Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota v ČR svolá 79 Land Cruiserů 150 kvůli přeprogramování stabilizačního systému

Ondřej Láník
Diskuze (16)
Toyota Motor Europe včera oznámila, že provede dobrovolné svolávání přibližně 7.500 vozů Toyota Land Cruiser 150 na evropských trzích kvůli přeprogramování softwaru systému VSC (Vehicle Stability Control) s ohledem na zlepšení odezvy tohoto systému.

Přestože je provozování svolávaných vozů za běžných jízdních podmínek bezpečné, u některých vozidel vybavených systémem KDSS (Kinetic Dynamic Suspension System – kineticko-dynamický systém zavěšení) může dojít k tomu, že pokud řidič za vysoké rychlosti prudce stočí volant, nebo pokud najede do zatáčky příliš vysokou rychlostí, vůz by se mohl dostat do řízeného smyku, což ale znamená, že zůstává i za této situace stále ovladatelný.

Příčinou je případná pomalejší odezva VSC (systém řízení stability vozu) ve zcela ojedinělých jízdních situacích. Uvedený problém byl zkoumán v reakci na článek zveřejněný v americkém časopisu pro spotřebitele.

Předmětná vozidla v Evropě zahrnují pouze verze s levostranným řízením, vozů s pravostranným řízením se toto netýká. Do dobrovolné svolávací akce jsou zahrnuty vozy Toyota Land Cruiser 150, prodávané v rámci celé Evropy, a Lexus GX 460, který se nabízí jen na některých východoevropských trzích (tedy mimo území EU).

V České republice se tato dobrovolná svolávací akce týká 79 vozů. Všichni majitelé některého z uvedených modelů budou osobně upozorněni během několika příštích dnů.

Doposud nebyla v Evropě zaznamenána žádná stížnost ani nehoda v souvislosti s touto záležitostí. Tato evropská dobrovolná svolávací akce se netýká žádných dalších modelů Toyota ani Lexus.

Majitelé vozů Toyota a Lexus se mohou se svými dotazy obracet na oddělení zákaznických služeb – bezplatná linka 800 600 800.

Ondřej Láník
Diskuze (16)
Avatar - kolmar
22. 4. 2010 15:37
Re: ESP
Poznam ten usek, jazdim po nom kazdy den, tiez mi nejak ta zakruta nepasuje, no mozno letel bokom z nej, potom sa odrazil na 2x ako to pisalo a skoncil mozno niekolko desiatok metrov od zakruty??? neviem.

Inac, kazdy tyzden tu lezi nejaky kamion, aj k tejto nehode leteli polisi ked som pomahal prekladat zinok z havarovaneho DAFu. Cesta je plna dier, krajnice sa prepadavaju, niekde je pruh uzsi o 70 cm!!! a policajti dilina sa hadaju, ze nie! Cesta je neskutocne pretazena kamionovou dopravou, rozbili ju behom dvoch rokov a nioho to nezaujima, myto sa plati, nic sa neopravuje...ba ano, pri BA a TN, na vychod kazdy kasle. Neviem kolko ludi sa tu musi este zabyt? (2 zakruty dalej co sa toto stalo sa zabilo podstatne viac - az potom ju opravili).

Avatar - kolmar
21. 4. 2010 23:48
Re: ESP
Tak to by nebolo najstastnejsie riesenie... to by ich vela dopadlo takto...sofer je kriticky, no zije, spolujazdec bol a mieste...

[odkaz]

Avatar - twistedTSD
21. 4. 2010 19:12
Re: noTOTOTA?
toyota mela proste smulu a ,,podarilo" se ji chytnout celkem nebezpecnou zavadu s plynovym pedalem a od te doby kazdy hleda sebemensi zavadu za ucelem vydelku (viz nezastavitelny prius, to uz bylo trochu moc...). Zkus si zjistit svolavaci akce jinych znacek za poslednich 10 let a uvidis ze jich maji take dost a take vetsinou nejde o zadne zbytecnosti (brzdy, ABS, airbagy, pasy, pozary...), bohuzel lide jako ty kvuli tomu toyotu odsoudi jako nebezpecnou a nekvalitni znacku ;-\
Avatar - twistedTSD
21. 4. 2010 18:46
Re: GM
:yes:
Avatar - twistedTSD
21. 4. 2010 18:45
Re: No jo, kvalitu má v genech...
to bude asi tim, ze montuji stejne dily na vice modelu, vííš? :yes: