Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tři kola pro sportovce i cestovatele (velká fotogalerie + video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)
Značky Polaris, Can-Am, Morgan a Harley-Davidson na první pohled nic nespojuje, ale na ten druhý je již jasné, že všechny čtyři mají ve své nabídce tříkolové modely, které jsou dostupné i na českém trhu.

Historie tříkolek je prakticky stejně dlouhá jako motocyklů a automobilů se spalovacím motorem. Vždyť i Karl Benz svůj první Patent-Motorwagen postavil v polovině osmdesátých let devatenáctého století na tři kola.

Od té doby urazily tříkolky podobně dlouhou cestu jako jednostopá a dvoustopá vozidla a mají na svém kontě pěknou řádku pozoruhodných kreací. V první polovině dvacátého století se většinou jednalo o levnější alternativu ke klasickým automobilů, i když již v této době vznikla řada zajímavých sportovně laděných strojů.

V poválečných letech byly tříkolky opět většinou konstruovány jako levná vozítka, což velmi dobře demonstrují stále populární Velorex nebo Messerschmitt a řada dalších více či méně podobných konstrukcí z let padesátých a šedesátých.

I v dnešní době lze narazit na řadu tříkolových vozidel, která jsou zaměřena na co nejlevnější provozní náklady, jak předvádí například elektrický Velor-X-Trike opavské společnosti Motoscoot a samostatnou kapitolu představují tříkolové skútry, ale stále častěji se objevují tříkolky, u nichž jsou prioritou emoce a radost z jízdy či komfort překonávající nejluxusnější cestovní motocykly.

Důkazem může být i čtveřice strojů v našem výběru, v níž stroje značek Polaris a Morgan mají blíže ke sportovním roadsterům, zatímco Can-Am a Harley-Davidson se přibližují motocyklům. Navíc má každý z těchto strojů svůj vlastní styl a na své si přijdou příznivci moderního designu i klasických linií.

Polaris Slingshot

Severoamerický Polaris si udělal jméno jako výrobce čtyřkolek a sněžných skútrů. Vedle toho stojí za vznikem úspěšné motocyklové značky Victory a v posledních letech se mu daří vzkřísit slavný Indian. Vedle těchto aktivit má na svědomí i tříkolový stroj Slingshot, který se veřejnosti poprvé představil v roce 2014.

Polaris Slingshot se především svými předními partiemi a dvoumístným interiérem přiklání k automobilům. Homologován je přitom jako motorka, ale za jeho volant lze usednout s řidičským oprávněním pro skupinu B (automobil do 3,5 tuny hmotnosti).

Základem tohoto stroje je prostorový rám z tenkostěnných trubek z nízkolegované oceli, v jehož přídi je podélně za osou předních kol uložen atmosférický zážehový čtyřválec 2.4 Ecotec z produkce koncernu General Motors, který z objemu 2384 cm3 poskytuje výkon 129 kW (175 k) při 6400 min-1 a točivý moment 227 N.m při 4700 min-1.

Na motor navazuje pětistupňová manuální převodovka, z níž tunelem mezi sedadly vede hřídel k zadnímu kyvnému ramenu, kde je zadní kolo roztáčeno podobně jako u motorek pomocí řemene vyztuženého uhlíkovými vlákny. Vpředu jsou použita dvojitá příčná ramena se stabilizátorem a elektrické servořízení.

Kontakt s asfaltem zajišťují vpředu 18-palcová kovaná kola s pneumatikami o rozměrech 225/45 R18 a vzadu 20-palcové kované kolo s pneumatikou 255/35 R20. Brzdový systém má vpředu i vzadu kotouče o průměru 298 mm s jednopístkovými třmeny a standardem jsou ABS, ESP a ASR.

Polaris Slingshot je dlouhý 3800 mm, široký 1971 mm, vysoký 1318 mm a má rozvor 2667 mm. Stroj s pohotovostní hmotností 789,3 kg zvládne akceleraci z 0 na 100 km/h za 6,5 s a jeho maximální rychlost se má pohybovat okolo 220 km/h.

Moderní a vzdušně střižené povrchové panely karoserie jsou vyrobeny z plastu a stejný materiál je v hojné míře použit i v interiéru. Sedadla jsou podle výrobce z vodě odolného materiálu a přes spartánské pojetí celého stroje se Slingshot může pochlubit 4,3 palcovým LCD displejem, zpětnou kamerou, audiosystémem s šesti reproduktory, rozhraním Bluetooth a uzamykatelnými schránkami v palubní desce a za sedadly.

Na evropský trh včetně českého byl Polaris Slingshot uveden před koncem loňského roku a je zde nabízen za jednotnou cenu 29.990 eur, což je v přepočtu zhruba 815.000 korun


Can-Am Spyder F3

Renomovaná kanadská firma Bombardier Recreational Products exceluje především jako výrobce sněžných i vodních skútrů, terénních čtyřkolek a motorů Rotax, ale v roce 2007 zamířila na třech kolech i na silnice a představila Can-Am Spyder. Ten je dnes nabízen v několika provedeních, z nichž to nejnovější nese označení F3.

