Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Chevrolet Cruze 2,0 VCDi vs. Renault Fluence 1,5 dCi

Ondřej Láník
Diskuze (130)
Přestože sedany nepatří na českém trhu k populárním typům karoserie, Renault je prodávat umí. Není ale lepší volbou Cruze s plnohodnotným turbodieselem?

Za necelých 400 tisíc dnes pořídíte slušně vybavený sedan nižší střední třídy, který spaluje naftu a běžně jezdí za 6 l/100 km. Je lepší investovat do tradiční francouzské školy nebo experimentovat se světovým Chevroletem, který vzniká v Koreji? Postavili jsme proti sobě dva vozy, které se budou stejně dobře uplatňovat ve firmách jako v domácnostech.

Karoserie

Duel opravdové limuzíny a ambiciózního Chevyho začíná u jejich kabátů.

Po estetické stránce je vítězem Chevrolet. Jeho proporce jsou vyváženější, nic nenaznačuje, že by měl mít v nejbližší době příbuzného s kratší karoserií hatchback. Navzdory nízkonákladovému přístupu jeho značky vypadá svébytně a snad i celkem dynamicky. Je zanedbatelně kratší a taky o něco užší než Renault.

Fluence je derivátem Meganu a to je na něm bohužel vidět. Extrémní rozvor náprav 2702 mm (+44 proti Cruzi) využívá Renault dokonale ve prospěch cestujících na zadních místech, o tom však později. Zvenku působí dlouhá kabina – ve srovnání se siluetou Cruze – poněkud přehnaně.

chevrolet renault testy levnaauta nizsistredni srovnavacitesty chevrolet renault testy levnaauta nizsistredni srovnavacitesty

Dlouhý zadní převis Renaultu ukrývá pětisetlitrový zavazadelník, který je ve všech třech rozměrech větší než u Chevroletu. Extrémní je hlavně nejmenší šířka mezi podběhy 1110 mm (proti obvyklým 1010 mm u Cruze). Až ze zadního pohledu je vidět, jak vysokou záď Fluence dostal. Výhled směrem vzad je tak z místa řidiče logicky horší.

Náročný městský provoz zvládá lépe karoserie Renaultu. Nárazníky jsou sice dnes už standardně lakovány v barvě karoserie, ale rozměrné plastové otěrové listy Fluence přijdou v praxi vhod. Designéři Renaultu jimi navíc maskují vysoký ponton karoserie, resp. nepoměr mezi výškou boků a nízkými bočními skly.

Interiér

Kdo vybírá očima, zamiluje se nejspíše do přístrojové desky Cruze. Ta posádce vůbec nepřipomíná, že sedí v jednom z levných sedanů. Naše prostřední výbava LS má značnou část přístrojové desky neobvykle čalouněnou tkaninou, což skvěle maskuje spíše levnější materiály, použité v interiéru. Interiér je rozdělen v duchu moderních postupů na dvě poloviny – řidičovu a spolujezdcovu. Poloha za volantem je ukázková, sedí se relativně nízko, rozměry, tvarování a kvalita koženého čalounění volantu překonávají očekávání, která od vozu této kategorie můžete mít.

chevrolet renault testy levnaauta nizsistredni srovnavacitesty chevrolet renault testy levnaauta nizsistredni srovnavacitesty

Vpředu není rozdíl ve vnitřní šířce obou vozů příliš podstatný, oba nabízejí v nižší střední třídě mírně nadprůměrné množství místa (1450 mm Cruze, 1470 mm Fluence). Kvalitou sezení ale potěší jen Chevrolet. V souladu se sportovnějším charakterem tohoto vozu jsou i výrazněji tvarovaná přední sedadla s dobrým bočním vedením. Sedáky i opěradla v Renaultu upřednostňují kompatibilitu s rozměrnějšími postavami, tuhost výplní, ani tvarování sedadel dynamicky založené řidiče příliš neoslní.

