Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Audi S5 Cabriolet TFSI – Skvělé letní auto

Stanislav Švarc
Diskuze (34)

I když Audi nedávno u příbuzných modelů z řad S4 a S5 přešlo na naftu, jednoho člena rodiny se tahle zásadní změna nedotkla.

K mohutnému přezbrojení došlo v roce 2019. Odstartovaly ho nové generace verzí S6 (S6 Limuzína a S6 Avant) a S7 (S7 Sportback), které v evropském provedení dorazily se vznětovým šestiválcem 3.0 TDI naladěným na 257 kW. V předchozím pokolení přitom duo S6 a S7 nabízelo zážehový dvěma turbodmychadly přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec o výkonu 331 kW.

Krátce nato německá automobilka oznámila přestup na naftu také u S4 a S5, tentokrát ovšem v rámci modernizace aktuálních generací. Modely S4 Limuzína, S4 Avant, S5 Coupé a S5 Sportback dostaly místo přeplňované zážehové V6 šestiválcový turbodiesel 3.0 TDI o výkonu 255 kW, spojený s osmistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol. Jde o motor, který poskytuje velice důstojnou dynamiku, takové kupé je s ním na stovce za 4,8 sekundy, tedy jen o desetinu sekundy pomaleji, než bývalo s benzinem. 

Nafta samozřejmě přináší nižší spotřebu a lepší hospodárnost, zejména při cestování na dlouhé vzdálenosti, pro něž jsou modely rodiny S primárně určeny. A to vše při zachování slušné jízdní dynamiky. Tak aspoň změnu vysvětlovalo Audi.

Proč chtít benzin?

Na jeden model se ale při přechodu na diesel „zapomnělo“. Zážehový šestiválec si totiž i po faceliftu ponechala S5 se stahovací plátěnou střechou.

Takže tu pořád máme turbodmychadlem přeplňovanou třílitrovou „šestku“ s uspořádáním válců do „V“, která poskytuje nejvyšší výkon 260 kW, dostupný mezi 5400 až 6400 min-1, a točivý moment až 500 N.m. Maximum krouťáku přitom V6 „sype“ už od 1370 otáček – a k dispozici je do 4500. Turbodmychadlo typu twin-scroll inženýři uložili mezi řady válců.

Motor, spárovaný výhradně s osmistupňovou automatickou převodovkou s hydrodynamickým měničem, pohání všechna kola. Audi S5 Cabriolet standardně využívá stálý pohon všech kol se sportovním diferenciálem, který variabilně rozděluje hnací moment mezi obě nápravy.

Kabriolet se zážehovou V6 zrychluje z nuly na sto za 5,1 sekundy (podle stránek německého Audi dokonce za 4,9 s) a rozjede se na 250 km/h. V dalším rozletu totiž motor zastavuje omezovač.

„Základní“ a „papírová“ dynamika se tedy zdá být podobná jako u nového vznětového šestiválce, který navíc jednoznačně přidá nižší spotřebu. Přesto jsem moc rád, že alespoň „kábro“ zůstalo u benzinu. Důvodů mám několik.

Audi S5 Cabriolet TFSI Audi S5 Cabriolet TFSI

 

Vezměte si například hmotnost: těžší mild-hybridní dieselový motor v ostatních variantách S4 a S5 více zatěžuje příď. Zatímco S5 Coupé před modernizací vážila 1615 kg (pohotovostní hmotnost), u nového provedení TDI Audi udává 1835 kg. V případě kabrioletu by se kila navíc projevila ještě výrazněji, otevřená verze už tak i s motorem TFSI hlavně kvůli nutným výztuhám váží 1915 kg.

Hlavním důvodem mé spokojenosti je ovšem charakter pohonné jednotky. Moje zkušenost se supervýkonnými vznětovými šestiválci od Audi je taková, že i když nabízejí obrovskou sílu a mimořádný zátah, chybí jim něco, co by ve mně vyvolávalo vzrušení.

