Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TPCA loni vykázala zisk opět 1,4 mld. Kč, tržby klesly o 14 %

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
V Kolíně loni vyrobili 295.712 aut, což byl meziročně pokles o 11 %. Za propad může ukončení šrotovacích programů v Evropě.

Kolínská automobilka TPCA loni vykázala hrubý zisk 1,4 miliardy Kč, rok předtím měla profit před zdaněním 1,443 miliardy Kč. Tržby jí klesly o 14 % na 44,7 miliardy korun. Firma vyrobila 295.712 aut, což byl meziročně pokles o 11 procent. Společnost o tom informovala na dnešní tiskové konferenci.

"Meziroční snížení objemu výroby je důsledkem velkých výkyvů v poptávce v uplynulých dvou letech, které byly způsobeny zejména šrotovným," uvedl prezident společnosti Satoši Tačihara.

Podle něho by se automobilka měla k růstu výroby vrátit v příštím roce. Firma očekává, že letos vyrobí zhruba stejný počet vozů, jako loni. "Možná to bude o trochu méně," doplnil Tačihara. Na začátku dubna bude automobilka zrychlovat výrobní linku kvůli zvýšenému zájmu zákazníků o malé vozy z TPCA. Přijme proto 100 nových zaměstnanců.

V roce 2009 automobilka vyrobila 332.489 vozů. Loňská produkce firmy tvořila třetinu všech vozů vyrobených v ČR. Malé městské vozy Toyota Aygo, Citroen C1 a Peugeot 107 z Kolína se loni nejlépe prodávaly ve Francii, Itálii, Německu, Velké Británii a Nizozemsku. V těchto zemích skončilo 81 procent produkce. Model Toyota se nejvíce prodával loni v Nizozemí, modely Citroen a Peugeot ve Francii. V Česku prodala TPCA jen 0,3 procenta své výroby.

Nejtypičtějším autem, které loni sjíždělo z linek v Kolíně, byl vůz s manuální převodovkou, pětidvéřovou karoserií, klimatizací, benzinovým motorem a volantem na levé straně. Nejoblíbenější barvou je červená, černá a bílá. Výrobu dieselového motoru zastavila TPCA loni v srpnu.

Automobilka navýšila v segmentu malých vozů podíl na evropském trhu ze 20 na 21 procent. Pokračoval tak úspěch vozů na západoevropských trzích, které jsou pro automobilku klíčové. Registrace nových aut v segmentu malých vozů se přitom v Evropě loni propadly o 22 procent.

TPCA je společný podnik Toyota Motor Company a PSA Peugeot Citroen. Výrobu zahájil v únoru roku 2005 a v současnosti zaměstnává 2914 kmenových zaměstnanců. S poklesem výroby se loni snížil i počet agenturního personálu, v TPCA pracuje nyní jen 17 půjčených zaměstnanců. Průměrný věk zaměstnance kolínské automobilky je 33 let.

Odbory v TPCA stále jednají s vedením firmy o kolektivní smlouvě, která vyprší koncem března. Protože se nová smlouva nestihne uzavřít, bude ta současná prodloužena do konce dubna. Vedení společnosti dnes na tiskové konferenci připustilo, že se platy zaměstnanců zvýší. O kolik procent ale neuvedlo.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)