Vzadu je co do šířky jednoznačným vítězem Fluence (1480 mm proti 1410 mm). Využijete to ale pouze tehdy, když zde budou sedět tři. V podélném směru mají zadní cestující v Renaultu 6-8 cm k dobru proti Cruzi (podle aktuální polohy předních sedadel), což odpovídá delšímu rozvoru a více vpředu umístěným sedadlům Fluence. Ani v Chevroletu ale nebudou běžně narostlí dospělí utiskováni. Sedí se zde o málo níže než v Renaultu, ale nad sedákem zůstává celých 920 mm, tedy o 10 mm více než v Renaultu. Kontakt hlavy se střechou hrozí přibližně od 180 cm tělesné výšky sedícího pasažéra.

Fluence je podle Renaultu limuzína, a tak zadní oddíl se může těšit z výdechů ventilace na konci středové konzoly, které Cruze nemá.

Jízda

chevrolet renault testy levnaauta nizsistredni srovnavacitesty chevrolet renault testy levnaauta nizsistredni srovnavacitesty

Chevroletův tuhý podvozek si toho nechá hodně líbit, auto nečekaně ochotně zatáčí. K rychlé jízdě vybízí v dané cenové kategorii skvělé řízení, které však na výjezdech ze zatáček marně soupeří o vládu nad vozem s newtonmetry od motoru. Krátká řadicí páka je pěkně po ruce, ale k dokonalosti jí chybí hladší chod. Občas jízdní zážitky kazí zadrhávání v kulise.

Renault je rozvážný, změny směru nemá příliš v lásce. Řízení patří k jeho největším slabinám, pokud vám nejde jen o prostou přepravu z bodu A do bodu B. Je velmi lehké, bez citu kolem přímé polohy i při maximálním rejdu. Řazení má dlouhé dráhy a páka také sem tam zaškobrtne. Zatímco Cruze z vás na děravé silnici bude chtít vytřást vše do posledního šroubku, Fluence v poklidu pluje. Větší náklony limuzíny v zatáčkách se rázem stávají přednostmi, když jedete rovně. Renault o něco lépe tlumí přejezdy děr, a to vše na pneumatikách se stejným rozměrem 205/55 R16.

Motory

Porovnání dvou výrazně odlišných motorizací dodává celému dvojtestu grády. Chevrolet totiž nabízí za velmi podobné peníze místo maloobjemového čtyřválce plnohodnotnější přeplňovaný dvoulitr se sníženým výkonem, který je ale přesto výrazně vyšší než u naftového Fluence. Jestli si myslíte, že je tím pádem vše předem rozhodnuto, tak zdržte.

chevrolet renault testy levnaauta nizsistredni srovnavacitesty chevrolet renault testy levnaauta nizsistredni srovnavacitesty

Chevroletův motor 2,0 VCDi dává dostatečných 92 kW při 4000 min-1 a 300 Nm ve 2000 min-1. Na rozdíl od modernějších jednotek podobného objemu, které bývají v dražších modelech, je tento turbodiesel více slyšet jak při volnoběhu, tak za jízdy. Přenos vibrací do podlahy, volantu a řadicí páky je také dobře cítit a nárůst točivého momentu kolem 1800 min-1 vám možná bude zpočátku připomínat doby vlády motorů TDI PD. Když si zvyknete na turboefekt pod 2000 min-1 bude vás síla motoru těšit. Smířit se ale musíte pouze s pěti stupni v převodovce.

Renault nabízí Fluence pouze s osvědčenou 1,5 dCi, nyní nově s 81 kW a 240 Nm. Dvoulitrové dCi, které by si mnoho zákazníků zřejmě rádo koupilo, pro levný Renault zůstává nedostupné. Malý motor je v Renaultu podstatně kultivovanější, chod je typicky měkčí, jeho nástup je plynulejší, ale ani v tomto případě se nevyhnete turboefektu citelnému hlavně v oblasti nízkých otáček. Výkonový handicap částečně vyrovnává šestistupňová převodovka.

Jízdní dynamika Chevroletu je lepší než v případě Renaultu, ale je třeba se připravit na to, že rozdíl není tak velký, jak byste od výkonové (resp. momentové) diference 11 kW (60 Nm) čekali. Čím to je? První co vás možná napadne je absence šestého převodového stupně a jiné zpřevodování u Cruze, ale podstatnější je hmotnostní výhoda Fluence v řádu 140 kg!

chevrolet renault testy levnaauta nizsistredni srovnavacitesty chevrolet renault testy levnaauta nizsistredni srovnavacitesty

A spotřeba? Při klidné jízdě budete jezdit za míň s Renaultem. Jeho málo zatížený maloobjemový motor umí běžně jezdit po 5 l/100 km, což Cruze zvládá jen s velkým sebezapřením. Na dálnici – kam naftové sedany této kategorie patří především – se situace vyrovnává. Větší objem a točivý moment zde vítězí, a tak ve 130 km/h se budete pohybovat s oběma vozy přibližně za 6,5 l/100 km.

Cruze je v takovém jízdním režimu směrově stabilnější a zůstává mu stále dost elánu pro překročení českého dálničního limitu, zatímco Fluence už jen velmi zvolna akceleruje.

Rozhodne cena?

Ceny nových aut klesají už řadu let, což v závěru roku 2010 znamená, že za necelých 400 tisíc korun dostanete dobře vybavený 4,5 m dlouhý sedan s turbodieselem. Ano, na trhu jsou lepší auta, ale pravdou je i to, že ani jedna z dnes prověřovaných nabídek nemá žádné háčky.

Bezpečnostní standard nižší střední třídy – 6 airbagů a stabilizační systém – dnes respektují už i značky, které jsou považovány za levné. Renault dokonce nasazuje svému bestselleru korunu v podobě příplatkových xenonových světel za lidovou cenu 20.200,-Kč. Standardem pro cenově odpovídající výbavu Fluence je dokonce i dvouzónová automatická klimatizace a tempomat. Cruze musí vystačit s jednodušší chladicí technikou, tempomat je standardem až o úroveň výše.

Ceny a výbava [Kč] Chevrolet Renault
Model Cruze Fluence
Výbava Family LS Plus Exception
Základní cena 388.900,- 391.900,-
Čelní airbagy S S
Boční airbagy S S
Hlavové airbagy S S
ABS S S
Stabilizační systém S S
Manuálně regulovaná klimatizace S -
Automaticky regulovaná dvouzónová klimatizace - S
Autorádio s CD a MP3 S S
Navigační systém - 13.700,-
Metalický lak 11.500,- 13.700,-
Centrální zamykání s d.o. S S
Elektricky ovládaná okna vpředu S S
Elektricky ovládaná okna vzadu S S
Elektricky ovládaná zrcátka s vyhříváním S S
Kola z lehkých slitin 16" S S
Mlhové světlomety S S
Palubní počítač S S
Parkovací senzory vzadu S S
Tempomat - S
Xenonové světlomety - 20.200,-

Závěr

Dva srovnávané modely mají i dva charaktery. Čechům odkojeným Octaviemi TDI bude podle našeho názoru lépe sedět Cruze. Je sportovnějším modelem z dnešní dvojice, má schopnější podvozek, na svou kategorii velmi slušné řízení, řidič se v něm cítí ihned jako doma a má k dispozici silnější, i když těžší motor. Vyšší hmotnost Chevroletu v zatáčkách kupodivu příliš necítíte. Auto je velmi stabilní na okreskách i na dálnici ve vyšších rychlostech. Silnou stránkou Chevroletu je vnější design i provedení interiéru, včetně sedadel.

Renault Fluence je naproti tomu jednoznačnou komfortní volbou. Jeho dlouhý rozvor lépe snáší nerovnosti, odpružení je stavěno na špatné cesty, kde dobře tlumí průjezdy dírami. Radosti z jízdy si za jeho volantem zřejmě moc neužijete, ale pokud chcete úsporné auto hlavně na cesty odpočinkovým tempem k babičce, bude to ten pravý sedan pro vás. V jeho prospěch hovoří více místa na zadních sedadlech i větší zavazadelník, avšak obě tyto výhody jsou podle našeho názoru při každodenním provozu málo podstatné.

chevrolet renault testy levnaauta nizsistredni srovnavacitesty chevrolet renault testy levnaauta nizsistredni srovnavacitesty

Chevrolet Cruze 2,0 VCDi

Plusy

  • Poloha řidiče za volantem
  • Dobré řízení, sportovnější jízdní vlastnosti
  • Stabilita na dálnici
  • Vyváženější proporce karoserie
  • Hodnotněji působící interiér
  • Bohatá standardní výbava