Postrádají totiž otáčky, takový ten příjemný nárůst výkonu a jeho gradaci ve vysokých otáčkách. Silný turbodiesel do toho „buší“ pořád stejně. Tempo sice drží úctyhodné, ale je to trochu nuda. A kdybyste měli zakrytý rychloměr, ani byste neřekli, že jedete rychle. 

Motor 3.0 TFSI nabízí mnohem víc. K možnosti velice svižného svezení totiž přidává také charakter a zejména temperament, způsobený právě možností hrát si s mnohem barvitějším projevem závislým na otáčkách.

V6 od Audi sice nepředstavuje vyloženě vysokootáčkovou „pilu“ ve stylu ostrých řadových šestek od BMW, není tu tak zřetelná gradace a chvíli před omezovačem (na který i manuální řazení reaguje automatickým přeřazením) mu přece jen trochu dochází elán, ale práce ve vyšších otáčkách mu i tak rozhodně sluší.

Naladění zážehového šestiválce je celkově velice univerzální. Motor potěší (zvlášť ve sportovním jízdním režimu), velmi dobrou odezvou na plyn a ochotou zrychlovat bez nutnosti ho nějak výrazně popohánět, například podřazením. Táhne prostě moc hezky v širokém rozmezí otáček. To nejzajímavější přesto předvádí až ve druhé polovině dostupného spektra.

Navíc přidává zajímavý zvukový doprovod, který je sympaticky rozmanitý. Zahrnuje tóny hluboké i vysoké, při řazení se z výfuku ozve prsknutí, po ubrání plynu zase hezké zabublání. Na dnešní dobu je zvukový projev vážně moc příjemný. A mimochodem, S5 Cabriolet má skutečné koncovky výfuku, nikoli falešné jako ostatní „eskové“ audiny.

Spojení se samočinnou převodovkou s hydrodynamickým měničem pak znamená za všech podmínek hladkou a rychlou změnu převodu. Chování převodovky samozřejmě ovlivňuje také zvolený jízdní režim – ve sportovním nechává motor ve vyšších otáčkách a umožňuje tak pohotovější reakce motoru na plyn, v klasickém se snaží držet otáčky co nejníž.

Dokonalý balanc

Univerzální naladění motoru dokonale ladí s jízdními vlastnostmi otevřené S5. I ty jsou úžasně všestranné, přesně tak, jak by alespoň podle mě u výkonného čtyřmístného kabrioletu měly být. Já totiž od takového auta očekávám jak schopnost nabídnout dostatek pohodlí při poklidné „kochačce“ krajinou nebo ulicemi města, tak vědomí, že se o auto mohu opřít také ve chvílích, kdy si budu chtít co nejvíc užít potenciál silného motoru. U Audi S5 jsem našel obojí.

Kabriolet totiž těží nejen z „poctivého“ podvozku s pětiprvkovým zavěšením kol vpředu i vzadu, ale také z pozornosti konstruktérů věnované tuhosti karoserie. Ve srovnání s minulou generací se mimochodem torzní tuhost zvedla o 40 procent. Nepřítomnost pevné střechy kupé kompenzují přídavné výztuhy karoserie a vyztužené prahy.

Testované auto dostalo také příplatkový sportovní podvozek s adaptivními tlumiči a hlavně 20palcová kola s pneumatikami o rozměru 265/30. A i když kombinace sportovního šasi s tímto obutím vypadá z pohledu komfortu strašidelně, ve skutečnosti pro kvalitu jízdy neznamená žádnou pohromu.

Podvozek velice slušně tlumí nerovnosti a dokonce i ve sportovním nastavení nabízí jistou poddajnost, dokonce na takové úrovni, že jsem většinu času strávil právě s dynamickým setupem. Komfortní nastavení totiž na můj vkus přidávalo až moc pohybů karoserie, nikoli přehnaných, ale přece jen citelných, aniž by se ovšem až tak výrazně zvedla schopnost tlumičů filtrovat nekvalitní povrch. Rozdíly v tlumení nerovností jsou sice mezi jednotlivými režimy zřetelné, ale ani v komfortním nastavení se z S5 nestal létající koberec, který by nekvalitu silnice vyloženě zamaskoval – i kvůli těm velkým kolům a 30procentním pneumatikám. Proto jsem dal přednost sportovnímu nastavení, které autu dodalo takový pevnější, stabilnější a kompaktnější projev, přitom ale stále nabízelo až překvapivě vysokou úroveň pohodlí.

