Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TPCA zvýší mzdy o 2,5 %, vzrostou i příplatky za směny navíc

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
TPCA od dubna zvýší mzdové tarify o 2,5 %. Zaměstnancům vyplatí jednorázovou motivační odměnu 4500 korun a zvýší příplatek za mimořádnou směnu z 400 na 600 korun. Vyplývá to z návrhu kolektivní smlouvy, na jejímž znění se dohodlo vedení firmy s odboráři.

Kolektivní smlouva by měla být podepsána do poloviny dubna, řekli dnes ČTK mluvčí automobilky Radek Kňava a předsedkyně odborů Ludmila Kodlová.

TPCA se navíc v kolektivní smlouvě zaváže, že pro nadbytečnost nepropustí do ukončení smlouvy žádného zaměstnance. Kolektivní smlouva bude platit jeden rok.

Podle Kodlové se příjem v dělnických profesích zvýší dohromady o 3,9 %. Zaměstnanci si tak polepší o více než 1000 korun měsíčně.

Průběh vyjednávání byl podle Kodlové hektický. "Poprvé v historii TPCA a odborů vstoupila do vyjednávání i exekutiva. Přesto ale došlo k tomu, že jsme se ocitli na mrtvém bodě. Zvažovali jsme, že požádáme o nezávislého zprostředkovatele a vstoupíme do stávkové pohotovosti, připravovali jsme se i na mítink před naší firmou, měli jsme podporu našich odborářů, OS KOVO," uvedla. V té chvíli se ale podle ní objevily první zprávy o poklesu odbytu aut TPCA, což nakonec vedlo ke kompromisnímu řešení.

"Nikdo z nového vedení odborů neměl žádnou zkušenost s kolektivním vyjednáváním. Jediné, co jsme věděli, byl požadavek našich členů na nárůst mezd. Během velice krátké doby jsme se museli ztotožnit s pojmy jako inflace, median, prognozy, predikce," uvedla. Během posledních čtyř měsíců do odborů podle ní vstoupilo přes 250 lidí. V současnosti je odborově organizovaná asi čtvrtina z 3600 zaměstnanců.

Průměrná mzda v TPCA loni dosáhla 30.800 korun, u dělnických pozic 26.800 korun. Mzdové tarify se zvýšily o dvě procenta a spolu s vyplácenými bonusy a odměnami za mimořádné směny mzdy narostly o 5,7 %.

TPCA je společný podnik Toyoty Motor Company a PSA Peugeot Citroën. Výrobu zahájil v únoru roku 2005 a v současnosti zaměstnává 3600 lidí. Roční výrobní kapacita je po zvýšení na konci roku 2008 až 340.000 aut. Automobilka loni zvýšila tržby o 5,8 % na 51,8 miliardy korun. Zisk před zdaněním stagnoval na 1,4 miliardy Kč.

Ve druhé středočeské automobilce Škoda Auto kolektivní vyjednávání ještě pokračuje. Její vedení se s odbory stále nedohodlo na růstu mezd. Firma zvýšila svoji prvotní nabídku, tarif by podle jejích představ měl od dubna vzrůst o 1,8 %, od října pak o dalších půl procenta. Podniková rada ale tuto nabídku odmítla.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
31. 3. 2010 00:31
náhoda
Pokud chceš řešit platy ve zdravotnictví tak jsi asi na špatné stránce .Dělaj z lidí pitomce...... to je náhoda že se zjistilo že je málo zakázek zrovna když se vyjednává o zvýšení platů!..... mám jenom maturitu ale úplně blbej nejsem......vsadím se že do měsíce se bude opět navyšovat výroba jako pokaždé!..... odbory styďte se!!