Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota, Suzuki a Daihatsu prý pracují na malém sporťáku s motorem uprostřed

Ondřej Mára
Diskuze (14)

Zatím jde pouze o spekulace, přesto naznačují možný vznik velmi zajímavého modelu. Nabízí se však otázka, zda je pro něj v dnešním světě ještě místo.

Japonský motoristický magazín Best Car Web přišel se zajímavou zprávou, podle které pracuje automobilka Toyota na novém sportovním modelu. Ještě zajímavější je pak skutečnost, že by se na vývoji měly podílet také automobilky Daihatsu a Suzuki, se kterými Toyota v uplynulých letech navázala užší spolupráci.

Zatím se jedná pouze o nepotvrzenou spekulaci, se kterou přišli pouze japonští kolegové, kteří k ní navíc nemají žádné konkrétní materiály a jinde ve světě se o tomto projektu zatím nemluví. Do galerie jsme si tak půjčili jednu z původních vizí nové Toyoty Supra. Pokud by se ale zvěsti ukázaly být pravdivé, mělo by se jednat o sportovní vůz s motorem uprostřed, jehož představení se očekává v roce 2025.

Spolupráce mezi automobilkami Toyota a Daihatsu se přitom datuje až do roku 1967, přičemž v devadesátých letech Toyota koupila v Daihatsu kontrolní podíl a od roku 2016 patří značka Daihatsu kompletně automobilce Toyota.

Vztahy automobilek Toyota a Suzuki se pak datují do roku 2019, kdy obě automobilky navázaly bližší spolupráci, ze které zatím vzešlo několik přeznačkovaných modelů. V Evropě tak můžeme vidět například elektrifikované Toyoty RAV4 a Corolla pod označením Suzuki Swace a Across, zatímco v Asii a na dalších trzích se prodávají kompaktní a dostupné modely Suzuki s logy Toyoty.

Výsledek spolupráce těchto tří značek by pak mohl mít hned několik podob, přičemž jednou z nejzajímavějších by mohl být nástupce sportovní Toyoty MR2. Značka Daihatsu se pak v minulosti proslavila několika svými malými sportovními vozy kategorie Kei, ve které se v Japonsku prosazuje i značka Suzuki.

Vedle návratu Toyoty MR2 bychom se tak mohli dočkat i nových Kei sporťáků, určených pouze pro japonský trh, případně na asijské trhy. Po nedávném urychlení elektrických vizí automobilky Toyota se totiž obáváme, že na evropském trhu už pro podobné modely nebude moc místa. Ostatně to ukazuje i plánovaná životnost modelu GR86 na starém kontinentu. 

Ondřej Mára
Diskuze (14)

Doporučujeme

Avatar - kari.laz
17. 12. 2021 08:19
Re: Vedle návratu Toyoty MR2......
Opravdu to myslíš vážně s tím, že to mám vysvětlit?
Vím, že s tebou je to složitější, ale že až tak?
Četl jsi o jakém autě se tu bavíš? Jaké jsou jeho klíčové vlastnosti?
Avatar - petr petrumr
16. 12. 2021 20:48
Re: Vedle návratu Toyoty MR2......
Co těma smajlama chceš naznačit? Yaris je na předku, když se to posune za sedačky, tak to bude na zadek a předek vymění se zadkem ze crossu. Mám ti to nakreslit jak to měla MR2?
Avatar - kari.laz
16. 12. 2021 17:03
Re: Vedle návratu Toyoty MR2......
Hybrid z yarisa :D :D :D a elektromotor na předku :D :D :D
Škoda že už se nehraje na zlatý ventilek :D
Avatar - petr petrumr
16. 12. 2021 16:13
Re: malý sporťák
evropa má ropu a třeba na moravě je tzv bílá ropa.
Avatar - petr petrumr
16. 12. 2021 16:10
Re: Vedle návratu Toyoty MR2......
ale tohle by mohla být taková třešnička, kdyby to mělo hybrid z yarisa na zadek a ve předu ještě elektromotor.