Audi S5 Cabriolet TFSI Audi S5 Cabriolet TFSI

 

Podvozek je navíc skvěle odhlučněný. Ano, na hlubších dírách 20palcová kola občas bouchla, ale k tomu by došlo i s tlumiči v komfortním módu.

Kromě velice slušného pohodlí S5 Cabriolet nabízí také hodně zajímavé chování při ostřejším jízdě. Vůz má standardně stálý pohon všech kol se samosvorným mezinápravovým diferenciálem, který podle potřeby rozděluje hnací sílu mezi přední a zadní nápravu, testovaný kousek byl ale ještě navíc vybaven sportovním diferenciálem na zadní nápravě. Ten dokáže pomocí dvou proměnlivých převodových poměrů s elektrohydraulickými lamelovými spojkami aktivně rozdělovat síly mezi zadní kola - v extrémním případě umí dokonce téměř celý točivý moment převést na vnější kolo.

Tahle kombinace funguje znamenitě a z otevřené S5 dělá po řidičské stránce velice zajímavé auto - poměrně hbité, mrštné, ale současně stabilní. Na zakroucené silnici je při vjezdech do zatáčky cítit, jak zadní kola pomáhají auto natlačit do oblouku. U apexu už zase můžete pořádně zatopit, auto se totiž na výjezdu hezky „položí“ do tlumičů, které se mohou opřít o dostatečně tuhou karoserii, a čtyřkolka se postará o dokonalou trakci. A audina naprosto suverénně a hodně rychle vystřelí vstříc další zatáčce.

Aktivní zadní diferenciál navíc do určité míry umožňuje ovládat záď plynem a občas se lehce sklouznout. Jako vyloženě hravou čtyřkolku bych S5 Cabriolet ale nepopsal, v povaze má přece jen spíš neutrální chování a důraz na stabilitu.

Pochvalu si zaslouží brzdy, mají ideální nástup i účinek a zdají se být trvanlivé. A ještě jednou musím vyzdvihnout tuhost tohoto kabrioletu. Absence střechy se totiž projevuje jen na opravdu špatné silnici, třeba v kolejích nebo na zvlněném povrchu v zatáčce, kdy se auto může lehce zavlnět. Ale opravdu jen lehce, nijak u toho neznervózní.

Co mě naopak moc nenadchlo, je dynamické řízení, které v závislosti na rychlosti jízdy a úhlu natočení volantu mění svůj převod. Je takové trochu odtažité a bez citu.

A co zbytek?

Nemůžu si pomoct, mně prostě celkové naladění S5 Cabriolet krásně sedlo, dokonale se totiž trefuje na hranici mezi „obyčejným“ cestovním kabrioletem a otevřeným sportovním vozem. Je to prostě takové milé „letní gétéčko“ s možností jízdy s nebem nad hlavou, s nímž si užijete jak vyloženě kochací jízdu spojenou se slunečními paprsky a vůněmi okolí, tak svižný a pohodlný přesun přes půl Evropy, ale i rychlé svezení, které díky sundané střeše ještě oživuje nádherný zvuk benzinového šestiválce.

Ten navíc při klidné jízdě ani nepotřebuje přehnané množství paliva, po vyložené kochačce po Slavkovském lese například palubní počítač ukazoval průměrnou spotřebu 8,5 l/100 km. V jiných situacích ale samozřejmě hlásí jiná, podstatně vyšší čísla. Dokladem budiž můj celkový průměr po více než 850 km: 12,7 l/100 km.

Audi cestování kabrioletem usnadňuje výtečným komfortem v kabině. S větrnou clonou se dá v pohodě jet bez střechy i na dálnici, šikovným detailem jsou také příplatkové výdechy v sedadlech, které horkým vzduchem ohřívají krk a hlavu.

