Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi poodhaluje koncept Grand Sphere. Bude takhle jednou vypadat elektrické A7 Sportback?

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Nový koncept bývá označován jako vize čistě elektrického nástupce Audi A7 Sportback.

Automobilka Audi začátkem měsíce upozornila na připravené odhalení hned tří konceptů řady Sphere, které by měly poodhalovat mobilitu budoucnosti. Jako první přitom automobilka poodhalila koncept Grand Sphere, který bývá popisován jako čistě elektrický nástupce modelu A7 Sportback.

Díky absenci spalovacích motorů, které se v nově představených modelech Audi nebudou objevovat již od roku 2026, si mohli designéři dovolit navrhnout poměrně krátkou přední kapotu i poměrně krátký přední převis. Rozvor byl podobně jako u ostatních elektromobilů řádně našponován, aby vznikla maximálně prostorná kabina.

Její zpracování je přitom nezvykle minimalistické, díky čemuž by měla vytvářet útulnou atmosféru pro příjemný odpočinek během cestování. Automobilka sice v kabině ponechala volant, který svými tvary a dvojicí ramen připomíná spíše volanty vozů Peugeot, velký důraz by však měl být kladen na autonomní řízení.

Koncept by měl nabídnout autonomní řízení na čtvrté úrovni, kladoucí na řidiče jen minimální nároky. Posádku tak čeká odpočinek v pohodlně vyhlížejících předních křeslech a zadní sedačce, která působí spíše jako kompaktní gauč. Zajímavá je také absence displejů, které mají v dnešních modelech Audi výraznou roli.

Zveřejněné snímky jsou však zatím jen drobnou ochutnávkou z nového konceptu, který by měl být kompletně odhalen až během zářijového autosalonu IAA v Mnichově. Ještě předtím, během srpnové Pebble Beach, by měla Audi představit koncept sportovního kupé Sky Sphere, zatímco koncept kompaktnějšího městského vozu Urban Sphere bude zřejmě představen až v příštím roce.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme