Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle video vám krásně ukáže, jak funguje manuální převodovka

Tomáš Dusil
Diskuze (17)
Ručně řazené převodovky jsou dodnes hojně nabízeny u automobilů prodávaných v Evropě. Na jakém principu fungují a jak se k nim vlastně chovat a také proč je motor vůbec potřebuje, ukazuje přiložené video.

Tvůrci amerického videa jdou až do samých počátků automobilismu. Vše začíná vysvětlením, že jen o síle to není. Důležitý je moment, tedy síla působící na určitém rameni nebo chcete-li páce. Princip převodovky je ukázán na verzi pro podélnou zástavbu hnacího řetězce. Jde tedy o tříhřídelovou skříň. Hnací (vstupní) i hnaný (výstupní) hřídel jsou v tomto případě v jedné ose.

Paralelu k nim tvoří takzvaný předlohový hřídel, přes který se přenáší moment s hnacího hřídele na hnaný. Naopak auta s motory napříč si vystačí s dvouhřídelovými převodovkami. Sice se dnes i tady používají tříhřídelové, ovšem bez předlohového hřídele. Důvodem je „hodně“ kvaltů aby se to celé vešlo mezi motor a podběhy karoserie. Video dále vysvětluje převodový poměr. Ten je v zásadě podílem počtu zubů hnaného převodu a hnacího převodu. Pokud mají obě kola v záběru stejný počet zubů, jedná se o převod 1:1, tedy takzvaný přímý záběr. Celkový převod je pak součin všech dílčích převodů hnacího řetězce.

Samotné řazení probíhá na videu posouváním ozubených kol po hnacím a hnaném hřídeli. Jde o převodovku bez synchronizace, takovou, jakou už dnes nikde nenajdete. Současné manuální skříně nemění převody posouváním přímo jedné z dvojice ozubených kol, které vlastně tvoří převod. Naopak všechny převody, tedy dvojice ozubených kol jsou takzvaně ve stálém záběru. Za pomoci synchronizační objímky se vždy jedno z dvojice kol připojí k hřídeli, tudíž může přenášet točivý moment. Princip synchronizace vysvětluje video dále.

Tomáš Dusil
Diskuze (17)
14. 3. 2019 00:01
Nefunkční video u článku
Dobrý den,
kde se prosím dá sehnat to video? Je již smazaný a na Google jsem našel jen ukázky, nikde jsem ho nenalezl celé.
Děkuji Všem co mi pomohou.
Honza
27. 12. 2016 12:16
Laický dotaz
Snad se neptám s křížkem po funuse ale dřív jsem neměl čas si video pustit. Nikdy jsem převodovku otevřenou neviděl a nesedí mi tu jedna věc. V čase 5:17 se má přenášet síla podle šipek přes velký kolo uprostřed. Jenže já vidim připojený a točící se i to kolo vpravo. Jako kdyby byly zároveň připojené obě rychlosti. Co je špatně ? Nebo to ozubené kolo nějak prokluzuje na hřídeli ? Díky fundovanějším za vysvětlení.
15. 11. 2016 09:02
ju es ej
tak jak amér dnes nemusim, tak bych se do nej v tech krasnych 40 letech podival, to bylo uplne neco jinyho... dneska ti na letisti prohmataj otvory, prohazi trenky a tricka v kufru a prejeme hezky pobyt.
15. 11. 2016 07:34
Re: Bloudění
Příčná zástavba s předním pohonem má dvouhřídelové převodovky. Aby se tam vešly. Jsou kratší než ty s předlohou a na výšku jsou stejné.
14. 11. 2016 19:40
Re: Bloudění
Můžeš mít pravdu a souhlasím že to bude právě kvůli té souososti vstupu a výstupu, což samozřejmě zjednodušuje alternativní zástavbu manuálu nebo planetového automatu do stejných modelů aut. Z provozního hlediska je u 5-6 stupňových manuálů asi výhodnější dvouhřídelové provedení

Ale koukal jsem aspoň jak to dělají u podélných motorů Audi a Subaru a našel jsem jen dvouhřídelovky. Jsou to ovšem 4x4