Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle nejrychlejší pouťové autíčko na světě vyzkoušel sám Stig. Jak jel rychle?

David Bureš
Diskuze (2)
Pouťová autíčka na autodromech jsou většinou poháněná elektřinou, tenhle rekordman ale používá spalovací motor z motocyklu.

Zřejmě každý z nás se někdy svezl na pouti autíčkem na autodromu. Zatímco jedni rádi dodržovali pravidla a kroužili jen dokola, pro jiné bylo největší zábavou narážet do ostatních vozítek. To britského vynálezce Colina Furzeho zajímalo, jak rychle by takové pouťové vozítko mohlo jet.

Snaha o světový rychlostní rekord pro pouťová autíčka ale znamenala jisté úpravy takového vozíku. Jestliže naprostá většina těchto vozítek pohání elektrický proud získávaný z drátové sítě na stropě areálu autodromu, Furze se rozhodl do rekordního autíčka aplikovat spalovací motor.

Proto vzal agregát o objemu 600 cm3 používaný v motocyklech značky Honda a vložil ho do vozíku, který už je pěkně starý. Pochází totiž již ze šedesátých let, a tak ho bylo též potřeba patřičně renovovat. Pro Furze taková práce ale byla hračka, protože na využití netradiční kombinace pohonné jednotky a jízdního prostředku je specialista. V minulosti třeba sestrojil jízdní kolo s raketovým motorem.

Výsledkem této úpravy bylo lehoučké vozítko o výkonu 100 koní (74 kW), které zvládne jet pěkně rychle. A jelikož vysoká rychlost si žádá zkušeného jezdce, posadil se při snaze o rekordní jízdu do pouťového vozítka největší specialista na rychlou jízdu, tajemný jezdec The Stig z pořadu Top Gear. Nebylo divu, protože Furze samotné vozítko tentokrát nestavil pro sebe, ale pro britskou televizi BBC, která slavnou motoristickou show vysílá.

A The Stig se skutečně překonal, protože s pouťovým vozítkem dosáhl při rekordním pokusu maximální rychlosti 107,39 mil za hodinu, což při přepočtu na ty „správné“ jednotky znamená hodnotu 172,8 km/h. Pro potvrzení rekordu musel následně jet ještě v opačném směru, což kvůli silnému protivětru znamenalo „jen“ 150,1 km/h, i tak se ale jednalo o slušnou rychlost. Výsledkem byl totiž světový rekord potvrzený zástupkyní Guinessovy knihy rekordů, který má při zprůměrování obou jízd hodnotu 161,5 km/h. Tak si na ní někdy vzpomeňte, až se vám bude zdát, že vaše dítě jede na autodromu příliš rychle a nebezpečně...

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - CHerokee
31. 3. 2017 17:59
TG
Tak třeba to bude legrace. Protože Top Gear se nepovedl. 24. řada není ani trochu vtipná, a na ta auta dělají prakticky jen reklamu. Smějí se a člověk neví čemu. Neřeknou skoro nic k autu, kritika 0...jsou na úrovni Prima Autosalónu. Zlatý Clarkson, Hammond a May.
31. 3. 2017 17:34
Stig
Ten tajemny Stig je Ben Collins. Tu je s nim zaujimavy rozhovor s nazormi na auta :-)
[odkaz]