Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Prius Generation X: Oslava 10 let ve Velké Británii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Toyota připravila speciální sérii na oslavu prvních 10 let svého hybridního modelu na britském trhu.

V září 2000 byla na vybrané evropské trhy, mezi které patřila i Velká Británie, uvedena Toyota Prius první generace s interním označením NHW11. V současnosti je na trhu již třetí generace tohoto hybridního modelu, která nese označení ZVW30.

Průkopník hybridního pohonu mezi osobními vozy má tedy za sebou deset let na evropských trzích a ve Velké Británii se rozhodli toto výročí oslavit omezenou speciální sérii. Toyota Prius Generation X se od svých méně výjimečných příbuzných odliší především svým zevnějškem.

Karoserie hybridních Toyot z výroční série zkrášlují decentní spoilery pod předním i zadním nárazníkem a nástavce prahů. Další úpravy exteriéru představují 17palcová litá kola se 14paprsky a zatmavení zadních oken.

Pro interiér je připraveno nové kožené čalounění kůží černé barvy. Budoucí majitelé se mohou těšit na zadní parkovací kameru, Intelligent Park Assist, tempomat, bezklíčový vstup a startování, dešťový senzor, head-up displej, rozhranní bluetooth a satelitní navigaci. Všechny tyto prvky jsou pro Prius Generation X standardem, protože vychází z nejvyššího stupně výbavy, který ve Velké Británii nese označení T-Spirit.

Po technické stránce se nic nemění. K pohonu Priusu samozřejmě slouží atmosférický zážehový čtyřválec o objemu 1,8 litru s výkonem 73 kW, který spolupracuje s elektromotorem o výkonu 60 kW. Prius dosahuje maximální rychlosti 180 km/h, akceleruje z 0 na 100 km/h za 10,4 s a spotřebuje v kombinovaném provozu 3,9 l benzinu na 100 km.

Toyota Prius Generation X bude vyrobena v sérii 1000 vozů. Zájemci o tento výroční model si budou moci vybrat mezi bílým a černým lakem karoserie. Cena je stanovena na 26.150 britských liber (zhruba 755.000,- Kč), dodávky prvním majitelům začnou v průběhu letošní zimy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)