Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Prius Alpha: Semimístné MPV s technikou Priusu již v roce 2011

Diskuze (0)
Japonský tisk odhalil, že Toyota připravuje na příští rok MPV zatím označované Prius Alpha. Novinka bude první hybridní Toyotou s lithiovými bateriemi.

Hybridní pohon se zatím objevoval především v kombinaci s karoseriemi sedan a hatchback. Jedním z mála hybridních počinů v oblasti MPV je letošní koncept Chevrolet Volt MPV5 (který je čistě technicky elektromobilem s prodlouženým dojezdem), na trhu jej ale téměř jistě předběhne Toyota Prius Alpha. Premiéra se zřejmě uskuteční pravděpodobně na březnovém autosalonu v Ženevě.

Přívlastek Alpha označuje změny, které podstoupila platforma Priusu. Auto proti výchozímu modelu naroste o 300 mm v celkové délce a o 20 mm na rozvoru. Díky tomu interiér pojme tři řady sedadel a nabídne místo pro sedm cestujících.

O pohon se bude starat systém THSII. Jeho hlavní součástí je opět motor 1,8 l pracující na principu Atkinsonova cyklu, který má výkon 72 kW. Elektromotor přispěje 60 kW, celkový výkon soustavy je 99 kW.

Hlavní novinkou budou lithium-iontové baterie, které nahradí dosavadní nikl-metalhydridové. Nový akumulátor je kompaktnější, výkonnější a především váží pouze třetinu hmotnosti toho stávajícího. V nabídce bude i levnější pětimístná verze Priusu Alpha, která si kvůli nižším výrobním nákladům ponechá nikl-hydridový akumulátor.

Diskuze (0)