Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle auto za pět let ztratilo na hodnotě nějakých 8 milionů. Pořád ale stojí ranec

Jan Zajíc
Diskuze (3)

V roce 2014 automobilka Aston Martin oživila slavnou značku Lagonda. Stalo se tak v podobě exkluzivního sedanu, který cílil hlavně na zákazníky na Blízkém východě.

Odráželo to už jméno, luxusní vůz se totiž jmenoval Aston Martin Lagonda Taraf. Lagonda je jasná, Taraf je zajímavější. Jde prý o arabský výraz pro luxus nebo přepych.

Britská automobilka luxusní sedan představila na podzim roku 2014 a v následujícím roce zahájila výrobu, která pokračovala do prosince roku 2016. Za tu dobu podle dostupných informací vzniklo pouhých 120 exemplářů. V plánu přitom byla produkce 200 kusů.

Technicky Lagonda Taraf vychází z modelu Rapide, respektive DB9. Vzhledem k tomu, že Taraf je čtyřdveřovou limuzínou, má blíže spíše k Rapide.

Ve srovnání s ním je ale exkluzivní Lagonda Taraf s délkou 5397 mm o 378 mm delší a má i o 200 mm delší rozvor: 3190 mm.

O pohon se stará dvanáctiválcový motor o objemu 6,0 litru a výkonu 397 kW. Podle oficiálních údajů výrobce tento majestátní stroj dovede zrychlit z nuly na 100 km/h za 4,4 sekundy a rozjede se až 312 km/h.

Aston Martin Lagonda Taraf byl ale zajímavý také cenou, luxusní sedan byl totiž extrémně drahý. Cena údajně začínala na částce 696 tisíc liber, což je podle aktuálního kurzu asi 21,2 milionu korun. A to byl jen základ, různé individuální požadavky zákazníků mohly cenu snadno navýšit o dalších 100 tisíc liber, tedy asi tři miliony korun (opět podle současného kurzu).

Vzhledem k exkluzivitě a omezenému počtu vyrobených kusů vás asi nepřekvapí, že Lagonda Taraf není zrovna auto, které byste často našli v inzerci s ojetými vozy. Jeden exemplář jsme však nedávno našli u jednoho prodejce v Dubaji - a zaujala nás hlavně cena.

Britský sedan je samozřejmě pořád velice drahý, prodejce aktuálně žádá 491.700 eur, což v přepočtu činí asi 12,9 milionu korun, ale ve srovnání s cenou nového vozu jde o výrazně nižší sumu: o víc než 8 milionů korun. A to je pořádný propad hodnoty, přestože tento jednoduchý "výpočet" je samozřejmě poněkud orientační. Od představení Lagondy Taraf přece jen uplynulo už víc než šest let a hodnota peněz se určitým způsobem změnila, stejně jako se vyvíjí měnové kurzy.

Kousek k mání přitom můžeme považovat za prakticky nový vůz, dosud totiž nenajezdil ani 100 kilometrů.

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - HitmanPB
18. 3. 2021 16:37
Re: Srandisti.
Ja sa do českého pána prezidenta nebudem navážať, lebo to by bola ťažká urážka zrovnávať ho s nikým...
17. 3. 2021 21:19
Re: Srandisti.
ty jsi trapný, jak čaputová
Avatar - HitmanPB
17. 3. 2021 20:31
Srandisti.
Typický anglický humor.
Trápne to bolo, keď s tým prišli a fakt nechápem, kto by si toto kúpil teraz...