Zatímco Polaris Slingshot se svým pojetím přibližuje automobilům, tak Can-Am Spyder dává naopak jasně najevo, že má blíž k motocyklům a rovněž i sněžným skútrům, i když i za jeho řidítka lze usednout s řidičským oprávněním pro skupinu B.

Can-Am Spyder je navíc nabízen ve čtyřech základních řadách, které sice spojuje technika, ale odlišuje celkové naladění a jezdecká pozice.

Nejstarší z těchto řad je RS, která má pozicí za řidítky nejblíže silničním sportovní motorkám, zatímco RT, nabízený od roku 2010, svým vysokým plexištítem a integrovanými kufry na zádi dává jasně najevo, že chce přetáhnout zákazníky Hondě Gold Wing, Harley-Davidsonu Electra Glide a jim podobným. Od roku 2013 je v nabídce provedení ST, které je přesně mezi dvojicí starších modelových řad.

V loňském roce dorazila řada F3, která má především díky pozici jezdce za řidítky nejblíže k jednostopým cruiserům. Řídítka jsou zde posunutá dozadu a nahoru, sedí se podstatně níže a s nohama nataženýma dopředu.

Can-Am Spyder F3je poháněn atmosférickým řadovým tříválcem o objemu 1330 cm3, disponujícím výkonem 86 kW (117 k) při 7250 min-1 a točivým momentem 130 N.m při 5000 min-1.

Tyto hodnoty míří na zadní kolo prostřednictvím šestistupňové sekvenční manuální nebo semiautomatické převodovky a umožňují stroji s celkovou délkou 2642 mm, šířkou 1497 mm, výškou 1099 mm, rozvorem 1709 mm a suchou hmotností 386 kg, akcelerovat z 0 na 100 km/h za 4,8 s.

Can-Am Spyder F3 má podobně jako jeho starší sourozenci nabízet především zábavné svezení, ale zároveň má vynikat nezáludnými jízdními vlastnosti, čemuž silně napomáhá armáda asistenčních systémů od ABS s EBD přes kontrolu trakce zadního kola a stabilizaci až po vyhodnocování příčné i podélné síly a monitorování zvedání vnitřního předního kola v zatáčce.

V současnosti je Spyder F3 vedle základní jednobarevné verze nabízen i ve dvoubarevném provedení F3-S s rozšířenou výbavou a nabídku od letošního roku doplňuje i cestovně laděná verze F3-T s nízkým větrným štítem před řidítky a dvojicí kufrů na zádi, která se lehce přibližuje jednostopým baggerům a je k dispozici i ve stylových limitovaných edicích.

Základní Can-Am Spyder F3 v černé barvě s manuálním řazením je na českém trhu k dispozici od 532.279 Kč, zatímco lépe vybavený F3-S ve dvoubarevném provedení se semiautomatickou převodovkou startuje na částce 639.900 Kč.


Morgan 3 Wheeler

V listopadu roku 2010 Morgan zveřejnil první počítačové kresby tříkolky 3 Wheeler, oslavující sto let od založení firmy. Koncem února roku 2011 byly zveřejněny první fotografie a o pár dnů později se 1. března odehrála premiéra stroje, působícího dojmem, že přijel z první poloviny 20. století.

Morgan 3 Wheeler je moderní interpretací tříkolky, prodávané mezi lety 1909 a 1953. Podobně jako Polaris Slingshot se především díky volantu a posádce usazené v interiéru vedle sebe přibližuje automobilům, ale na rozdíl od severoamerické tříkolky sází britský stroj na klasické linie.

Morgan při premiéře modelu 3 Wheeler uvedl, že mezi důvody uvedení této tříkolky na trh patří i snížení emisí CO2 u jeho automobilů. I přes své ekologické poslání však tato tříkolka přitahuje pozornost nejen díky svému vzhledu, ale i zábavnému řízení a nezapomenutelným jízdním zážitkům, za nimiž stojí její výkonný dvouválec v kombinaci s nízkým těžištěm a hmotností.

Základem 3 Wheeleru je trubkový prostorový rám, který se ukrývá pod lehkou hliníkovou karoserií a ve své přídi nese vzduchem chlazený vidlicový dvouválec o objemu 1983 cm3, jehož dodavatelem je specializovaná severoamerická firma S&S. Ta se výrobě vidlicových dvouválců a jejich úpravám věnuje od roku 1958. Díky pohonné jednotce od této firmy může Morgan nabízet 3 Wheeler v Evropě i v Severní Americe.

