonomická stránka vozu.

Tesla Model Y by se totiž dala velice zjednodušeně označit za zvýšený Model 3. Oba vozy totiž stojí na podobné platformě, což Tesle ušetřilo spoustu peněz na vývoji. Navíc mělo dojít k optimalizaci techniky, což může Tesle přinést další úspory a tím pádem vyšší zisky z každého prodaného kusu.

Nabídka Modelu Y je zatím omezena pouze pro určité trhy a pouze na dvojici výkonnějších modelů. Tím levnějším je v současnosti verze Long Range Dual Motor s pohonem všech kol, která startuje na částce 52.990 dolarů (cca 1.292.000 Kč). Zákazník pak dostane vůz schopný akcelerovat z 0 na 96 km/h za 4,8 sekundy, pokořit maximální rychlost 217 km/h a hlavně ujet na jedno nabití až 509 km.

Na vrcholu nabídky pak stojí model Performance, který stojí od 60.990 dolarů (cca 1.487.000 Kč). Výkonnější verze už ale zvládá akceleraci z 0 na 96 km/h za 3,5 sekundy, maximální rychlost se posouvá na 233 km/h a dojezd na plné nabití by měl oproti verzi Long Range klesnout jen asi o 1,6 kilometru.

Verze Performance by měla současně dostat i snížený podvozek, lepší brzdy a 21“ kola s turbínovým designem. Za drobný příplatek by navíc mělo být možné posunout maximální rychlost až na 250 km/h.

Během příštího roku by se pak nabídka Modelu Y měla rozrůst ještě o standardní model, jehož cena by měla začínat okolo 39.000 dolarů (cca 951.000 Kč). Nižší cena bude samozřejmě vykoupena horšími parametry, přesto by se zákazníci měli dočkat čistě elektrického dojezdu na úrovni zhruba 370 kilometrů.

Ondřej Mára
Diskuze (62)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
18. 3. 2020 20:44
Re: Dokonale rodinne auto
A hned tak neprojdou v týhle situaci to Trump a další senátoři neschválí,protože by je odboráři a velká trojka umlátili čepicema :-)
18. 3. 2020 17:33
Re: Dokonale rodinne auto
A to tam ani kvůli strachu z nezaměstnanosti neprošly ani přísnější emisní normy(ne tak tvrdé jako v EU).
18. 3. 2020 15:55
Re: Dokonale rodinne auto
"Slovensko sa snaží znížiť znečistenie ovzdušia aj prostredníctvom eurofondov. Domácnosti môžu využiť kotlíkové dotácie na výmenu starých kotlov za kotly na zemný plyn. Dotácie by mali smerovať do oblastí s najšpinavším vzduchom, energetickú chudobu zatiaľ neriešia.

Slovensko má v rámci EÚ tretí najvyšší podiel obyvateľstva vystaveného nadmerným koncentráciám tuhých znečisťujúcich látok. Následkom toho každoročne predčasne zomrie takmer päťtisíc ľudí. Vzduch pritom neznečisťuje najviac priemysel, či doprava, ale domácnosti spaľovaním tuhých palív."

https://euractiv.sk/…socialny-rozmer/


..este stale si myslis,ze najvacsi problem su dizlove auta a nie spalovanie uhlia na Slovensku???
Neber to ako hate,ale podla mna moc prezivas dizlove auta.

Zaroven ma zaujima ,kde sa docitam to co tvrdis,ze vies z coho sa vyraba na Slovensku 75 percent elektrickej energie a ze sa 92.5 percent vyraba bezemisne.Dakujem za link
18. 3. 2020 15:29
Re: Dokonale rodinne auto
Téma byly dotace, ne kdo platí silnice.
Když jedu na kole, také za silnice neplatím pomocí spotřební daně.
A je spousta silnic, kam je normálně vjezd zakázán a určitě se nepostavily z peněz ze spotřební daně. Tedy Silnice se staví s rozpočtů státu a krajů (měst).
18. 3. 2020 15:16
Re: Dokonale rodinne auto
vždyť přesně takhle se baví on ,, A tlustá čubka + blbí haranti - to je ložený.,,

já se mám krotit a on ti nevadí ? takhle uráží každého kdo napíše svůj názor *** jeden