Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyotě uniklo nové malé SUV. Dorazí model Raize i do Evropy?

David Bureš
Diskuze (6)

Toyota na poli malých SUV v Evropě zatím chybí, do budoucna se to však má změnit. A možná už víme, jak bude její připravovaná novinka vypadat.

Nabídka malých SUV se v posledních letech náramně rozšířila, ostatně není divu, když jsou mezi zákazníky tak populární. Přesto však pořád existují automobilky, které v tomto segmentu ještě nejsou zastoupeny. Mezi ně se řadí také Toyota, která však pracuje na nápravě.

Už delší dobu se spekuluje o tom, že se chystá malé SUV na bázi modelu Yaris, sama automobilka ale však zůstává o tomto voze tajemná. I na nedávné prezentaci nové generace Yarisu, chystané pro příští rok, představitelé automobilky veškeré dotazy na potenciální příchod malého SUV odmítli komentovat s tím, že se máme bavit o novém malém hatchbacku a nikoliv o dalších modelech.

Teď se však zdá, že se Toyotě novinku přece jen nepovedlo utajit až do své premiéry, která má proběhnout příští měsíc. Na internet totiž unikly snímky něčeho, co se jmenuje Toyota Raize a je to právě malé SUV.

A jak materiály ukazují, Toyota bude chtít být drsňákem i mezi malými SUV. Styl Raize totiž následuje kompaktní RAV4, což znamená výraznou tvář s rozceněnou maskou. Karoserie 3.995 mm dlouhého auta sází hlavně na hrany, záď pak zdobí originální prvek v podobě propojených koncových svítilen. Něco podobného se přitom ukazuje právě také na novém Yarisu, který na evropské trhy dorazí v polovině roku 2020.

Japonská brožurka pak odhaluje, že se v útrobách počítá s přeplňovaným benzinovým tříválcem o objemu jednoho litru. naladěn bude na 72 kW a 140 N.m, přičemž nabídne možnost kombinace s šestistupňovým manuálem nebo převodovkou CVT. Vedle pohonu předních kol by navíc Raize měla být k dispozici i jako čtyřkolka.

Jedna důležitá věc však zůstává neznámá, stále totiž nevíme, zda se s Toyotou Raize počítá i na evropských trzích. Uniklé materiály totiž prezentují variantu pro domovské Japonsko. Raize se tam stane vlastně přímým nástupcem minulé generace modelu Rush, postavené na bázi tehdejšího Daihatsu Terios. V dnešní generaci však Rush, stejně jako Terios vyrostly, a tak tu vznikl prostor pro menší model.

A ten vyplní právě Toyota Raize, a to společně s Daihatsu Rocky. Ten se představil na letošním tokijském autosalonu, jakožto sériová verze dva roky starého konceptu DN Trec. Oba vozy budou sdílet svoji platformu včetně motoru, a tak je klidně možné, že si Toyota nechá Raize jen pro domácí trh. Nebo ne?

David Bureš
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - Ada je zase tady
2. 11. 2019 09:52
Re: Nový Urban Cruiser?
Proč by se tu měla prodávat, když nemá diesel? :no:
Avatar - rokyta.p
2. 11. 2019 00:23
Re: Toyota
Ravka není žádná kráva, náhodou současná ve verzi před face se mi líbí. Kdyby lépe křížila a pan Vaculík někde nehanil 2.2 naftu ohledně kroucení bloku, tak by mi možná i stačila a ještě by zbylo na další auto :-) Ale tohle mi víc připomíná u nás ne úplně známý Urban Cruiser. Což je jakoby Yaris ve 4 kolce a vyššími boky. Vzhledem k tomu jak vypadá současná Grand Vitara, kde z průjezdnosti zbylo snad jen jméno. Tak tohle na mě působí na stejný kopyto. Modelů je ale dost, tak si každý vybere, když nebude chtít rajzovat s Reize.
1. 11. 2019 19:45
je to nutné pořád sem něco psát jak blbec
kdyby radši udělali velké SUV za 1mil. a né, že když chceš velkou Toyotu musíš zaplatit 1,5mil za LC
1. 11. 2019 18:53
Nový Urban Cruiser?
Nie je to náhodou len nástupca Urban Crusiera? Podľa rozmerov a parametrov by to sedelo. Tým pádom si myslím, že u nás sa predávať nebude. Konkurovala by novej Yariske, ktorá má veľmi dobre našlapnuté :-)
Avatar - 3_diamanty
1. 11. 2019 18:31
Re: Toyota
presne tak :yes:

len si zoberme aky sikovny a kompaktny bol aj prvy sportage a porovnajme si ho s tym dnesnym hrochom ... sila ... ale automobilky zamerne auta zvacsuju aby si nasli dovod na to vyrobit dalsi novsi a mensi model ktory ale zase casom cielenie zvacsia a to bude zase pre nich dalsi dovod na dalsi opat mensi model.. je to dookola sa opakujuci cyklus... ved aj polo je dnes uz vacsie ako mnohe starsie golfy... a nebyt toho ze tak narastie golfik za tie roky tak by ani ziadne polo vlastne nebolo treba... a ked ( cielene a takticky ) narastlo casom uz aj polo tak zrazu muselo prist uz zase nieco co rozmerovo zapasuje na rozmerove miesto niekdajsieho prveho pola.. a tak vzniklo lupo ( ake to prekvapko ) a tak to ide stale dookola .. je to neustale putujuci rozmerovy cyklus vyvolavajuci dovody na dalsi "novy model" ... ved si zober aj X5 kedysi aka bola kompaktna .. no a dnes je rozmerovo na jej mieste uz ale hierarchicky nizie posadena X3... a tak to ide aj tu dookola zase... a coskoro bude treba uz dalsi novy model a to X0 ked nam X1 opat narastie.... a takychto prikladov je este daleko viac.... je to nic ine len cielene vyplnanie kazdych 10 centi dlzky vzdy dalsim a dalsim "novym" modelom .. ;-)