Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota zakazuje zákazníkům přeprodej nového Land Cruiseru, prý jde i o bezpečnost

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Zákazníci musí automobilce podepsat, že nový Land Cruiser 300 určitou dobu po pořízení nepošlou o dům (či trh) dál. Důvodů se přitom zdá být hned několik.

Nová Toyota Land Cruiser 300 se sice představila teprve začátkem loňského měsíce, přesto už by mělo být jasné, že půjde o prodejní hit. Jen na domácím japonském trhu už by totiž automobilka měla evidovat okolo 22.000 předobjednávek, což s ohledem na velikost a ceny Land Cruiseru znamená skvělé výsledky.

Podle japonského magazínu Creative311 však zákazníci musí při objednávce vozu automobilce podepsat dohodu, kterou se zavazují, že vůz vzápětí neprodají. Dohoda by údajně neměla obsahovat žádný konkrétní časový úsek, neoficiálně se však uvádí, že vůz by neměl být prodán po dobu jednoho roku.

Podobnou dohodu v minulosti požadovala po zákaznících i automobilka Ford, ovšem tehdy se jednalo o vzácný supersport Ford GT, u kterého poptávka výrazně převyšovala nabídku a automobilka chtěla zabránit navyšování ceny překupníky. Proč se ale pro podobný krok rozhodla Toyota u svého renomovaného offroadu, který nebude výrobně limitován?

Předně se mluví o vysoké poptávce nejen na domácím trhu, kde by někteří překupníci mohli zkoušet vozy obratem prodat nedočkavcům s vysokou marží, ale také o poptávce na trzích, kam se nová LC300 dovážet zatím/nikdy nebude. Automobilka chce zkrátka nejprve uspokojit poptávku mezi zákazníky, kteří chtějí s automobily skutečně jezdit.

Dalším z důvodů ale může být obava, aby se nové vozy nedostaly do rukou lidem, kteří by automobilce přinesli negativní PR. Není totiž tajemstvím, že Toyota již v minulosti čelila vyšetřování, které se zbývalo vysokým počtem jejích SUV a pick-upů v rukou různých rebelů, radikálů a teroristů na středním východě.

Tuto teorii by pak měla přiživovat i jedna z frází ve smlouvě, jejíž snímek má japonský web Creative311 k dispozici. My bohužel japonsky neumíme, podle překladače by však v dohodě mělo být uvedeno, že zákazník potvrzuje, že vůz nepořizuje kvůli exportu či za účelem předprodeje.

Video se připravuje ...

V závorce je pak uvedeno: „Neboť existuje riziko porušení zahraničních devizových zákonů a v závislosti na místě exportu by mohlo dojít k problémům, které by mohly vést k ohrožení globální bezpečnosti.

Zákazník či dealer, který by smlouvu porušil, se pak vystavuje riziku, že už mu automobilka žádný nový vůz přímo neprodá.

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Doporučujeme

26. 7. 2021 13:32
Re: Uplne bezne aj v EU
V Česku se na Hilux Invicible čeká aspoň půl roku. Ve Švédsku jsou skladovky. Překupník je koupí, přiveze do ČR, přihodí se na ně kilo, přijede si pro ně další překupník z autorizovaného zastoupení a přihodí na ně další kilo - a nabízí je konečnému uživateli...
26. 7. 2021 12:28
Uplne bezne aj v EU
V kupnej zmluve na novu Toyotu RAV4 u lokalneho slovenskeho dealera (2021): "Kupujuci vyhlasuje, ze automobil nekupuje za ucelom jeho dalsieho predaja ako automobilu noveho a nepouziteho."

V kupnej zmluve na novy Seat Tarraco u lokalneho slovenskeho dealera (2021): "Kupujuci bol predavajucim upozorneny na skutocnost, ze pradavajuci nesmie predavat nove neojazdene vozidla neautorizovanym predajcom, ktori dalej distribuuju motorove vozidla na komerne ucely. Kupujuci tymto z tohto dovodu vyslovne vyhlasuje, ze objednane vozidlo nadobudol na ucel uzivania v ramci vlastnej cinnosti a nie jeho dalsieho predaja za ucelom dosiahnutia zisku. V pripade, ak kupujuci vozidlo, ktore je predmetom zmluvy, v rozpore s predchadzajucim ustanovenim dalej preda s komercnym zamerom, zavazuje sa kupujuci zaplatit predavajucemu zmluvnu pokutu vo vyske 10% kupnej ceny. Predavajuci ma narok na nahradu skody v rozsahu prevysujucom zmluvnu pokutu."
Avatar - white label
26. 7. 2021 11:59
Re: To je neuvěřitelně hnusná bedna.
Je to přiznaná velká "krabice", ale hnusná mi nepřipadá...
Avatar - Stejsn
26. 7. 2021 11:33
To je neuvěřitelně hnusná bedna.
Přitom Landcruisery bývaly hezká auta. Bohužel tak do půlky 90. let.