Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Yaris: Facelift ve stylu Ayga

Michal Fokt
Diskuze (13)
Chybí sice škraboška přes oči, ale jinak omlazený Yaris 2015 nezapře inspiraci u druhé generace minivozu Aygo.

Toyota představila omlazenou verzi modelu Vitz pro domácí trh, na němž je zajímavé zejména to, že se jedná o evropský model Yaris. K němu je sice k dispozici pouze jediná fotografie, je ovšem zřejmé, že rozdíly mezi oběma auty jsou poměrně výrazné.

Yaris sází na motiv písmene X na přídi, použitý u minivozu Aygo druhé generace, Vitz má nasávací otvor opticky od masky chladiče oddělen, s čímž souvisí i odlišný design nárazníku. Lišit se bude i záď ta u Vitzu je více "asijská", zatímco nárazník a optika zadních svítilen Yarisu vyhlíží konvenčněji.

Změnou prošla i palubní deska, u níž se změnilo zakomponování středového panelu a prostoru kolem ventilačního výdechu na řidičově straně a nové jsou materiály i dekory čalounění, včetně barevných kombinací, které určitě zase zůstanou Evropě zapovězeny. Se skřípěním zubů se také musíme spokojit při prohlížení fotografií opravdu dobře vypadající sportovní verze Vitzu G´s, jakkoli mu chybí v Evropě akceptovatelná motorizace, disponuje totiž atmosférickou patnáctistovkou s 80 kW a maximálně 138 N.m.

Japonci si nechávají novou generaci benzinových motorů až na novou generaci svého supermini, v nabídce tak budou i nadále známé benzinové motory 1,0 l/51 kW a 1,3 l/73 kW, hybrid a malý diesel D-4D 1,4 l. Zda došlo k nějakým modifikacím, kromě kompatibility s Euro 6, zatím není známo, ani kdy vylepšený Yaris dorazí k evropským zákazníkům, zřejmě ale až ve druhé půlce roku, zatímco prodej Vitzu v Japonsku už začal.

Michal Fokt
Diskuze (13)
23. 4. 2014 08:28
Re: hroza
Yaris urcite neni konzervativni, defacto zadna generace nebyla. Cely koncern jede na konzervativni note, coz vyhovuje urcite skupine zakazniku, pak jsou tu jini zakaznici, kteri chteji neco jineho a pro ty jsou jine automobilky. Jak jsem psal, me se ta tlama libi a s ohledem na ostatni modely se takovy tvar dal ocekavat.
22. 4. 2014 21:19
Re: trosku tomu teraz nerozumiem
Jeden hnusnejší jak druhý...
Avatar - twistedTSD
22. 4. 2014 20:58
Re: trosku tomu teraz nerozumiem
Masku ano, ale tady jsou rozdíly opravdu výrazné. Vzhledem k tomu, že Evropa dostala i vlastní (ujetější) mutaci Corolly, by mě nepřekvapilo, kdyby tomu obdobně bylo u Yarisu.

Každopádně je nárazník toho hybridu vskutku extrém. :-)
22. 4. 2014 20:50
Re: Nárazník
A ono je to dvanáctiventil :-)
22. 4. 2014 20:06
Re: hroza
Tak chápem, že niekomu sa to može páčiť, ale mne nie.Pripomína mi to tlamy ako mal Peugeot. Len preto, že sa Ford tlamou (Fiesta) hrá na Aston, ešte neznamená, že na každé nové auto je vhodná len veľká tlama... :-) Ale problém je aj v tom, že Yaris nie je strihnutý ako dynamické auto o čo sa snaží nová Fiesta, ale aj trocha Polo v tejto triede..Yaris je konzervatívny aj tvarom a preto to proste podľa mňa kričí... ;-)
Tu musím len pochváliť Škodu, ktorá našťastie nejde týmto trendom..