Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Prius: druhá generace unikátního hybridu je na světě

Ondřej Láník
Diskuze (22)
V roce 1997 byla Toyota Prius první sériově vyráběný hybridní automobil s pohonem na benzín a elektrickou energii. Právě představená druhá generace unikátního automobilu se dostane do prodeje v USA letos na podzim.

V roce 1997 byla Toyota Prius první sériově vyráběný hybridní automobil s pohonem na benzín a elektrickou energii. Právě představená druhá generace unikátního automobilu se dostane do prodeje v USA letos na podzim a ekologicky smýšlejícím Američanům nabídne více místa uvnitř, více výkonu, ještě čistší a ekonomičtější provoz.

Prius prezentovaný jako modelový rok 2004, bude vybaven vysokonapěťovým hnacím ústrojím Hybrid Synergy Drive, které je schopno 3 režimů provozu: pouze na benzín, jen na elektřinu a nebo jejich současné využití.

Hlavní změny na pohonu byly zaměřeny na zlepšení dojezdu na elektřinu a na zvýšení výkonu elektromotoru. Ten má nyní o 50% vyšší výkon (50 kW) a pracuje s napětím až 500 V. Větší výkon elektromotoru znamená i zvýšení točivého momentu v nízkých otáčkách, který je silnou stránkou elektrického pohonu. Nový Prius je schopen zrychlit na 100 km/h za 10 až 11 s. Spotřeba paliva činí v amerických měrných jednotkách přes 50 mpg (=miles per galon, počet mil, které ujedete na 1 galon=3,7854 l, tedy čím větší hodnota, tím lépe).

Hybridní pohon má o téměř 30 % nižší emise oproti ultra-čistým emisím svého předchůdce. Prius vypouští z výfuku o 90 % méně emisí než konvenční spalovací motor. Kalifornie, která určuje trend v oblasti ekologických vozidel pomocí stále přísnějších zákonů, zařazuje nový Prius do kategorie SULEV ("Super-Ultra-Low-Emission-Vehicle").

Neobvyklá technika je zabalena do neobvyklého, ale funkčního kabátu. Tříprostorová karosérie má koeficient aerodynamického odporu vzduchu jen 0.26 a přitom poskytuje dostatek místa díky zvětšenému rozvoru. Elektronicky ovládaná převodovka je řazena „ťuknutím“ do joysticku umístěného na přístrojové desce.

Inteligentní otevírání a startování automobilu funguje tak, že když se řidič přiblíží k automobilu s klíčem v kapse a vezme za kliku dveří, automobil se odemkne a po usednutí za volant již stačí stiskem tlačítka nastartovat a odjet.

Toyota Prius je automobil vybavený technologií, kterou mnohé automobilky dosud nemají a ty, které jí disponují, ji zatím ukazují jen v koncepčních studiích na výstavách.

Ondřej Láník
Diskuze (22)