Mínusy

  • Vyšší spotřeba při pomalé jízdě
  • Horší tlumení nerovností
  • Slabší komfort odpružení
  • Jen pětistupňová převodovka

Renault Fluence 1,5 dCi

Plusy

  • Velký prostor v podélném a příčném směru na zadních sedadlech
  • Velký zavazadelník
  • Kultivovanější projev motoru
  • Šestistupňová převodovka
  • Pohodlí za jízdy
  • Bohatá standardní výbava
  • Možnost doobjednání xenonových světlometů, nízká cena za vestavěnou navigaci

Mínusy

  • Řízení bez zpětné vazby
  • Sedadla se slabým bočním vedením
  • Zvláštní poloha řidiče za volantem
  • Na dálnici stejná spotřeba jako u Cruze
Ondřej Láník
Diskuze (130)
Model Cruze 2,0 VCDi Fluence 1,5 dCi
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4 4 / 2
Zdvihový objem (ccm): 1991 1461
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 92 / 4000 81 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 300 / 2000 240 / 2000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 196 185
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10.3 11
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 7 / 4.6 / 5.5 5.6 / 4 / 4.6
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 450 / 0 496 / 0
Objem nádrže (l): 60 60
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1427 / 503 1285 / 500
Rozměr pneu: 205/60 R16 205/60 R16
Cruze 2,0 VCDi
Fluence 1,5 dCi
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4597 4618
b) šířka (mm): 1788 1809
c) výška (mm): 1477 1479
d) rozvor (mm): 2658 2702
e) rozchod vpředu (mm): 1544 1541
f) rozchod vzadu (mm): 1558 1563
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 830 / 1120 810 / 1080
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 560 / 890 650 / 950
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1020 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 920 910
k) šířka vpředu (mm): 1450 1470
l) šířka vzadu (mm): 1410 1480
délka sedáku vpředu (mm): 480 500
délka sedáku vzadu (mm): 450 460
výška opěradla vpředu (mm): 640 630
výška opěradla vzadu (mm): 640 650
místo vzadu pod předním sedadlem: ano ano
24. 1. 2012 14:59
Cruze vs. Fluence
pred rokom som sa rozhodoval medzi Cruzom a Fluence . . .rozhodol som sa pre Cruza :-) a nelutujem jazdil som predtym na Pole1,4 cize je to dost velky skok . .najma co sa tyka motora :-) tych 120kW tam je citit :-) spotreba 6,5l/100km . .. nestazujem si :-) nabehanych mam 30 000km . .auto ide ako hodinky .. 2 krat som bol v servise na zarucny servis cca 400e fuc inak pohodicka . .mozem len odporucit toto auto za tych 15tis euro nic lepsie nie je . . .
Avatar - Flai
30. 10. 2010 16:55
Re: kvalita
myslím vnitřní v interiéru,a dokonce poslední vectra s tím měla problémy. nvm jestli je to lak či co...
Avatar - Ronault.
29. 10. 2010 22:50
Re: kvalita
Nevím, že by takový problém u Renaultu měli, tedy alespoň já to nezahlédl, jsou z kovu celé a že by se loupal kov z něj, to asi nehrozí. Ale jak je to u jinších modelů, to jsem detailně nezkoumal. Naposledy jsem viděl olezlé kliky na Fiatu Bravo, ale to už je nějaký ten pátek.
Avatar - Katikakus
29. 10. 2010 09:47
Re: KLOBOUKÁŘI
Od hlupaka, ktery tady pred par dny nadaval lidem do "buzerantu", "uchylu" a "zoofilu" vyzniva jakekoli moralizovani ohledne vyraziva prinejmensim hloupe a smesne. Jako ostatne vsechny tve prispevky. :no: 8-s

Zpytuj svedomi a zacni se chovat slusne.
Avatar - Flai
28. 10. 2010 13:19
Re: kvalita
mno právě,jak to potom bude vypadat po par letech... :'-( nehledě na to že bych nechtel ten textil čistit,plast ten se je jenom otře hadrem a hotové
a ještě sem si vzpomnel ,má už renaul vyřešené to odlupování takového toho laku na vnitřních madlech dveří???