To doženu! Největší mýtus a také zabiják na českých silnicích

Komerční prezentace

Nepřiměřená rychlost patří mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod, může za 40 procent nehod, které končí smrtí. Podle policejních statistik bylo v loňském roce usmrceno z tohoto důvodu 179 lidí. Přesto drtivá většina českých řidičů bez problémů překračuje povolenou rychlost v obci i mimo ni. Důvodem je spěch. Změnit to má nová kampaň Česká asociace pojišťoven (ČAP) a BESIPu „Zpomal, dokud není skutečně pozdě“, která vznikla i ve spolupráci s Policií ČR.

„Nehody způsobené nepřiměřenou rychlostí nejsou doménou tzv. pirátů silnic. Minuty za volantem někdy doháněl každý z nás. Se zvyšující rychlostí ale roste i riziko vážné dopravní nehody s tragickými následky. Snaha dohnat pár minut se ve vteřině může změnit v tragédii, kterou už nelze vrátit zpět,“ říká výkonný ředitel ČAP Jan Matoušek, jeden z tvůrců kampaně. „Fyzikální zákony platí pro všechny a překročení rychlosti o několik kilometrů za hodinu může rozhodovat o životě a smrti,“ upozorňuje vedoucí oddělení BESIP Tomáš Neřold, další z autorů projektu. „Pokud jede řidič v obci rychlostí 50 km/h a začne brzdit 30 metrů před přechodem, na který náhle vstoupí chodec, zastaví. Zato auto, které jede jen o deset kilometrů za hodinu více, tedy 60 km/h, nejenže zastaví až po 10 metrech, ale chodce na stejném místě srazí rychlostí téměř 40 km/h. A to už je pádný důvod pro to, abychom sundali nohu z plynu,“ dodává.

Jenže drtivá většina českých řidičů povolenou rychlost nedodržuje. Téměř 90 procent řidičů ji naprosto běžně překračuje v obci i mimo ni. „Deset plus“ se stalo společenskou normou a nikdo se nad tím nepozastavuje. Tímto fenoménem se zabývá i nový film Víta Klusáka s názvem 13 MINUT, který přináší pět silných a velmi otevřených zpovědí viníků dopravních nehod. „Neskonale si vážím našich pěti aktérů, kteří životem kráčí s nálepkou ‚viník závažné dopravní nehody‘, za to, s jakou otevřeností do natáčení takhle osobní záležitosti šli. Vnímal jsem, že to pro ně není vůbec lehké, ale zároveň jsem cítil, že i oni vítají, že mohou skrze tento film svou bolestnou zkušenost přetavit do vzkazu, který může jiné životy zachránit,“ doplnil režisér Vít Klusák.

Celovečerní dokument 13 MINUT měl premiéru ve čtvrtek 10. června od 20:10 hod. na ČT1. Samostatné příběhy viníků, které poskytnou divákům bližší pohled na jejich osudy, budou ke zhlédnutí na webových stránkách projektu 13minut.cz v průběhu července.

Komerční prezentace
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly