Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Testy na 100 tisíc km: Jak Auto Bild hodnotí?

Diskuze (58)
Výsledky Citroënu C5 vyvolaly mezi čtenáři otázky ohledně trestných bodů v dlouhodobých testech Auto Bildu.

Jak může Citroën C5 s tekoucím tlumičem dostat o jeden trestný bod více než Audi A4, u kterého se musela měnit celá převodovka? Taková otázka zazněla v diskusi pod článkem o výsledku dlouhodobě testovaného francouzského kombi. Další čtenáři tuto oprávněnou otázku podpořili, objevily se i spekulace ohledně průhlednosti bodování.

Není lepší řešení, než se pořádně podívat na bodové hodnocení. Auto Bild má jasně nastavený systém, který penalizuje servisní úkony na autě. Základem je běžná údržba dle instrukcí výrobce – za ní autu samozřejmě nehrozí žádné trestné body. To samé platí i pro výměnu spotřebních dílů (typicky brzdové destičky a kotouče).

Závady okrajového významu Auto Bild trestá jedním bodem. Jedná se typicky o prasklé žárovky a další nedostatky, které neovlivňují použitelnost auta a představují nanejvýš drobnou komplikaci. Tři body se udělují za opravu funkčního dílu, nezbytného k provozu auta – sem spadá tekoucí tlumič i zlobící převodovka.

Největší bodové příděly ale testovaným autům hrozí jinde. Za neplánovanou návštěvu servisu se uděluje automaticky pět bodů. Mnoho funkčních defektů proto končí osmibodovým ziskem, když se ale závada odstraní současně s předepsanou servisní prohlídkou, je auto pěti trestných bodů samozřejmě ušetřeno.

Pohromou jak pro dobré skóre, tak i pro klidný život řidiče je, když vůz musí na odtah, protože ho na místě nelze zprovoznit. I na tento případ Auto Bild myslí a uděluje rovnou deset trestných bodů.

Příklad tří konkrétních vozů najdete v následující tabulce. Do ní jsme převedli podrobné výsledky diskutovaného Audi A4 a Citroënu C5. Pro srovnání jsme přidali Opel Insignia, který dosáhl obdobného skóre, ovšem opět se zcela jiným spektrem menších a větších závad.

Testy Auto Bildu na 100.000 km - předhled závad u vybraných vozů
Testovaný vůzAudi A4 Avant
2,0 TDI Multitronic
Citroën C5 Tourer
2,0 HDi
Opel Insignia ST
2,0 CDTI
Výsledná známka2-2-2-
Celkové skóre13 bodů14 bodů14 bodů
Trestné body
vůz nepojízdný0x 10 bodů0x 10 bodů0x 10 bodů
- důvodžádnýžádnýžádný
neplánovaný servis2x 5 bodů1x 5 bodů2x 5 bodů
- důvoddiagnostika převodovky (2x)netěsnost hydrauliky podvozkuvýměna podběhu, vybitá baterie (asistence ADAC)
oprava funkčního dílu1x 3 body2x 3 body0x 3 body
- důvodvýměna převodovky na zárukupřední tlumící válec, manžeta zadního tlumícího válcežádný
nepodstatné závady0x 1 bod3x 1 bod4x 1 bod
- důvodžádnýparkovací žárovka (2x), uvolněný tepelný štít výfukuuvolněný podběh, osvětlení RZ, zámek pátých dveří

I nadále platí, že o první místo se dělí BMW 130i a Mazda 6 1,8 MZR. Oba vozy prošly stotisícovým testem bez jediného trestného bodu, tedy se známkou 1+. Z druhé strany tabulku uzavírá VW Touran 2,0 TDI se 77 body a nejhorší možnou známkou 6.

Diskuze (58)
14. 9. 2012 23:11
objektivita ...bildu
Ten clovek co robil hodnotenie sa asi uz nikde inde nevedel zamestnat, co? Vsetko hadzat do dakych tabuliek to je dnes in.. Sak naco pouzit objektivitu a vlastnu hlavu. A pritom je to take jednoduche... Prevodovka pruser riadny, a naproti tomu slziaca piestnica, ktora nema vpliv na nic, len presakuje olej.. To je objektivita toto.. Hanba.
Avatar - Hammunasakra
12. 9. 2012 12:34
Re: Divne hodnoceni
NE"bojte", stejně všichni "VWí" že audi je (daleko Daleko DALEKO) spolehlivější..
..než (nějaký) Citroën, no ne? ;-)
11. 9. 2012 21:17
Re: Touran je DAS SHIIT?
Kupodivu má. Pozri na fórach Toyoty, aký rozdiel v "poskladaní" interiéru poslednej Corolly bol medzi hatchbackami, vyrobenými v Japonsku a sedanmi a kombíkmi, vyrobenými v Turecku.
11. 9. 2012 21:13
Re: Touran je DAS SHIIT?
ja si myslim,ze to ma mrte velky vlpyv...hlavne ked zo socialnych problemov tam musia robit byvali pekári,čašníci a podobne...
Avatar - Ronault.
11. 9. 2012 20:47
Re: Ich lieb dich nicht, du liebst micht nicht!
Překlep to je, ale narovinu říkám, že němčinu jsem nikdy nestudoval ;-)