Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota: 2 miliony Yarisů z Francie

Ondřej Láník
Diskuze (1)
Výroba první generace modelu Yaris v závodu ve Valenciennes byla spuštěna v lednu 2001.

Z výrobní linky společnosti Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) ve francouzském Valenciennes sjel Yaris s pořadovým číslem 2.000.000. Tohoto významného milníku bylo dosaženo ve stejném roce, kdy TMMF oslavila 10 let od svého vzniku.

Dvoumiliontý Yaris vyrobený v závodu TMMF má pod kapotou vznětový agregát 1,4 l D-4D a zaujme nápadným červeným metalickým lakem (odstín Burning Red) na pětidveřové karoserii. Vůz si objednal francouzský zákazník, kterému bude nový Yaris v nejbližších dnech předán.

Výroba první generace modelu Yaris v závodu ve Valenciennes byla spuštěna v lednu 2001. Tehdejší výrobní kapacita činila 150.000 vozů ročně, přičemž maxima dosáhla v roce 2007, kdy bylo vyrobeno na 262.000 vozů. Pružný systém výroby používaný v závodu TMMF umožňuje snadno přejít na třísměnný provoz v souladu s poptávkou na trhu. Této možnosti bylo poprvé využito mezi roky 2004 a 2005, resp. poté opět mezi roky 2006 a 2010.

V návaznosti na evropské úspěchy modelu Yaris, který je zde vůbec nejprodávanějším modelem značky Toyota, a v souvislosti s nedávným uvedením zcela nové třetí generace tohoto modelu, plánuje TMMF od ledna 2012 opět přejít na třísměnný provoz. Ve Valenciennes se také v příštím roce zvýší počet zaměstnanců o dalších 800 na výsledných 4.300 pracovníků.

Yaris si udržel tradičně vysoký standard bezpečnosti – nejnovější generace nedávno získala nejvyšší pětihvězdičkové ohodnocení v testech organizace Euro NCAP za rok 2011. Původní Yaris byl v roce 2000 vyhlášen nejbezpečnějším vozem v kategorii minivozů; Yaris druhé generace získal už v testech v roce 2005 maximální pětihvězdičkové ohodnocení.

Příští rok zahájí TMMF výrobu nové Toyoty Yaris Hybrid.

Do závodu Toyota Motor Manufacturing France investovala Toyota celkem 1 mld. eur, včetně dodatečných investic ve výši 150 mil. eur v rámci příprav na nový Yaris.

Ondřej Láník
Diskuze (1)
6. 11. 2011 21:21
Nejen Yaris
Toyoty jsou v zásadě dost dobrý, kvalitní a spolehlivý auta (včetně ergonomie), ale co by alepsoň ptořebovaly pro Evropu je slušnej design. Možná by místo těch "experimentátorů" made in Japan stálo ua to požádat o melouch třeba takovýho Schreyera.....