Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Toyota Corolla Touring Sports 2.0 Hybrid – Sportovní hybrid pro masy!

Tomáš Dusil
Diskuze (157)

Minulé dvě generace Corolly hrály po boku Aurise v Evropě jen okrajovou roli. Nová, v pořadí už 12. generace se však vrací tam, kde skončilo deváté vydání. Nabízí tři odlišné karoserie, dva hybridní pohony a obejde se bez dieselu. Vyzkoušeli jsme vrcholné kombi Touring Sport.

Design, interiér


Toyota Corolla je historicky nejprodávanějším autem na světě, když v roce 1997 s příchodem osmé generace předstihla slavný Volkswagen Brouk. Jenže tohle srovnání je mírně zavádějící, neboť zatímco Brouk obchodního úspěchu dosáhl generačně s jedním autem, potřebovala na to Corolla generací osm. A třeba první vydání z roku 1966 má s tou současnou (ale i s dalšími) společné opravdu pouze a jen jméno. Spíše než titul nejprodávanější auto na světě by bylo lepší uvádět nejprodávanější jméno automobilového modelu, neboť je to přesnější.

Dvě předchozí generace modelu, tedy desátá a jedenáctá, hrály v Evropě druhé housle v podobě karosářských verzí sedan a MPV Verso, neboť stěžejním kompaktem se staly dvě generace Aurisu, který se však jinde ve světě stále nazýval Corolla. Proč Auris a nikoliv Corolla? Údajně jiné jméno mělo symbolizovat nové hodnoty. Pojmenování Auris vyšlo ze slova aurum, tedy zlato. Jenže jako není všechno zlato, co se třpytí, nebyl ani Auris přesně tím autem, kterým být měl. O něco lepší se ukázala být jeho druhá generace, která nejen mnohem lépe jezdila, ale také vypadala.

Co karoserie, to originál

V nové generaci kompaktů se však Toyota opět vrátila k oblíbenému jménu Corolla také u pětidveřového hatchbacku a kombi, které nadále doplňuje čtyřdveřový sedan. Každá karosářská verze však cílí na jinou klientelu, takže jednotlivé variace se od sebe liší více, než bývá obvyklé. Hatchback a testovaný Touring Sports mají shodnou přední část, včetně vykrojených světlometů. Sedan dostal odlišné přední lampy spolu s nárazníkem. Jenže jiná je také kapota motoru a hlavně rozměry. S délkou 4.653 mm je testovaný Touring Sports nejdelší. Rozvor náprav 2.700 mm má shodný se sedanem. Naopak u hatchbacku dlouhého 4.370 mm použili tvůrci rozvor zkrácený na 2.640 mm.

Nová Corolla je postavena na podlahové plošině GA-C coby produkt globální architektury TNGA (Toyota New Global Architecture). Tu využívá také crossover C-HR a tradiční hybrid Prius nejnovější generace. Oproti předchozí generaci se chlubí o 60 procent vyšší tuhostí (Toyota neudává, zda je to v krutu, či v ohybu). V masivní míře se využívá vysokopevnostních ocelí a hlavně za tepla tvářených plechů, což umožnilo snížit jejich tloušťku, aniž by to mělo negativní dopad na pevnost.

Nová Corolla je od začátku nabízena se třemi pohonnými jednotkami. Základ představuje přeplňovaný zážehový čtyřválec 1.2 Turbo s výkonem 85 kW. Střed nabídky tvoří agregát 1.8  Hybrid, který je poslední evolucí známého hybridního hnacího ústrojí, vídané v posledních generacích Priusu. V Corolle poskytuje výkon 72 kW, k nimž přidává 53 kW elektromotoru. Jelikož oba výkony nelze sčítat (důvodem jsou různé otáčky, v nichž jsou oba výkony dosahovány), je systémový výkon u menšího hybridního pohonu 90 kW. Vrcholem je testovaný motor 2.0 Hybrid. Spalovací motor nabízí 112 kW, elektromotor disponuje 80 kW. Celkový systémový výkon je v tomto případě 132 kW.

