Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota použije pro malý model motory Skyactiv od Mazdy

David Bureš
Diskuze (3)
Úsporná technika Skyactiv od Mazdy je chválená. Použít ji chce také největší automobilka světa.

Toyota rozšiřuje svoji spolupráci s ostatními automobilkami na poli motorů. Čtyřválec pro sporťák GT86 vyvinula se Subaru, v Evropě nově používá turbodiesely od BMW, od příštího roku pak bude využívat také agregáty Skyactiv z dílny Mazdy. Serveru Automotive News Europe to sdělil Keishi Egawa, generální ředitel operací Mazdy v Mexiku.

Motory Skyactiv použije nový subkompaktní automobil, který podle všeho bude nástupcem Yarisu. Egawa neuvedl, jaký motor Toyota přesně použije, dá se ale očekávat využití benzinového 1.3 Skyactiv-G známého ze současné Mazdy 2, případně nedávno představeného turbodieselu 1.5 Skyactiv-D.

Spolupráce mezi oběma japonskými výrobci není jen otázkou použití motorů Skyactiv, Mazda totiž bude novou malou Toyotu vyrábět ve své mexické továrně Salamanca. Toyota platí vývoj auta i část výrobních zařízení.

Výroba malé Toyoty ve stejném závodu jako plánovaná nová generace Mazdy 2 naznačuje, že obě auta budou sdílet více než jen motory. Možností je použití kompletního balíčku techniky Skyactiv, která má přispívat nejen k nižší spotřebě paliva, ale také k zábavě za volantem.

Toyota nicméně toto tvrzení nepotvrdila, pouze přiznává chystané použití motorů Skyactiv. Egawa k tomuto tématu jen uvedl, že design obou modelů bude odlišný, interiér ale bude podle jeho slov alespoň z části shodný.

Nová generace Mazdy 2 svým designem naváže na v Ženevě představený koncept Hazumi, prodávat se začne ještě letos. Výroba malé Toyoty bude v Mexiku zahájena příští rok, počítá se se vznikem až 50.000 aut ročně.

Zatím není jasné, zda se malá Toyota vyráběná v Mexiku dostane do Evropy ve stejné podobě. Nynější Yaris pro evropské trhy totiž vzniká ve francouzské továrně Valenciennes. U subkompaktu pro Ameriku se navíc spekuluje o tom, že bude prodáván se znaky Scionu, což je značka zaměřená na mladé Američany.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - Citrák
11. 3. 2014 20:51
Toyoto Skyactiv
Je jedině dobře, že Toyota uvažuje o montáži motorů Skyactiv od Mazdy. Toyota nemá špatné atmo motory, ale pokud čas ukáže, že Skyactivy jsou bez problémů, pak to jistě bude dobrá volba.
11. 3. 2014 18:44
Nemodernosť vs neschopnosť ....
Zdá sa, že "zastarávanie" atmosférických motorov je len u tých firiem, ktoré ich nevedia vyrobiť >:D

No a samozrejme sa tu podpisuje i "ekologická" legislativa ....
11. 3. 2014 12:13
Toyota
dobře dělá. :-)