Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyotě ve čtvrtletí klesl zisk, firma ale předpovídá zlepšení

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Největší japonská automobilka vytvořila ve třetím čtvrtletí svého fiskálního roku čistý zisk 80,9 miliardy jenů (asi 20,2 miliardy Kč), což je meziroční propad asi o 13,5 procenta.

Za propadem jsou přetrvávající dopady ničivého zemětřesení z loňského března, kvůli němuž byla řada japonských firem nucena přerušit nebo značně omezit výrobu.

Management nicméně upozornil, že situace se po loňských potížích rychle zlepšuje, což bude znát už v hospodaření na začátku tohoto roku. Výrobce hybridních vozů Prius, luxusních osobních vozů Lexus a sedanů Camry proto zvýšil odhad celoročního čistého zisku na 200 miliard jenů. Dosud očekával zisk zhruba 180 miliard jenů.

Loňské zemětřesení přispělo k tomu, že Toyotu sesadil z prvního místa mezi světovými výrobci automobilů její americký rival General Motors. Toho přitom Toyota na první příčce poprvé vystřídala teprve v roce 2008. Potíže asijských automobilek loni zhoršily i záplavy v Thajsku, kde má řada firem svou výrobní základnu.

Navzdory lepším vyhlídkám na letošní rok bude předpokládaný zisk Toyoty sotva poloviční proti zisku, který firma vytvořila v předchozím fiskálním roce. Tehdy vydělala 408 miliard jenů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)