Levná zrovna není

Tolik tedy ve stručnosti o nové generaci Corolly. Držme se nyní testované Touring Sports. Český dovozce auto nabízí ve čtyřech úrovních výbavy – Active, Comfort, Selection a testovaná Executive. Cena startuje na 514.900 korunách za výbavu Active s motorem 1.2 Turbo. Naproti tomu testovaný vůz byl nejdražší variantou, která v základu vychází na značných 804.900 korun. Verze Executive je k dispozici výhradně s oběma hybridními pohony, přičemž s tím menším vyjde na 729.900 korun.

Výbava naštěstí vcelku odpovídá ne zrovna lidové ceně. V našem případě byla dále obohacena o paket VIP za 50.000 korun, který zahrnoval čalounění umělou kůží, vyhřívaná zadní krajní sedadla, přední projektorové světlomety využívající techniku bi-LED doplněných o funkci funkcí adaptivních dálkových světel (AHS), otevírání zavazadlového prostoru pohybem nohy, elektrické otevírání víka zavazadelníku a 18palcová litá kola s pneumatikami 225/40 R18.

Dále za 25.000 korun byl navíc paket JBL, zahrnující stejnojmenný audiosystém (mimochodem velmi dobře hrající) a osm reproduktorů a konečně za 35.000 byl vůz v rámci paketu Skyview vybaven panoramatickou střechou. Ta se na rozdíl od řady konkurentů dala elektricky otevírat, což bylo v době přicházejícího jara velmi příjemné.  

Jako ve sporťáku

Že se výrobce u nové generace Corolly snažil o výrazně sportovní styl, není patrné jen při vnějším pohledu na dynamické linie všech tří karoserií. Stejný dojem máte po otevření dveří a usednutí za volant. Corolla je zcela novým autem s moderní technikou. Přesto vás některé věci zarazí. Třeba vnitřní osvětlení kabiny ovládané otevřením dveří přes mechanický spínač. Ano, podobný tomu, jaký měla stará dobrá Škoda 120. Jen je v tomto případě překrytý gumou... Zmiňujeme to proto, že třeba u aut skupiny PSA nic takového nenajdete už od dob Peugeotu 307/Citroënu C4.

Toto je však pouze detail. Přední sedadla vypadají jak ze sportovní verze modelu. Jsou výrazně tvarovaná a mají částečně integrované opěrky hlavy. Jedná se však o standardní verze napříč celou modelovou řadou. Sedí se zejména s ohledem na dnešní poměry až překvapivě nízko, téměř jako ve sportovním voze. Sedák je ovšem příliš krátký, a to i pro osoby vysoké 170 cm, jakkoliv naměřená hodnota 490 mm není zase tak špatná. Za pozornost stojí také jeho výrazný sklon, kdy přední hrana je poněkud výše. Toto dobře známe třeba z Fordů.

Boční vedení je opravdu výrazné, což bude vyhovovat útlým postavám. Korpulentnější řidiči či vpředu sedící cestující ale již tak nadšení nebudou. Co se povedlo, je příplatkové čalounění umělou kůží. Kdybychom si nepřečetli, že se jedná o koženku, považovali bychom potahy sedadel testovaného vozu za přírodní kůži. Dokonce ani zvýšené pocení, které je u tohoto typu materiálu běžné, tady nevzniká.

Zajímavý je rovněž vzhled palubní desky. Ta vyniká překvapivě drobnými rozměry, takže si za volantem připadáte jak v autě z první dekády třetího tisíciletí. Kupodivu i v takto moderním voze jsou stále uplatněny „analogové“ přístroje, konkrétně otáčkoměr, teploměr chladicí kapaliny a palivoměr. Všechny však mají mechanickou rafičku. Pouze rychloměr využívá elektronickou „ručičku“, neboť je tvořený TFT displejem. Střední část palubní desky obsahuje samostatné ovladače topení/ventilace/klimatizace, nad nimi našel své místo dotykový monitor rozhraní Toyota Touch 2.

Prostornost v přední řadě je očekávaná, vzadu je to dokonce ještě lepší. Třeba na šířku, měřenou v úrovni loktů jsme ve druhé řadě naměřili 1.480 mm, což je o pouhých 10 mm méně než vpředu. I tady však najdete krátké sedáky. Výška nad nimi, měřená po stropnici (tedy nikoliv po sklo panoramatické střechy), je ale nijak slavných 880 mm. Klidně by to mohlo být více, jenže to by museli konstruktéři snížit pozici sezení vzadu na úkor komfortu sezení. Tím, že jsou zadní sedadla vyšší, sedí se vzadu přirozeněji, trochu jako na židli. I tady vám sedák velmi dobře podepírá stehna po celé délce, což je dnes spíše výjimka. Pokud ovšem měříte 175 cm a více, budete si patrně stěžovat na omezený prostor pro hlavu.  

Rovná nebo schod

I přes výrazně sportovní akcent nezapomnělo kombi Touring Sports na přepravní kapacitu. Verze 2.0 Hybrid nabízí v základu zavazadelník o objemu 581 litru, ostatní motorizace jsou ale se svými 598 litry ještě lepší. Po zvětšení je k dispozici až 1606 litrů.

Podlaha je aretovaná ve dvou úrovních. K tomu stačí změnit polohu plastového dna. Ve vyšší poloze zůstane pod podlahou ještě 125 mm vysoký prostor, přičemž výška po plato činí 430 mm. Pouze v této vyšší poloze podlahy bude po sklopení asymetricky dělených opěradel zadní lavice ložná plocha zcela rovná.

V základním uspořádání s podlahou ve vyšší poloze je zavazadelník dlouhý 1.025 mm, široký 950 mm a výška nákladové hrany je 625 mm. V našem případě se víko otevíralo elektromechanicky, přičemž spodní hrana zámku je od vozovky vzdálená 1.860 mm. Tedy dostatečně vysoko i pro vzrostlejší jedince. Do kufru se velmi dobře nakládají i objemné předměty, třeba složený kočárek běžných rozměrů.

Motor, jízdní vlastnosti


Nejsilnější neznamená nejrychlejší

Velice zvědaví jsme byli na pohon 2.0 Hybrid. Nejedná se o zvětšeninu známé hybridní osmnáctistovky (byť oba motory mají stejné vrtání válců 80,5mm), kterou Corolla také nabízí, ale nový motor označený M20A-FXS. Známý je z kompaktního crossoveru Lexus UX, přičemž hlavní odlišností spalovacího motoru od staršího čtyřválce 1.8 je uplatnění přímého vstřikování benzínu. Druhou odlišností je proměnné časování rozvodu na obou stranách, tedy na sání i výfuku. Zatímco výfuková strana využívá tradiční hydraulický přesuvník VVT-i, dostala sací přesnější elektrický, zde nazývaný VVT-iE (Variable Valve Timing-intelligent Electric), kde hydrauliku nahradil elektromotor, integrovaný ro rozvodového řetězového kola. Díky těmto odlišnostem bylo možné zvýšit kompresní poměr ze 13:1 u osmnástistovky na 14:1, což je u zážehového motoru krajně neobvyklé (snad s výjimkou Mazdy).  

Na motor navazuje planetová převodovka. V ní se stýkají spalovací motor, elektromotor a generátor. Oproti minulosti prošla dalším vývojem, díky němuž je o něco kompaktnější. Princip ale zůstává stejný. Že má být dvoulitrový hybrid sportovnější než menší osmnáctistovka, dokazuje zkrácení stálého převodu převodovky z 2,834:1 na 3,193:1. Současně převodovka nabízí šest virtuálních kvaltů, které měníte pákou jako u každého moderního automatu. Žel podřazování je směrem dozadu, přeřazování dopředu. Tedy obráceně, než by tomu mělo být.

Zajímavé rozdíly panují v trakční baterii, umístěné pod sedákem zadní lavice. Testovaný dvoulitr využívá technologii nikl-metal hydrid s napětím 216 voltů. Menší 1.8 má stejný typ baterií pouze v kombinaci s karosářskou verzí sedan. Zbytek, tedy hatchback a Touring Sports používají lithium-iontovou baterii.

Ačkoliv je pohon 2.0 Hybrid nejvýkonnější, jím poháněná Corolla dosahuje maximální rychlosti jen 180 km/h, stejně jako menší hybridní pohon. Zážehový motor 1.2 Turbo přitom „umí“ 200 km/h, se samočinnou převodovkou Multidrive S 195 km/h. Příčinou je elektrická hnací soustava, u níž by při vyšší rychlosti docházelo k nadměrnému zahřívání akumulátoru vinou vysokých otáček elektromotoru. Toto u velkých Lexusů řeší přídavný redukční převod, který ale v tomto případě použitý není. Zrychlení z klidu na 100 km/h za 8,1 sekundy je však nejlepší hodnotou, jakou stávající Corolla Touring Sports nabízí.

115 a dost

Po většinu času jsme jezdili v hybridním režimu. Je-li baterie dostatečně nabitá, jsou rozjezdy z místa výhradně záležitostí elektromotoru. Pokud navíc budete opatrně pracovat s plynovým pedálem, můžete si jízdu na elektriku prodloužit. Jakmile však přidáte více, nastartuje se spalovací motor, který elektromotor doplní.

V nové generaci Corolly se hybridní pohon chová přirozeněji, než tomu bylo u starší řady hybridních vozů Toyota. U nich při výrazném sešlápnutí pedálu akcelerace vyluzoval hnací řetězec nepříliš podmanivý zvuk, doprovázený jen subjektivně mdlou akcelerací. Tady je zvuk výrazně příjemnější a akcelerace silnější.

Výrazně lepší jízdní projev dvoulitru má opodstatnění v rozložení maxima točivého momentu s vrcholem 190 N.m při 4400 až 5200 otáčkách za minutu. Naproti tomu menší hybridní pohon disponuje „jen“ 142 N.m při 3600 otáčkách za minutu. Pokud přidáte více plynu, spalovací motor zvýší otáčky. Jenže u slabší osmnáctistovky to znamená nemilosrdný úbytek newtonmetrů. Proto ta subjektivně mdlá dynamika. U testovaného dvoulitru je točivého momentu až do velmi vysokých otáček dostatek, navíc jeho vrchol je k dispozici v širším rozsahu otáček. Při jízdě tak platí, že čím motor více vytáčíte, tím auto lépe zrychluje. Skoro to připomíná staré šestiválce, nejlépe ty řadové. A je to úplně jiný pocit, než na současných přeplňovaných benzinových motorech nebo dokonce dieselech. Ty skvěle jedou ve středním pásmu otáček, v tom vyšším ale již tak dobře nespolupracují.   

Převodovka je sice planetová, avšak při jízdě se chová stejně, jako bezestupňová, tedy variátor. Proto má obchodní označení e-CVT. Důvodem je řízení převodového poměru mezi klikovým hřídelem spalovacího motoru a obou elektrických motorů (trakčního motoru respektive generátoru) elektronicky, kdy se mění otáčky obou elektromotorů, zatímco otáčky klikového hřídele zůstávají stejné.

Kromě hybridního režimu máte k dispozici také EV režim, tedy čistě elektrický s vyloučením spalovacího motoru. Ten je však k dispozici jen do rychlosti 115 km/h za předpokladu, že máte dostatečné napětí na baterii.

Hybridy by však měly spíše než sportovat šetřit přírodu a také kapsu majiteli vozu. My jsme v rámci testu jezdili s nejlepší spotřebou 5,7 litru, nejhorší o o litr vyšší. Výrobce udává 3,7 l na 100 km, ovšem coby přepočet na starší metodiku NEDC, která jak všichni víme, má k realitě dost daleko. Věříme, že dle WLTP se nebude příliš lišit od té naší. Výrobce ji ovšem ve svých materiálech, na rozdíl od produkovaného množství oxidu uhličitého na jeden ujetý kilometr, zatím neudává.

Drží a drží

Až dosud se hybridní pohon v autech nižších kategorií jen zcela výjimečně pároval s autem, jehož jízdní projev dokázal pobavit i náročnějšího řidiče. Výjimkou byla třeba Honda CR-Z, avšak třeba takový Prius jezdil sice dobře, ale tak nějak bez jiskry.

S příchodem nové generace Corolly však toto již neplatí. Při jejím vývoji se tvůrci zaměřili právě na jízdní dynamiku a výsledkem jsou vynikající jízdní vlastnosti. Dle údajů výrobce se řízení vyznačuje převodem 13,6:1. Je tedy velmi strmé, takže mezi plnými rejdy vyžaduje jen 2,65krát otočit volantem. Kupodivu, počáteční reakce na malé otočení volantu kolem středové polohy není zase tak briskní, jak byste vzhledem k parametrů očekávali. To platí dvojnásob rovněž s ohledem na dobré rozložení hmotnosti mezi nápravy, díky umístění baterie vzadu. Stačí však volant natočit o něco více a Corolla již mění směr dostatečně hbitě. Přesto méně, než dnes už minulá Mazda 3 či stávající Honda Civic. Tedy auta, která jsou pro Corollu již tradičně nejbližší konkurenti.

Jenže pak vjedete na sjezd z dálnice rychleji, než jste zvyklí a nestačíte žasnout, jak dlouho zůstává auto blízké neutrálnímu chování. Přední náprava tak vzdoruje nedotáčivosti opravdu silně a v tomto režimu je velmi dobře znát ono výše zmíněné přirozené vyvážení vozidla. Podvozek je navíc velmi propracovaný, navíc mu nahrává o 10 mm nižší těžiště než dosud. Vpředu je použit modifikovaný McPherson, vzadu víceprvkové zavěšení.

Naučte se brzdit

Skvělý dynamický celek nové Corolly tak kazí pouze brzdy. U hybridů již tradičně malé sešlápnutí pedálu způsobí zpomalování pouze setrvačností generátoru elektrického proudu za účelem rekuperace energie a tedy dobíjení baterky. Teprve výraznější pohyb nohy na pedálu brzdy zapojí také hydraulický okruh brzd. Jenže tady byly brzdy snad až příliš nelineární. Nebo jinak, je značný rozdíl mezi fází, kdy brzdíte rekuperací a fází, kdy už se aktivují brzdy.  

Pátrání po příčině odhalilo jednu zajímavost. A sice, že testovaná Corolla 2.0 Hybrid nevyužívá ke zvýšení komfortu brzdění běžný podtlakový posilovač, ale elektrohydraulický. Ano, systém, který najdete třeba u velkého Land Cruiseru nebo u vozů Alfa Romeo Giullia či Stelvio, v minulosti také u rychlých Volkswagenů (Corrado), Peugeotů (405 Mi16) či Fordů (Sierra, Scorpio). Tato stará auta využívala zásobník tlaku v podobě koule, jakou mají tradiční Citroëny.

V Toyotě je zařízení již sofistikovanějí, takže se obejde bez zásobníku tlaku, stejně jako zmíněné Land Cruiser či oba italské vozy. Prostě sešlápnete pedál brzdy a ihned slyšíte typický zvuk elektrohydraulického čerpadla. Stejně jako tomu bylo i na zmíněných autech z přelomu 80. a 90. let. Údajně menší hybridní pohon u Corolly má brzdy dávkovatelné mnohem lépe. Zřejmě bude důvodem konvenční podtlakový posilovač brzd, který není tak účinný jako elektrohydraulický.  

Závěr


Nová generace Corolly sází v dosud nebývalé míře na hybridní pohon. K tomu nabízí tři rozdílné karoserie, které vynikají atraktivním vzhledem, zajímavě řešenou kabinu i velmi dobrou praktičností. Skoro by se dalo říci, že nová Corolla má vše, co očekáváme od moderního auta. K tomu ale navíc výborně jezdí a dokáže potěšit i náročnějšího řidiče, což u hybridních aut není pravidlem.

Přesto se nějaké chyby najdou. Tou největší je poněkud vyšší cena, která v případě testovaného vozu přesahovala 900.000 korun. Za to už máte některého zástupce z prémiového segmentu. Jenže Corolla je pořád kompakt, stejně jako Golf, Focus či Civic. Na druhou stranu, jedná se o novinku, navíc vybavenou náročnou technologií, takže myslet si, že takové auto bude „za hubičku“ je trochu bláznovství.

Nejlevnější verze modelu 514.900 Kč (1.2 Turbo/85 kW Touring Sports Active)
Základ s testovaným motorem 684.900 Kč (2.0 Hybrid /132 kWTouring Sports Comfort)
Testovaný vůz bez příplatků 804.900 Kč (2.0 Hybrid /132 kWTouring Sports Executive)
Testovaný vůz s výbavou 914.900 Kč (2.0 Hybrid /132 kWTouring Sports Executive)

Plusy

  • Atraktivní vzhled
  • Vynikající jízdní vlastnosti
  • Prostornost
  • Jízdně zajímavý pohon
  • Dílenské zpracování
  • Pozice za volantem
  • Přesné řízení
  • Ergonomie
  • Bohatá výbava ve standardu
  • Koženkové čalounění na kterém se nepotíte
  • Komfort sezení vzadu (pro osoby do 175 cm)

Minusy

  • Vyšší cena
  • Krátké přední sedáky
  • Nižší maximální rychlost
  • Jen průměrný prostor vzadu ve svislém směru
  • Necitlivé brzdy
Zobrazit celý článek
Tomáš Dusil
Diskuze (157)

Doporučujeme

Toyota Corolla 2.0 Hybrid
Cena základní sestavy 804 900 Kč
Výbava základní sestavy 17palcová kola z lehké slitiny, barevný TFT displej v přístrojovém štítu, sledování mrtvého úhlu (systém BSM), bezdrátové nabíjení telefonu, adaptivní diodové světlomety, kožený volant, zadní parkovací kamera, multimediální systém Toyota Touch 2, přední mlhové světlomety LED, vyhřívaná přední sedadla, elektricky ovládaná bederní opěrka řidiče, senzor deště, přední a zadní parkovací senzory, jednoduchý parkovací asistent (S-IPA) atd. Kč
Cena testované sestavy 914 900 Kč
Výbava testované sestavy Paket VIP (+50.000,-) - zahrnuje čalounění umělou kůží, vyhřívaná zadní krajní sedadla, přední projektorové světlomety využívající techniku bi-LED doplněných o funkci funkcí adaptivních dálkových světel (AHS), otevírání zavazadlového prostoru pohybem nohy, elektrické otevírání víka zavazadelníku, 18palcová litá kola s pneumatikami 225/40 R18, Paket JBL (+ 25.000,-), zahrnující stejnojmenný audiosystém (mimochodem velmi dobře hrající) a 8 reproduktorů, paket Skyview + 35.000,-) - zahrnuje panoramatickou střechou. Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1987
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 112 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 190 / 4400 - 5200
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 180
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 8.1
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 3.4 / 3.8 / 3.7
Emise CO2: 84
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 581 / 1606
Objem nádrže (l): 43
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1370 / 585
Rozměr pneu: 225/40 R18
Toyota Corolla 2.0 Hybrid
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4653
b) šířka (mm): 1790
c) výška (mm): 1435
d) rozvor (mm): 2700
e) rozchod vpředu (mm): 1531
f) rozchod vzadu (mm): 1544
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 850 / 1100
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 650 / 900
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 910
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 880
k) šířka vpředu (mm): 1480
délka sedáku vpředu (mm): 490
délka sedáku vzadu (mm): 460
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 650
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
12. 7. 2020 22:08
První elektroauto
V životě jsem si nemyslel, že někdy budu řídit, ba dokonce vlastnit elektroauto. Dlouhé rozmýšlení se nad vzhledem nové Toyoty přineslo své ovoce. Sice né tak bohatý košík, jak by se na první pohled za ty peníze zdál, ale za to návštěva u https://www.fajnautopotahy.cz nebyl krok vedle! To jsou kluci se srdcem na správném místě.
Avatar - Ozzman
27. 4. 2019 09:55
Re: Toyota nebo Lexus?
Řekl někdo, kdo se podíval akorát na fotku.... bravo.
27. 4. 2019 05:10
Není to hit trhu - SUV
Nic nemůže být dnes atraktivnější, než SUV. A tím vychválená Toyota Corolla není. :no:
Avatar - Emel
25. 4. 2019 14:44
Re: DAB
To je obecný problém pevných výbav. Ale zrovna DAB by mě asi trápil nejmíň.
Avatar - jenikx
25. 4. 2019 13:11
DAB
Skoda, ze Toyta uplne ignoruje DAB tuner u nizsich vybav, to mi pripada u auta, ktere se chlubi modernimi technologiemy jako naprosty fail. Z tohoto duvodu jsem o auto ztratil zajem, min 700 za vybavu Executive mi pripada za toto auto hodne.