Pokud vás okolnosti přece jen donutí střechu zatáhnout, pak zase oceníte její poctivou konstrukci, díky níž v kabině panuje příjemné ticho. Střecha je samozřejmě plně elektricky ovládaná, a to i za jízdy až do rychlosti 50 km/h. Otevřené nebe nad hlavou máte za 15 sekund, za 18 sekund přetvoříte kabriolet v kupé.

Střecha se skládá do zavazadlového prostoru, přičemž ve staženém stavu ubere šedesát z celkových 380 litrů objemu pro bagáž. Symetricky dělená zadní opěradla umožňují převážet i dlouhé předměty. A hodí se také zadní sedadla.

Audi S5 Cabriolet TFSI Audi S5 Cabriolet TFSI

 

Ta jsou mimochodem vcelku dobře použitelná i pro cestující, přesto bych je využil hlavně jako místo, kam se dají odložit zavazadla.

Interiér pak nabízí všechno, co byste od Audi čekali. Začít se dá u příjemné polohy za volantem, pokračovat můžu skvělými sedadly, výborným zpracováním nebo moderní a bohatou výbavou, která pochopitelně bude záviset na vaší ochotě připlatit si za volitelné prvky. V případě testovaného vozu šlo například o 3zónovou automatickou klimatizaci, digitální přístrojový panel nebo audio systém Bang & Olufsen.

V souvislosti s kabinou mě těší také přítomnost klasických fyzických ovladačů a tlačítek.

A už nám zbývá jen cena. Audi S5 Cabriolet startuje na částce 2.128.900 Kč, naše auto s řadou příplatkových prvků by vyšlo na 2.756.400 Kč. Pro srovnání, vznětové Audi S5 Coupé TDI začíná na 1.929.900 Kč.

 

Plusy

  • Výkonný a hezky znějící motor
  • Kvalitní interiér
  • Vyvážené jízdní vlastnosti
  • Komfort se staženou střechou
  • Ofuk krku

Mínusy

  • Ceny některých příplatků
  • Trochu otupělé řízení

 

Nejlevnější verze modelu 1.436.900 Kč (Audi A5 Cabriolet 40 TFSI/35 TDI)
Základ s testovaným motorem 2.128.900 Kč (Audi S5 Cabriolet TFSI)
Testovaný vůz bez příplatků 2.128.900 Kč (Audi S5 Cabriolet TFSI)
Testovaný vůz s výbavou 2.756.400 Kč (Audi S5 Cabriolet TFSI)

 

Stanislav Švarc
Diskuze (34)

Doporučujeme

Audi S5 Cabriolet TFSI
Cena základní sestavy 2 128 900 Kč
Výbava základní sestavy 18" litá kola, akustická stahovací plátěná střecha, akustické přední sklo, Audi connect safety & service, Audi drive select, Audi pre sense city, Audi Soundsystem, automatická klimatizace, čalounění sedadel v kombinaci Alcantara/kůže, dekorace broušený hliník, design exteriéru v provedení S-modelu, digitální přijem rádia (DAB), elektricky nastavitelná přední sedadla, informační systém řidiče s barevným displejem, interiérové doplňky leskle černé, LED denní svícení, LED zadní světlomety, manuální ovládání víka zavazadlového prostoru, MMI radio plus, multifunkční kožený volant, pedály z ušlechtilé oceli, rozhraní Bluetooth, sada na opravu pneumatik, sportovní sedadla vpředu, světelný a dešťový senzor, světlomety Matrix LED, vyhřívání sedadel vpředu a další. Kč
Cena testované sestavy 2 756 400 Kč
Výbava testované sestavy 20" litá kola Audi Sport (82.500 Kč), dynamické servořízení (28.600 Kč), Audi connect klíč (4.900 Kč), S-sportovní podvozek s nastavitelnými tlumiči (28.000 Kč), zadní sedadla s odkládacím prostorem (1.300 Kč), elektricky nastavitelná přední sedadla včetně paměti pro sedadlo řidiče (13.500 Kč), odvětrávání pro sportovní sedadla (22.200 Kč), variabilní hlavové opěrky (3.600 Kč), chromové dekorace pro vnější kliky dveří (2.100 Kč), vnější zpětná zrcátka automaticky zaclonitelná, elektricky sklopná, s paměťovou funkcí (12.100 Kč), prvky interiéru v kožence (11.700 Kč), větrná clona (15.800 Kč), 3zónová automatická klimatizace (19.600 Kč), vyhřívání prostoru hlavy a krku (18.600 Kč), Audi virtual cockpit plus (14.200 Kč), Bang & Olufsen Soundsystem s 3D zvukem (32.600 Kč), quattro se sportovním diferenciálem (38.600 Kč), sportovní sedadla s čalouněním v kombinaci kůže/koženka (13.300 Kč), červeně lakované brzdové třmeny (13.300 Kč), komfortní klíč s bezdotykovým otevřením kufru a alarmem (16.300 Kč), světlomety Matrix LED s laserovým světlem a dynamickými směrovými světly (26.800 Kč), Paket Smartphone (29.800 Kč), navigace MMI plus včetně MMI touch (64.200 Kč), asistenční paket parkování (31.000 Kč), asistenční paket Tour (65.800 Kč), Paket odkládacích prostor a zavazadlového prostoru (5.500 Kč), Ambiente osvětlení interiéru (3.000 Kč), ukazatel rychlostních limitů (8.600 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2995
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 260 / 5400
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 500 / 1370 - 4500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 250
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 5.1
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 9
Emise CO2: 204
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 375 / 0
Objem nádrže (l): 58
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1915 / 425
Rozměr pneu: 265/30 R20
Audi S5 Cabriolet TFSI
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4697
b) šířka (mm): 1846
c) výška (mm): 1365
d) rozvor (mm): 2770
e) rozchod vpředu (mm): 1558
f) rozchod vzadu (mm): 1577
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 890 / 1120
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 530 / 770
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 950
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 880
k) šířka vpředu (mm): 1510
l) šířka vzadu (mm): 1400
délka sedáku vpředu (mm): 460
délka sedáku vzadu (mm): 440
výška opěradla vpředu (mm): 660
výška opěradla vzadu (mm): 680
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
23. 7. 2021 16:52
Re: Obraz doby
Souhlas, vnímám to podobně. Osobně to teda mám taky, že od Audi jsou pro mě zajímavé Q3 RS, Q7 a Q8 (Touareg 😃😎)…a možná RS3. Jinak nezájem…
23. 7. 2021 16:45
Re: Obraz doby
Souhlasil bych s ostatními reakcemi. Ono u nás kabria logicky moc netáhnou a zrovna v kombinaci s Audi už asi vůbec ne. Kabrio je pro mě o emocích a to je něco co Audi nemá a současná A5 už vůbec ne.

Osobně mám zkušenost jen s BMW 2er a nevím co bych k A5 napsal. Asi jen, že moje volba na kabrio by byla úplně jinde. Z hlavy mě napadá několik modelů kam bych se šel podívat: BMW Z4 nebo 4er, Mini Cabrio, Mustang, MB C nebo z těch malých ještě MX5, Abarth nebo ta 2er. Z dražších 8er nebo Lexus LC…nebo třeba Wrangler. Audi by mě vůbec nenapadlo a to ani po “reklamě” v tomto testu 😃 Ačkoliv zajímavá cena by to mohla změnit, ale moc tomu nevěřím 😃
22. 7. 2021 21:16
Re: Obraz doby
Já snad ani nevím, kdy jsem potkal od Audi něco jiného - z novych a zanovnich - než SUV
Avatar - honzaHK
21. 7. 2021 14:11
Re: Obraz doby
Osobně si myslím, že nezájem v diskuzi je čistě dán samotným testovaným modelem. Těžké kabrio v nepěkné konfiguraci, s nadváhou, automatem a konfekčním v6. Nic extra. Okraj zájmu.
21. 7. 2021 09:57
Re: Obraz doby
Zajímavý postřeh, jen přemýšlím o tom důvodu a možná je zčásti mnohem prozaičtější. Nevím, jaká jsou čísla, ale to auto jsem na silnici neviděl a osobně mě taky nechalo během výběru zcela chladným. Tak jen jestli to není spíš vysvědčení pro Audi...