Dvouválec o výkonu 60 kW (82 k) při 5250 min-1 a točivém momentu 140 N.m ve spolupráci s pětistupňovou manuální převodovkou z dílny japonské Mazdy a hmotností pouhých 525 kg umožňuje tříkolovému Morganu vystřelit z 0 na 100 km/h za pouhých 6,0 s a dosáhnout maximální rychlosti 185 km/h.

Tvar tříkolky dlouhé 3225 mm, široké 1720 mm a vysoké 1000 mm je podle jejích tvůrců podobný kulce a přímo vychází z modelů z dvacátých a třicátých let. Podle Morganu drží původní 3 Wheeler dodnes některé rychlostní rekordy pro automobily s litrovým motorem. Díky tomu nebylo třeba tvar výrazně měnit, měl se však co nejvíc podobat letadlům.

K dispozici je i provedení v barvách britského nebo amerického vojenského letectva z první poloviny 40. let. Otevřená žraločí tlama je přímo převzata z přídí letounů P-40 Warhawk, bojujících za 2. světové války nad Čínou proti Japonsku.

Kokpit tříkolky s koženým čalouněním a přístroji podobnými těm v letounech je dvoumístný, v zadní užší části je dokonce prostor pro zavazadla posádky.

Morgan 3 Wheeler je stejně jako Polaris Slingshot a Can-Am Spyder homologován jako motorka, za jeho volant lze usednout s řidičským oprávněním pro skupinu B. Cena v letošním roce startuje na částce 26.500 britských liber bez DPH, což je okolo 920.000 Kč.


Harley-Davidson Tri Glide Ultra

Stroje značek Polaris, Can-Am a Morgan byly od počátku vyvíjeny jako tříkolové, ale Harley-Davidson na to jde jinou cestou a jeho Tri Glide Ultra dává svým názvem i vzhledem jasně najevo, že je odvozen od cestovního motocyklu Electra Glide Ultra Classic.

Harley-Davidson od první poloviny třicátých let až do sedmdesátých let dvacátého století vyráběl tříkolky odvozeného od svých tehdejších motocyklů, které nesly označení Servi-Car a byly určeny především pro potřeby policie a komerční využití.

V roce 2008 se tříkolový Harley-Davidson objevuje znovu, ale tentokrát se již nejedná o pracovní nástroj, ale luxusní cestovní koráb pojmenovaný Tri Glide Ultra, který vychází z výše zmíněné motorky.

Základem stroje dlouhého 2670 mm s rozvorem kol 1670 mm je ocelový trubkový rám, v němž je uložen vzduchem chlazený vidlicový dvouválec o objemu 1690 cm3. Tento motor s výkonem 64 kW (87 k) při 5010 min-1 a točivým momentem 138 N.m při 3750 min-1 spolupracuje se šestistupňovou převodovkou. Manipulaci se strojem, jehož pohotovostní hmotnost je 560 kg usnadňuje elektrická zpátečka.

Kontakt s vozovkou zajišťuje vpředu 16-palcové a vzadu 15-palcová kola. Brzdy jsou vpředu i vzadu kotoučové a do předních kotoučů se zakusují šestipístkové třmeny. Na rozdíl od trojice předchozích tříkolek je Tri Glide Ultra zaměřen především na poskytnutí maximálního cestovního komfortu a jeho maximální rychlost se tak pohybuje okolo 150 km/h.

Jezdec a rovněž i jeho spolujezdec si podobně jako na jednostopých cestovních strojích značky Harley-Davidson doslova hoví v pohodlném sedle a mohou si užívat výkonného multimediálního systému s dotykovým barevným displejem.

Od modelového roku 2015 má Harley-Davidson ve své nabídce vedle Tri Glide Ultra ještě tříkolku Freewheeler, odlišující se absencí kapotáže i horního kufru, menšími blatníky i sedlem a několika dalšími prvky. Tento model je prozatím nabízen pouze na severoamerickém trhu, zatímco starší cestovní provedení je s cenou 30.300 eur bez DPH, což je po přepočtu zhruba 825.000 Kč, v nabídce i na českém trhu.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)
Avatar - eniel lorien
21. 6. 2016 12:19
slová klasika
slovami klasika : trojkolka je stroj ktorý dokáže dokonale spojiť nevýhody motorky a auta
20. 6. 2016 16:05
Re: Moragan
Souhlasím. U nás na jihu chlapci udělali trojkolku ala "nosáči tankují super" a namontovali do toho motor z Tatry 613 ... Jako na efekt dobrý, ale zážitek nul/da ...
20. 6. 2016 15:25
Re: Tříkolka...
...hlavně na těch tramvajovejch kolejích se to až příčí zdravému rozumu. :-) :yes:
20. 6. 2016 14:14
Re: Tříkolka...
To sice ano, ale zase je to o něco složitější, možná i těžší, guma navíc a je to dražší. Tohle je lepší demonstrace schopností - [odkaz] ;-) (Ale článek byl primárně o tříkolkách.)
20. 6. 2016 12:13
Tříkolka...
double, sorry.