Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Továrna Saabu znovu otevírá, bude vyrábět model 9-3

David Bureš
Diskuze (30)
Druhá generace Saabu 9-3 debutovala v roce 2002. Po takřka dvouleté pauze se auto vrací do výroby.

V továrně Saabu v švédském Trollhättanu opět vládne čilý ruch. Nový vlastník automobilky, společnost National Electric Vehicles Sweden (NEVS), totiž zahájil práce na obnovení zdejší výroby. Ta se má opět rozběhnout na podzim.

NEVS v současnosti najímá nové pracovníky. Do konce září má v závodu pracovat na 400 lidí.

Vedle hledání pracovní síly firma shání také výrobní díly. Podle zprávy švédského deníku Aftonbladet Saab čeká na 2.400 dílů od stovek dodavatelů.

Problémem je fakt, že někteří dřívější dodavatelé také zbankrotovali, jiní zase nemají dostatečnou kapacitu k obnovení výroby. Mnohé díly navíc byly dříve dodávány ze zásob koncernu General Motors, jehož byl Saab součástí, od tohoto zdroje byl ale švédský výrobce odstřihnut.

Jako první bude obnovena výroba modelu 9-3. Má se jednat o vylepšenou verzi auta, které se vyrábělo od roku 2002 až do bankrotu Saabu na konci roku 2011. Dříve byl v nabídce sedan, kombi a kabriolet, pro obnovenou výrobu je zatím potvrzen pouze sedan.

Pod kapotou 9-3 se objeví spalovací motor od zatím neznámého dodavatele. NEVS ale pracuje i na elektrické variantě, která má být podle dřívějších zpráv představena v roce 2014.

Obnovení výroby Saabu ve Švédsku je poněkud překvapivé. NEVS se totiž v lednu dohodl se společností Qingdao Qingbo Investment Company na tom, že se Saaby budou vyrábět v Číně. Je tak možné, že se plány změnily, případně že ve Švédsku bude probíhat jen část výroby a závěrečná montáž se odehraje až v Číně.

Majetek zkrachovalého Saabu koupila společnost NEVS v polovině loňského roku. Jedná se o investiční skupinu vlastněnou čínským podnikatelem (se švédským občanstvím) Kai Johan Jiangem.

David Bureš
Diskuze (30)
Avatar - Aladeen
19. 8. 2013 17:43
Re: Fajn zprava
SAABy sú autá ktoré má človek buď rád , alebo nie ...
Saaby majú zvláštnu charizmu . Ja mám napríklad tie autá rád , človek sa cíti byť výnimočným na ceste , škodovky a vw ma hocikto , ale saaba nie .... ;-)
16. 8. 2013 09:51
Re: Saab
nesmíš věřit všemu čo říkají v Top Gear ;-)
16. 8. 2013 09:31
Jednoho dne si SAAB koupi nemci...
Jednoho dne si SAAB koupi nemci a udelaji z toho uspech jako Mini / Skoda apod. Az bude Saab hodne levny, coz se stale jeste nestalo.
Do te doby je to k nicemu, neprodejne, nevite ani, jestli vam vyrobi nahradni dily :-)
15. 8. 2013 23:00
Re: SAAB? Opravdu?
Prijde mi hodne usmevne, ze po tech letech lhani a nesmyslnych nikdy nenaplnenych planu jeste nekdo veri tomu co vedeni Fiatu rika. Budoucnost je zrejma, Alfa Romeo se proda, Lancie zrusi a z Fiatu se stane dodavkova divize Chrysleru. Fiat nema budoucnost, italsky trh je mrtvy a mimo nej jsou Fiaty neprodejne. Cela Evropa miri do takoveho upadku, ze tu realne v mainstremu preziji dve maximalne tri automobilky (tipnul bych si koncern, jedna spojena francouzska automobilka a pak mozna Toyota), Fiat rozhodne nebude mezi nimi.
Avatar - Stejsn
15. 8. 2013 22:29
Re: SAAB? Opravdu?
Sergio si vybral. Má dvě minoritní koncernové značky, které jsou v průseru. Obě najednou zachraňovat nemůže, na to nemá prachy. Vybral si pro experiment alfu a pokud by to vyšlo a AR se vyhrabala z problémů, může to koncernu pomoct oživit i lancii. A aby mezitím úplně neumřela, drží ji na přístrojích v umělém spánku a nechá ji přeznačkovávat cizí modely.