Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Továrna na výrobu Porsche Panamera postavena

Dan Vořechovský
Diskuze (18)
Porsche si od nového modelu Panamera hodně slibuje a tak neváhalo investovat 150 milionů eur do nového výrobního zařízení. Výroba sedanu Panamera bude spuštěna v roce 2009.

Automobilka Porsche minulý týden oslavila dokončení hrubé stavby továrny na výrobu nového modelu Panamera. Nové výrobní prostory jsou součástí výrobního komplexu automobilky v německém Lipsku a investice do linky na výrobu nového sedanu a dalšího vybavení si vyžádaly 150 milionů eur. Součástí investice bylo nové logistické centrum. Stávající závod na výrobu modelu Cayenne bude také rozšířen o pilotní a analytické centrum a učňovskou dílnu. Celková investice byla nakonec zhruba o čtvrtinu vyšší, než Porsche původně předpokládalo.

Nový závod na výrobu modelu Panamera má celkovou rozlohu 25 tisíc m2 a sousedící logistické centrum si vyžádalo plochu o výměře 23 500 m2. Po ukončení všech prací bude mít závod v Lipsku výrobní kapacitu 50 000 kusů modelů Cayenne a Panamera ročně. Výroba sedanu Panamera bude spuštěna v roce 2009. Motory pro Panameru budou vyráběny v hlavním závodě a sídle Porsche, tedy ve Stuttgartu-Zuffenhausenu, lakované karoserie bude dodávat továrna v Hannoveru. V továrně v Lipsku bude prováděna konečná montáž. Výroba modelu Panamera si také vyžádá přijetí nových pracovních sil, hovoří se o vytvoření zhruba 600 nových míst v Lipsku a 500 nových míst v Hannoveru.

Stavba bude nyní pokračovat zalitím podlahy továrny betonem a provedením technických instalací (položení kabeláže). Do léta by měla být dokončena fasáda závodu. Poté začne Porsche s instalací samotného výrobního zařízení. V roce 2008 pak budou v lipské továrně vyrobeny první prototypy modelu Panamera.

Dan Vořechovský
Diskuze (18)
17. 4. 2007 12:34
Re: DALŠÍ ZÁCHRANNÝ MODEL
Jo, tak nějak to bude. A 911 bude dotovat Fabii... >:D :no:
17. 4. 2007 11:27
Re: DALŠÍ ZÁCHRANNÝ MODEL
Nesmis zapominat, ze ac si to tady spousta mistnisch "expertu" nemysli, tak Porsche a Ferrari nikdy nebyla stejna liga. Zavedenim Cayena to jenom potvrdili. Pravdou je, ze rychly sedan je predce jen jaksi bliz sportovnim coupe, nez prerostly kombik s urcitymi "terenimi" vlastnostmi. Nicmene by ten sedan nemel byt parodii na sebe sama. Coz Panamera v mych ocich je.
17. 4. 2007 10:52
Re: DALŠÍ ZÁCHRANNÝ MODEL
A kde je hranice, kdy už pořízení auta není zvrhlostí zbohatlíků? To by mě moc zajímalo. Předem ti děkuju za odpověď.
17. 4. 2007 10:50
Re: DALŠÍ ZÁCHRANNÝ MODEL
Názor jsem tam vlastně napsal - evropané bohatnou a tedy budou utrácet. Takže silná sportovní limuzína, nic nového... jen se do toho vedle Maserati obuli ti praví -Aston a Porsche.
Avatar - Pierro
17. 4. 2007 09:10
Re: DALŠÍ ZÁCHRANNÝ MODEL
Zdarec doktore, co říkáš na panameru?? respektive jaký je tvůj názor na vozy typu panamera či rapide??