Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle je prý nejlépe zrychlující auto s řadicí pákou. Letí šíleně

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Výrazně upravený Ford Mustang porazil Toyotu Supra a stal se prý nejlépe zrychlujícím autem s řadicí pákou.

"Prý" je trochu na místě, pohybujeme se totiž výhradně ve světě amerických sprintů na čtvrt míle, takže jde o čas, jaký vůz potřebuje k akceleraci z klidu do cíle vzdáleného od startu 400 metrů. Výsledek Mustangu je ovšem tak přesvědčivý, že s tvrzením o nejlépe zrychlujícím vozu s ručním řazením na světě asi nemáme problém.

Výrazně modifikovaný Ford, který vlastní a řídí chlapík jménem Joel Steele, totiž nedávno čtvrt míli zvládl za 6,81 sekundy. A cílem prolétl rychlostí 208,23 mil za hodinu, tedy 335,1 km/h. To je neuvěřitelný kalup.

Mustang samozřejmě prošel řadou úprav, které jsou u čtvrtmílových speciálů obvyklé. Kromě nového šasi, upravené aerodynamiky, specifických pneumatik, odlehčené karoserie nebo odstrojeného interiéru došlo pochopitelně na velké ladění motoru.

Pod kapotou se ukrývá osmiválec Coyote vybavený dvěma obrovskými turbodmychadly. Podle dostupných informací by motor mohl nabídnout více než dva tisíce koní, aktuálně však využívá setup s výkonem 1700 koní.

Ještě zajímavější je převodovka, která je důležitá s ohledem na rekord mezi vozy s řadicí pákou. Jde o čtyřstupňovou skříň od Tick Performance s klasickým "háčkem", tedy s tradičním schématem řazení, které vyžaduje trochu "kvedlání".

Steele však má práci usnadněnou v tom, že převodovka mu umožňuje řadit pod plným plynem bez spojky. Spojku Američan používá jen na startu.

Pozoruhodné také je, že Steele rekordního času dosáhl v přímé konfrontaci s dosavadním rekordmanem. Toyota Supra vládla autům s řadicí pákou s časem 6,84 sekundy.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

27. 11. 2021 20:09
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste> http://www.fordauto.sk/